Η πρώτη πρόκριση σε κυρίως ταμπλό ήρθε για την ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση το απόγευμα (16/10) στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ατομικών αγωνισμάτων.

Στη διάρκεια της δεύτερης ημέρας στο Λιντς της Αυστρίας ο Κωνσταντίνος Αγγελάκης πέρασε στον γύρο των «32» του διπλού ανδρών με συμπαίκτη τον Σλοβάκο Βανγκ Γιανγκ. Δικαίωσαν τον ρόλο του πρώτου φαβορί των προκριματικών και στο καθοριστικό ματς ξεπέρασαν σκανδιναβικό δίδυμο στα τέσσερα σετ. Επίσης στον 2ο προκριματικό γύρο του αγωνίσματος, οι Γιάννης Σγουρόπουλος/Γιώργος Σταματούρος, που είχαν αρχίσει νικηφόρα το πρωί, αποκλείστηκαν με 3-0 από τους παγκόσμιας κλάσης αθλητές Άντερς Λιντ και Αντρέι Γκάτσινα. Η βραδιά εξάλλου, κρύβει αγωνία για την ελληνική πλευρά, καθώς διεκδικούνται πέντε προκρίσεις στο ταμπλό του απλού. Ο Σγουρόπουλος και ο Αγγελάκης προχώρησαν στον μοναδικό νοκ άουτ προκριματικό με την 1η θέση από τους ομίλους τους, ο Σταματούρος, η Κατερίνα Τόλιου και η Ελισάβετ Τέρπου με τη 2η.

Σήμερα στο μεταξύ, μετέβη προγραμματισμένα στο Λιντς ο πρόεδρος της ΕΦΟΕπΑ Κώστας Παπαγεωργίου. Θα εκπροσωπήσει την ομοσπονδία στο συνέδριο και τις εκλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης του αθλήματος (ETTU), ενώ θα έχει και συνάντηση με τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Βαλκανικής Ένωσης.

ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΣΤΑ ΒΡΑΔΙΝΑ ΝΟΚ ΑΟΥΤ ΤΟΥ ΑΠΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΤΑΜΠΛΟ

Στα preliminary rounds του απλού (απόψε 16/10) οι αντίπαλοι των πέντε Ελλήνων μετά τις σχετικές κληρώσεις, όπως και τα λινκ για τα live από την ETTU TV, είναι:

Η Ελισάβετ Τέρπου αντιμετωπίζει την Ιταλίδα Νικόλ Άρλια στις 20:25 στο τραπέζι 7 https://www.ettu.tv/en-int/livestream/table-7-linz/1802219

Η Κατερίνα Τόλιου την Τουρκάλα Ετσέ Χαράκ, επίσης στις 20:25 στο τραπέζι 9

Ο Γιώργος Σταματούρος τον Νορβηγό Μπόργκαρ Χάουγκ στις 21:05 στο τραπέζι 6 https://www.ettu.tv/en-int/livestream/table-6-linz/1802217

Ο Κωνσταντίνος Αγγελάκης τον Ουκρανό Άντρι Γκρεμπένιουκ στις 21:45 στο τραπέζι 8 https://www.ettu.tv/en-int/livestream/table-8-linz/1802221

Ο Γιάννης Σγουρόπουλος με τον Άγγλο Τομ Τζέρβις στις 22:25 στο τραπέζι 5 Table 5 | Linz

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΑ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΜΑΤΣ ΣΤΟ ΔΙΠΛΟ ΑΝΔΡΩΝ

Στο διπλό ανδρών ο Αγγελάκης και ο Βανγκ, με το ίδιο στυλ παιχνιδιού, είχαν bye στον 1ο προκριματικό και ακολούθως συνάντησαν τους Μάρτιν Φρόσετ/Κάι Νοά Λαμ. Είχαν με το μέρος τους τις πιθανότητες, όμως οι Νορβηγοί διαθέτουν ποιότητα κι έδειξαν και ικανότητες με την άμυνα. Το ελληνοσλοβακικό δίδυμο πήραν εύκολα το προβάδισμα αλλά δέχτηκαν την ισοφάριση. Στη συνέχεια έκοψε καλύτερα, είχε ευστοχία και στα forehand σπιν και ομαλά οδηγήθηκε προς τη νίκη και την πρόκριση (11-6, 8-11, 11-7, 11-6).

