Ήρθαν κι από την Πρίστινα πολύ ευχάριστα νέα για την ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση σε επίπεδο μικρών ηλικιών.

Στη σημερινή 24/10 εναρκτήρια μέρα στο WTT Youth Contender του Κοσόβου μπήκαν στην κορυφαία 8άδα και τα τρία παιδιά, που είχαν αγωνιστική δραστηριότητα!

Στην κατηγορία αγοριών Under 17 ο Γιώργος Κοσμάς, αφού προχώρησε με τη 2η θέση από τον όμιλό του, πέτυχε στο ταμπλό των «16» σπουδαία νίκη κόντρα στο 4ο φαβορί για να κάνει την είσοδό του στα προημιτελικά. Στην κατηγορία κοριτσιών Under 13 πραγματοποίησαν το ίδιο βήμα με εξαιρετικές εμφανίσεις δύο πρωταθλήτριές μας, οι οποίες κάνουν ντεμπούτο στα τουρνουά της World Table Tennis! Η 13χρονη Αφροδίτη Σαρικάκη, που κατέκτησε την πρωτιά στον όμιλό της και μετά προκρίθηκε άνευ αγώνα στον 2ο γύρο των νοκ άουτ και η 10χρονη Κλειώ Μαδέση, η οποία προχώρησε με τη 2η θέση από το δικό της γκρουπ κι ακολούθως έφτασε σε αξιοσημείωτη νίκη στα πέντε σετ. Συμπληρώθηκε ιδανικά έτσι η πολύ αποδοτική για την Ελλάδα, ημέρα, ύστερα από την πρωτιά του μικρού Θεοφάνη-Φρίξου Μαρκουλάκη σε τουρνουά στη Ρίγα.  

Η προσπάθεια των αθλητών μας για ακόμα υψηλότερη θέση συνεχίζεται αύριο Παρασκευή 25/10 οπότε θα μπουν στο τραπέζι και ο Αλέξανδρος Μαδέσης με την Ευαγγελία Μεραμβελλιωτάκη από την εφηβική κατηγορία.  

Στην κατηγορία αγοριών Under 17 τα προκριματικά γκρουπ ήταν 7 και ο Κοσμάς αγωνίστηκε στο 6ο. Στην πρεμιέρα του γνώρισε δύσκολα την ήττα από τον επικεφαλής του γκρουπ, τον Τούρκο Ονούρ Ντουράν με 3-1, σε ματς με «γεμάτα» σετ (11-8, 7-11, 11-13, 8-11). Η συνέχεια ήταν η καλύτερη δυνατή. Στη 2η αγωνιστική ο διεθνής μας επιβλήθηκε του Κοσοβάρου Αμάντ Σεντιού με 3-0 σετ (11-5, 11-4, 11-7) και στην καθοριστική 3η αγωνιστική τον επίσης Κοσοβάρο Ρόνι Κολόνι με 3-0 σετ για να προκριθεί στα νοκ άουτ με τη 2η θέση (11-8, 11-4, 11-6).

Η κλήρωση στο ταμπλό αμέσως μετά τον έφερε αντιμέτωπο με τον Βούλγαρο Στεφάν Ντιμιτρόφ, ο οποίος νωρίτερα είχε αναδειχτεί νικητής στο 4ο γκρουπ, όπου ήταν επικεφαλής. Σε αγώνα με διακυμάνσεις ο Κοσμάς (νούμερο 9 στο τουρνουά) απέδωσε πολύ καλό πινγκ πονγκ και κυρίως έκανε τις κατάλληλες επιλογές στα δυσκολότερα σημεία για να επικρατήσει με 3-2 σετ (10-12, 11-7, 11-7, 5-11, 11-8). Αύριο αντιμετωπίζει έναν άλλο νικητή ομίλου. Συγκρούεται με τον Ουλζιμπάτ Μενκχουλζί από τη Μογγολία (νούμερο 8 στα seeding), ο οποίος είχε επικρατήσει στο 7ο γκρουπ των 4ων αθλητών.   

Στην κατηγορία κοριτσιών Under 13 σχηματίστηκαν 7 προκριματικά γκρουπ. Η Σαρικάκη (Νο 13) αγωνίστηκε στο 3ο γκρουπ κι έκανε ιδανική αρχή όταν ξεπέρασε τη Βουλγάρα επικεφαλής Πλαμένα Ντιμίτροβα με 3-0 σετ (14-12, 11-4, 11-5). Στην 3η αγωνιστική νίκησε εύκολα τη Βλέρα Μπέκα από το Κόσοβο με 3-0 σετ (11-6, 11-2, 11-3) κι έπιασε κορυφή. Στη 16άδα η Ροζέτα Αμπάζι από το Κόσοβο δεν μπόρεσε ν’ αγωνιστεί και η πρωταθλήτριά μας πέρασε άνευ αγώνα στην 8άδα. Εκεί συναντά αύριο την Αγιάλγκου Ερντενεκουάγκ από τη Μογγολία, νούμερο 7 στο τουρνουά και νικήτρια στο αντίστοιχο γκρουπ της πρώτης φάσης.  

