Στις θέσεις 33-64 του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος επιτραπέζιας αντισφαίρισης ολοκλήρωσαν την εξαιρετική προσπάθειά τους και οι τρεις Έλληνες, που αγωνίστηκαν σήμερα 17/10 στο Λιντς, στο κυρίως ταμπλό του απλού.

 Τόσο ο Γιάννης Σγουρόπουλος και ο Κωνσταντίνος Αγγελάκης στους άνδρες, όσο και η Κατερίνα Τόλιου στις γυναίκες αποκλείστηκαν στον 1ο γύρο, ωστόσο οι εμφανίσεις τους άφησαν περιθώρια για χαμόγελα. Όλοι τους αναμετρήθηκαν με ανώτερους αντιπάλους, ωστόσο με θάρρος από τη θέση του αουτσάιντερ πίεσαν όσο γινόταν και ειδικά ο Αγγελάκης και ο Σγουρόπουλος μπορούσαν να πάρουν κάτι περισσότερο από το ένα σετ.

Η ελληνική συμμετοχή συνεχίζεται πλέον με το διπλό ανδρών όπου ο Αγγελάκης και ο Σλοβάκος συμπαίκτης του Βανγκ Γιανγκ αντιμετωπίζουν αύριο 18/10 τους Σεντρίκ Νούτινκ/Λούμπομιρ Πίστεϊ από το Βέλγιο και τη Σλοβακία αντίστοιχα. Ο αγώνας αρχίζει στις 10:30 ώρα Ελλάδας, στο τραπέζι 3 κι έχει βέβαια livestreamingαπό την ETTUTV (https://www.ettu.tv/enint/livestream/table-3-linz/1802731).

Στον 1ο γύρο του απλού ανδρών ο Αγγελάκης αντιμετώπισε το βράδυ τον Δανό Άντερς Λιντ, που είχε μπει στα προημιτελικά του απλού στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα 2023, ενώ ο Σγουρόπουλος συνάντησε τον δις πρωταθλητή Ευρώπης του απλού και ρέκορντμαν της Ευρώπης στα ολυμπιακά μετάλλια (6) Γερμανό Ντιμιίτρι Οβτσάροφ.

Ο Αγγελάκης (νούμερο 84 στο τουρνουά) πιστοποίησε την κλάση του κι απείλησε σε όλη τη διάρκεια του αγώνα το νούμερο 11 του αγωνίσματος. Απάντησε άμεσα στο προβάδισμα του Δανού κάνοντας και εντυπωσιακές ενέργειες μετά τα μέσα του σετ και βασιζόμενος πάντα στο γερό σπιν του άρχισε με 5-1 το 3ο σετ. Προηγήθηκε και με 7-4, ο Δανός ισοφάρισε και το σετ κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Ένα άπιαστο «σόρι» του Σκανδιναβού στο 8-8 για παράδειγμα, μια χαμένη επίθεση του πρωταθλητή μας στο 10-9 και χάθηκε η ευκαιρία να πάρει άλλη τροπή το ματς…

Η ανατροπή στο 3ο σετ πρόσθεσε άνεση κινήσεων στον Λιντ, ο οποίος συνέχισε να δημιουργεί προβλήματα με το σερβίς και ήταν πιο εύστοχος στην επίθεση. Η τακτική του Αγγελάκη δεν βγήκε, έμεινε πίσω 3-1 και μπήκε πάλι δυνατά στο επόμενο σετ.

Με τρομερή ενέργεια και πίστη κατάφερε να πάει στο 9-7 και να έχει σερβίς, αλλά κι εκεί του έλειψε η τύχη. Μπαλιά φιλέ και μέσα ο Δανός, δύο λαθάκια από τον ρόλο του υποδοχέα και ο Λιντ πήρε… βαθιά ανάσα για το τελικό 4-1 συγχαίροντας τον Έλληνα για την εμφάνισή του (8-11, 11-7, 9-11, 5-11 και 9-11).

Λίγο νωρίτερα άρχισε και ο Σγουρόπουλος (Νο 55) ως ξεκάθαρο αουτσάιντερ τον αγώνα του στον 2ο γύρο. Απέναντί του ήταν ο σπουδαίος Ντιμίτρι Οβτσάροφ (Νο 6), με τον οποίο τον Ιούνιο πανηγύρισαν τον τίτλο του Ολυμπιακού στην Α1. Μετά τις τρεις νίκες και την πρόκριση στο ταμπλό ο τετράκις πρωταθλητής Ευρώπης των νεαρών κατηγοριών ήθελε πρώτα απ’ όλα να σταθεί επάξια απέναντι και στο κορυφαίο αγωνιστικό επίπεδο. Το κατάφερε, καθώς ήταν ανταγωνιστικός στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα. Έχασε με 4-1 σετ, όμως πίεσε σε αρκετά σημεία και φυσικά πρόσφερε θέαμα με ορισμένα μεγάλα ράλι και εντυπωσιακές επιθετικές ενέργειες.   

Ο Οβτράροφ πήρε με μεγάλη διαφορά το προβάδισμα και είχε τον έλεγχο και στο 2ο σετ. Ο Σγουρόπουλος ανέβασε απόδοση και διεκδίκησε γερά το 3ο σετ. Μείωσε τελικά στο 4ο σετ, ενώ στο επόμενο είχε τον Γερμανό αστέρα (πρωταθλητή Ευρώπης, δευτεραθλητή κόσμου και έξι φορές Ολυμπιονίκη) στο 9-9 με σερί πόντων. Έχασε όμως δύο υποδοχές κι εκεί τέλειωσε το ματς (3-11, 5-11, 8-11, 11-4, 9-11).

Στο απλό γυναικών η Τόλιου (Νο 72) μπήκε στο τραπέζι χωρίς άγχος να προσπαθήσει για το καλύτερο απέναντι σε μία κορυφαία Ευρωπαία, τη Νίνα Μίτελχαμ (Νο 4). Είχε υλοποιήσει, μέσα από δύο προκριματικές φάσεις, τον στόχο της εισόδου στο κυρίως ταμπλό και ήθελε να τεστάρει τις δυνατότητές της με ανώτερη αντίπαλο. Η Γερμανίδα με τα τέσσερα χρυσά ευρωπαϊκά μετάλλια, πέρα από την τεράστια κλάση της έχει και μεγάλη ευχέρεια απέναντι στην άμυνα και επιβλήθηκε με 4-0 σετ. Η Τόλιου δεν υστέρησε, μάλιστα με τις ποιοτικές άμυνες «υποχρέωσε» αρκετές φορές σε λάθη τη Μίτελχαμ, απλά δεν γινόταν να κυνηγήσει πολλά περισσότερα πράγματα (6-11, 7-11, 6-11, 7-11).

Να θυμίσουμε ότι πριν από τρία χρόνια στη Θεσσαλονίκη η Μίτελχαμ ήταν νικήτρια στο Τοπ 16 της Ευρώπης εκεί όπου είχε καταγράψει ιστορική συμμετοχή η Τόλιου.