Να θυμίσουμε ότι με τον γεννημένο στο Ανχούι της Κίνας, Βανγκ, έχει συνεργαστεί παλιότερα σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ο Παναγιώτης Γκιώνης, μάλιστα μαζί είχαν φτάσει κοντά στην είσοδο στην 4άδα και τα μετάλλια. ‘

Το έργο των Σγουρόπουλου και Σταματούρου (Νο 36) στον καθοριστικό γύρο ήταν αναμφίβολα πολύ πιο δύσκολο. Ο Κροάτης Αντρέι Γκάτσινα και ο Δανός Άντερς Λιντ, αθλητές που έχουν διακριθεί σε παγκόσμια τουρνουά, ήταν από τα πρώτα φαβορί των προκριματικών (Νο 23 γενικά). Το ελληνικό ζευγάρι άρχισε δυνατά, αλλά μετά το 6-6 έχασε συνεχόμενους πόντους. Με καλή κίνηση και τακτική απείλησε και στο επόμενο σετ, ώσπου στο 8-8 υστέρησε στην υποδοχή. Ψυχολογικά η συγκεκριμένη εξέλιξη κάπου μέτρησε διαφορετικά για τα δύο ζευγάρια και στο 3ο σετ ο Γκάτσινα (που παρεμπιπτόντως έχει φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού) και ο Λιντ ξέφυγαν με 6-2. Οι αθλητές μας συνέχισαν με το ίδια πάθος και μείωσαν στον πόντο το σκορ (8-7), αλλά τελικά ήρθε ο αποκλεισμός με 6-11, 9-11 και 8-11.   

Σγουρόπουλος και Σταματούρος είχαν υποχρέωση νωρίτερα στον 1ο προκριματικό. Εναντίον των Ντάνιελς Κόγκανς/Κεστούτις Ζέιμις από τη Λετονία και τη Λιθουανία αντίστοιχα (Νο 53) ήταν αρχικά στο 1-1 με δύο απολύτως ισορροπημένα σετ, όμως μετά έδειξαν την ανωτερότητά τους για το τελικό 3-1 σετ (11-9, 11-13, 11-2, 11-5).

ΠΩΣ ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΤΑ ΓΚΡΟΥΠ ΤΟΥ ΑΠΛΟΥ

Στο απλό ανδρών ο Αγγελάκης (Νο 84) ήθελε να συμπληρώσει τη χτεσινή σπουδαία νίκη κόντρα στον Ούγγρο Άντρας και να κατακτήσει την 1η θέση στο 16ο γκρουπ. Το κατάφερε νικώντας με 3-1 σετ τον Πέρο Τέπιτς (Νο 109) κι έφτασε τους 4 βαθμούς. Επίσης υψηλόσωμος και με αμυντικό στυλ παιχνιδιού ο Σέρβος προσπάθησε να αιφνιδιάσει, όμως ο Αγγελάκης είχε τον πρώτο λόγο και παρουσιάστηκε και διαβασμένος. Επιπλέον, διαθέτοντας καλύτερη forehand επίθεση επέβαλλε το παιχνίδι του και προηγήθηκε καθαρά με 2-0 σετ (11-6, 11-7). Ο Τέπιτς κράτησε περισσότερο την μπάλα στο επόμενο σετ, πέρασε και ορισμένα πολύ δύσκολα χτυπήματα και μείωσε, όμως ο Έλληνας αμυντικός δεν είχε χάσει τον έλεγχο και έφτασε στο τελικό 3-1 (9-11, 11-8). Μετά από αυτόν πέρασε στο preliminary round και ο Άντρας με τους 3 βαθμούς.

Ο Αγγελάκης και ο Σγουρόπουλος, ο οποίος είχε τελειώσει από χτες αήττητος τα παιχνίδια του στο 23ο γκρουπ (σ.σ. την προνομιούχο 2η θέση εκεί  πήρε ο Κροάτης Μπένκο με δύσκολη επικράτηση 3-2 σετ του Ισλανδού Σάντχολτ) είχαν έτσι το θεωρητικό πλεονέκτημα μίας κλήρωσης με 2ους από άλλους ομίλους. Ο Γκρεμπένιουκ κατετάγη 2ος στο 1ο γκρουπ και ο Τζέρβις στο 26ο.  

Ο Σταματούρος (No 110) διεκδίκησε γερά την πρόκριση στο επόμενο προκριματικό στάδιο με τη 2η θέση από το 14ο γκρουπ. Εκεί όπου χτες είχε εξασφαλίσει την πρωτιά ο Βέλγος Ρασενφόσε. Ο πρωταθλητής μας είχε δύσκολη αποστολή απέναντι στον Σλοβάκο Αλεξάντερ Βάλουκ (Νο 82), αλλά την έφερε σε πέρας με αποδοτικό σερβίς, ηρεμία και σωστή τακτική. Πολύ κρίσιμο ήταν το 2ο σετ όπου έχανε 10-8, ισοφάρισε τα σερβίς του αντιπάλου και τελικά επικράτησε στην παράταση. Ο Βάλουκ μείωσε ωστόσο ο Σταματούρος άρχισε γερά το 4ο σετ, διαχειρίστηκε σωστά τη διαφορά και έφτασε με 3-1 στην πολύτιμη νίκη (11-8, 14-12, 8-11, 11-6). Ο Χάουγκ, με τον οποίο κοντράρεται αργότερα, είχε πάρει την 1η θέση στο 3ο γκρουπ.

Στο απλό γυναικών οι Ελληνίδες έδιναν ταυτόχρονα τα δεύτερα παιχνίδια τους και είχαν σε όλα ν’ αντιμετωπίσουν τις επικεφαλής των ομίλων. Η Τέρπου (νούμερο 76 στο πρωτάθλημα) συνάντησε στο 7ο γκρουπ τη Ράκελ Μορέ από την Ελβετία (Νο 39) και κάμφθηκε με 3-0. Δεν μπόρεσε να παίξει το πινγκ πονγκ των πραγματικών της δυνατοτήτων και ηττήθηκε με 3-0 σετ. Στο 2ο σετ προηγήθηκε 5-4, αλλά έχασε έξι διαδοχικούς πόντους για το 10-5 κι αυτό την επηρέασε και ψυχολογικά (2-11, 6-11, 3-11). Με 1 νίκη-1 ήττα και 3 βαθμούς η πρωταθλήτριά μας κατέκτησε τη 2η θέση πάνω από την Ιταλίδα Μίριαμ Καρνοβάλε, την οποία νίκησε την Τρίτη.

Στο 9ο γκρουπ η Τόλιου (Νο 72) μετά τη χτεσινή της νίκη πάλεψε επίσης για την 1η θέση και την απευθείας πρόκριση στα νοκ άουτ. Γνωρίζει από καιρό πόσο ψηλό εμπόδιο είναι η Λέα Ράκοβατς κι αυτό φάνηκε και σήμερα. Στα δύο πρώτα σετ μάλιστα, η Κροάτισσα (Νο 41) είχε όλες τις λύσεις απέναντι στην άμυνα. Η συνέχεια ήταν διαφορετική. Η τετράκις πρωταθλήτρια Ελλάδας του απλού γυναικών ανέβασε την απόδοσή της κι αφού δημιούργησε κάποια διαφορά στο 3ο σετ και μείωσε, στο 4ο απέκτησε ισχνό προβάδισμα. Τελικά το σετ πήγε στην παράταση κι εκεί διαμορφώθηκε το τελικό 3-1 (4-11, 4-11, 11-7, 10-12). Η Τόλιου είχε επίσης 3 βαθμούς και τερμάτισε πάνω από τη Σέρβα Ρέκα Μπέζεγκ.

Στο 10ο γκρουπ η Παπαδημητρίου (Νο 70) ήταν ξεκάθαρο αουτσάιντερ απέναντι στη Σέρβα Σαμπίνα Σουργιάν (Νο 42). Είχε την ευκαιρία πάντως, ν’ αγωνιστεί χωρίς πίεση και να κυνηγήσει το καλύτερο. Στο 3ο σετ απέκτησε μικρό προβάδισμα, μετά προηγήθηκε και 8-6, αλλά έχασε στην παράταση για να γραφτεί το 3-0 σετ (5-11, 7-11, 11-13). Η αριστερόχειρας διεθνής μας αποκλείστηκε από τη συνέχεια με 2 βαθμούς και την 3η θέση στο γκρουπ, καθώς χτες είχε χάσει με 3-1 από την Έμμα Κλεμέντ από τη Δανία.

Το πρωί στο διπλό γυναικών οι Τέρπου/Παπαδημητρίου δεν μπόρεσαν να φανούν απειλητικές εναντίον των κινεζικής καταγωγής Φου Γιου/Σάο Τζιενί. Μπορεί το ελληνικό δίδυμο να ήταν νούμερο 35 στα seeding και οι πολιτογραφημένες Πορτογαλίδες να βρέθηκαν στο 49 σε αυτή τη διοργάνωση, όμως οι δεύτερες είναι από τις πολύ καλές Ευρωπαίες και συνεργάζονται χρόνια. Τα κορίτσια έκαναν την προσπάθειά τους ώσπου αποκλείστηκαν φυσιολογικά στον 1ο προκριματικό γύρο με 3-0 σετ (5-11, 2-11, 7-11).