Η Μαδέση (Νο 14) μετείχε στο 2ο γκρουπ. Στο ντεμπούτο της σε διεθνές τουρνουά έχασε πιο δύσκολα απ’ όσο δείχνει το τελικό 3-0 από τη Βουλγάρα επικεφαλής Ιοάννα Κιρίλοβα (8-11, 9-11, 9-11). Στο καθοριστικό ματς έδειξε ξανά καλό αγωνιστικό πρόσωπο, κατέβαλλε την Άμρα Γκασί από το Κόσοβο με 3-0 σετ (11-5, 11-7, 11-6) και πέρασε στο ταμπλό.

Στη 16άδα η πρωταθλήτρια Ελλάδας των μίνι παγκορασίδων έβγαλε δυναμική κι απέναντι στη 13χρονη Βουλγάρα Νιλάι Νεντρέτοβα (Νο 10). Βρέθηκε δύο φορές πίσω στο σκορ, αλλά στο τέλος επικράτησε με 3-2 σετ (4-11, 11-3, 10-12, 11-3, 11-7). Στην 8άδα την Παρασκευή συναντά το 1ο φαβορί της κατηγορίας Ζεϊνέπ Ντουράν από την Τουρκία.

Την Παρασκευή αρχίζει το διπλό μικτό εφήβων-νεανίδων, όπου υπάρχει ταμπλό των «16». Οι Μαδέσης/Μεραμβελλιωτάκη θ’ αναμετρηθούν με τους Τούρκους Αρντά Εντίς/Νιλ Μπασαράν.  

Ο Κοσμάς άλλαξε επί τόπου παρτενέρ (καθώς δεν πήγε τελικά στην Πρίστινα η Εμίνα Τσέριτς από τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη, με την οποία είχε δηλώσει) και θα συνεργαστεί με τη Χριστίνα Νταβίντοβα από τη Βουλγαρία. Στον 1ο γύρο κληρώθηκαν με τους Αλεσί Μασάρ/Λιλού Μασάρ από το Βέλγιο.

Επίσης αύριο αρχίζει το διπλό μικτό παίδων-κορασίδων. Στον γύρο των «16» η Σαρικάκη και ο Άγγλος συμπαίκτης της Όσκαρ Νίκολι τίθενται αντιμέτωποι με τους Μαξ Ράντιβεν/Κουλάν Κιουρέλοτγκοφ από την Αγγλία και τη Μογγολία αντίστοιχα. Η Μαδέση θα παίξει με τον Βούλγαρο Γιοάν Γκεοργκίεφ και στη 16άδα αντιμετωπίζουν τους Τούρκους Αχμέτ Τουκενμέζ/Ζεϊνέπ Ντουράν.

Οι υπόλοιπες κατηγορίες του απλού αρχίζουν το Σάββατο 26/10. Στην αγοριών Under 19 έγιναν 8 γκρουπ. Ο Κοσμάς βρέθηκε στο 5ο γκρουπ με τον Άγγλο Κόνορ Γκριν (επικεφαλής) και τον Αδριάτικ Μαλόκου από το Κόσοβο. Ο Μαδέσης είναι στο 7ο γκρουπ και θ’ αντιμετωπίσει τον Βούλγαρο Στεφάν Ντιμιτρόφ και τον Ρόνι Κολόνι από το Κόσοβο.  

Στην κατηγορία κοριτσιών Under 19 τα προκριματικά γκρουπ είναι 3. Η Μεραμβελλιωτάκη πήγε στο 3ο γκρουπ και θα διεκδικήσει την πρόκριση κόντρα στη Βουλγάρα Βικτόρια Πέρσοβα (επικεφαλής), την Τουρκάλα Ντέφνε Καράογλου και τη Λένε Οσμάνι από το Κόσοβο.

Στην κατηγορία κοριτσιών Under 15 δημιουργήθηκαν 6 γκρουπ. Η Σαρικάκη είναι στο τελευταίο με αντιπάλους τη Βουλγάρα Καλίνα Στεφάνοβα (επικεφαλής), τη Μαχίρα Σόγεβα από το Κόσοβο και την Αγιόλα Μπεχλούλι από την ίδια χώρα.

Τέλος, στην κατηγορία κοριτσιών Under 11 έγιναν 3 γκρουπ και η Μαδέση κληρώθηκε στο 1ο.  Θ’ αντιμετωπίσει κι εκεί την Τουρκάλα Ζεϊνέπ Ντουράν όπως και τη Ροζέλα Αμπάζι από το Κόσοβο.