Ο Τραμπ το είχε ξεκαθαρίσει ήδη από την προεκλογική του εκστρατεία λέγοντας, τον Απρίλη του 2016, πως οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ «δεν καταβάλλουν αυτό που τους αναλογεί» και έκρινε πως η διεθνής στρατιωτική συμμαχία των 28 κρατών έχει «περιπέσει σε αχρηστία». Και κατέληξε με απόλυτα σαφή τρόπο: «Είτε θα πληρώσουν, και για όσα οφείλουν από το παρελθόν, ή πρέπει να φύγουν. Κι αν αυτό διαλύσει το NATO, ας διαλυθεί το NATO».
Το επανέλαβε πολλές φορές και ως πρόεδρος των ΗΠΑ. Για παράδειγμα, τον Ιούλιο του 2018 δήλωσε: «Πληρώνουμε (σσ. οι ΗΠΑ) το 91% του κόστους για να είναι η Ευρώπη ασφαλής. Το NATO είναι θαυμάσιο αλλά ωφελεί την Ευρώπη πολύ περισσότερο από ό,τι ωφελεί εμάς».
Τον περασμένο Ιανουάριο, η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου, έγραψε πως ο Τραμπ έκανε πολλές φορές κατά τη διάρκεια του 2018 λόγο για αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Διατλαντική Συμμαχία.
Η εφημερίδα σχολίασε πως η κίνηση αυτή θα ισοδυναμούσε με διάλυση του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τις πηγές της, κατά την περσινή σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Τραμπ είπε στους κορυφαίους συμβούλους εθνικής ασφάλειάς του πως δεν βλέπει τον λόγο της στρατιωτικής συμμαχίας, η οποία, κατά τον ίδιο, «απομυζά» τις ΗΠΑ.
Την περίοδο εκείνη, σύμφωνα με τους New York Times, η ομάδα εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, περιλαμβανομένου του τότε υπουργού Άμυνας Τζιμ Μάτις και του συμβούλου εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον, προσπάθησαν να διατηρήσουν εντός τροχιάς την αμερικανική στρατηγική χωρίς να αναφερθούν σε μια απόσυρση που θα μείωνε δραστικά την επιρροή της Ουάσινγκτον στην Ευρώπη και θα μπορούσε να αποθρασύνει για δεκαετίες τη Ρωσία.
Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr