Μετάλλια κατασκευασμένα από ανακυκλωμένες μπάλες επιτραπέζιας αντισφαίρισης χάρη στην εξαιρετική πρωτοτυπία της ελληνικής ομοσπονδίας του αθλήματος, που εξακολουθεί να έχει μεγάλη απήχηση!
Μέσω του Ιδρύματός της η παγκόσμια ομοσπονδία (ITTF) πρόβαλλε ξεχωριστά το γεγονός χτες Δευτέρα 04/11 και με αναρτήσεις στα social media και με ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα της και με βίντεο για την ανακύκλωση της μπάλας και τη δημιουργία των μεταλλίων. Το εγκώμια τόσο για την πρωτοβουλία όσο και για την πολύ καλά οργανωμένη διαδικασία, προκειμένου να είναι και μελλοντικά χρήσιμες οι κατεστραμμένες μπάλες επιτραπέζιας αντισφαίρισης, γίνονται ιδιαίτερη τιμή και αποτελούν την καλύτερη επιβράβευση για την Ε.Φ.Ο.Επ.Α..
«Χάρη στη συνεργασία μεταξύ του Ιδρύματος ITTF και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης μέσω της Εθνικής Πρωτοβουλίας για τις ανακυκλωμένες μπάλες επιτραπέζιας αντισφαίρισης, οι κατεστραμμένες μπάλες που συλλέχθηκαν σε όλη την Ελλάδα βρήκαν νέα ζωή και μετατράπηκαν σε μετάλλια τρισδιάστατης εκτύπωσης μέσω μιας καινοτόμου διαδικασίας ανακύκλωσης. Αυτά τα μοναδικά μετάλλια ενσαρκώνουν τη δέσμευση του ITTF Foundation για βιωσιμότητα, αποτυπώνουν τις προσπάθειες και το πάθος που καταβάλλει η κοινότητα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης για το αγαπημένο της άθλημα και τον πλανήτη. Μέσα από κάθε μπάλα, κάθε αγώνα και κάθε μετάλλιο, δείχνουμε ότι η επιτραπέζια αντισφαίριση μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι για ένα πιο πράσινο μέλλον!», ανέφερε χαρακτηριστικά το Ίδρυμα στον λογαριασμό του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Πριν δούμε και το σχετικό ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του να θυμίσουμε ότι την ιδέα της ανακύκλωσης είχε ο υπεύθυνος μάρκετινγκ και socialmediaτης Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Νίκος Γραμμένος και την υλοποίησή της χρηματοδότησε η MediterraInstitute, μία Αστική Μη Κερδοσκοπική εταιρία με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη κίνηση, που οργάνωσαν σε σχέση με το World Table Tennis for Health Festival, είναι ότι στην εναρκτήρια διοργάνωση, πέρσι τέτοιο καιρό στο Ηράκλειο της Κρήτης, σχεδίασαν τα μετάλλια.
Πάντα σε συνεργασία της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. με τη Mediterra Institute ακολούθησε τον Μάρτιο το 2024 η παγκόσμια καινοτομία. Στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών, που έγινε στη Σαλαμίνα, τα κύπελλα και τα μετάλλια των νικητών «τυπώθηκαν» εξ ολοκλήρου σε 3D εκτυπωτές με το υλικό από τα κατεστραμμένα μπαλάκια των αθλητικών συλλόγων, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανακύκλωσης της Mediterra Institute. Η συγκεκριμένη πολύ σημαντική κίνηση στον τομέα της βιωσιμότητας οδήγησε σε αυτή τη συνεργασία με το ITTF Foundation.
«Μια βιώσιμη κληρονομιά: Στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης για την Υγεία 2024 οι πρωταθλητές τιμήθηκαν με βραβεία οικολογικής συνείδησης» είναι ο τίτλος στο ρεπορτάζ του Ιδρύματος.
Υπάρχει σχετική φωτογραφία, αλλά και βίντεο making of για το πώς φτάσαμε στο να δημιουργηθούν αυτά τα ιδιαίτερα μετάλλια για το Φεστιβάλ στη Γαλλία.
The Making-of of the Medals of 2024 World Table Tennis for Health Festival
Στις σημειώσεις για το βίντεο το Ίδρυμα τονίζει ότι «η διαδικασία πίσω από αυτά τα μοναδικά μετάλλια είναι ένα ισχυρό παράδειγμα των αρχών της κυκλικής οικονομίας, που εφαρμόζονται στην αθλητική κοινότητα. Μέσα από μια σχολαστική διαδικασία, η Ελληνική Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης συγκέντρωσε και ενοποίησε σπασμένες μπάλες επιτραπέζιας αντισφαίρισης από συλλόγους σε όλη την επικράτεια. Αυτά τα πλαστικά θραύσματα στη συνέχεια επεξεργάστηκαν και λιώθηκαν για να παραχθεί νήμα κατάλληλο για τρισδιάστατη εκτύπωση. Τα μετάλλια εκτυπώθηκαν τρισδιάστατα από αυτό το βιώσιμο νήμα, μια απτή ενσάρκωση της δέσμευσης για τη μείωση των αποβλήτων και την προώθηση φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών στον κόσμο της επιτραπέζιας αντισφαίρισης».
Το κείμενο στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος (https://ittffoundation.org/home) αναφέρει μεταξύ άλλων: «Μία μοναδική και βιώσιμη καινοτομία βρέθηκε στο επίκεντρο της τελετής απονομής των βραβείων στο WTT4HF. Οι φετινοί νικητές των πρωταθλημάτων Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ του Φεστιβάλ έλαβαν μετάλλια κατασκευασμένα από σπασμένες μπάλες επιτραπέζιας αντισφαίρισης, μια απόδειξη της δέσμευσης του αθλήματος για βιωσιμότητα και περιβαλλοντική διαχείριση, η οποία βρήκε τις ρίζες της στη διοργανώτρια χώρα της διοργάνωσης το 2023.
Αυτή η ειδική πρωτοβουλία προέκυψε από τη συνεργασία του Ιδρύματος ITTF και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης μέσω της Εθνικής Πρωτοβουλίας για τις ανακυκλωμένες μπάλες επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Μετά το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης για την Υγεία 2023 στην Κρήτη, οι σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα συγκέντρωσαν σπασμένες και άχρηστες πλαστικές μπάλες επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Αντί αυτές οι κατεστραμμένες μπάλες να καταλήξουν στα απορρίμματα, τους δόθηκε νέα ζωή μέσω μιας καινοτόμου διαδικασίας που τις μετατρέπει σε νήμα τρισδιάστατου εκτυπωτή – την πρώτη ύλη για τη δημιουργία των μεταλλίων.
Ως μία από τις βασικές αξίες του Ιδρύματος ITTF, η βιωσιμότητα αποτελεί κεντρικό στοιχείο της αποστολής μας. Παρουσιάζοντας αυτά τα οικολογικά μετάλλια στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης για την Υγεία 2024, κάναμε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την προώθηση ενός πιο βιώσιμου και φιλικού προς το περιβάλλον κόσμου. Κάθε μετάλλιο δεν χρησιμεύει μόνο ως βραβείο, αλλά παρέχει επίσης μια δεύτερη ζωή στις σπασμένες μπάλες επιτραπέζιας αντισφαίρισης, ενσαρκώνοντας και συμβολίζοντας τις προσπάθειες και το πάθος που καταβάλλει η κοινότητα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης για το αγαπημένο της άθλημα και τον πλανήτη. Πρόκειται για ένα έργο που αντικατοπτρίζει το πώς οι καινοτόμες λύσεις στην επιτραπέζια αντισφαίριση μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στις παγκόσμιες περιβαλλοντικές προσπάθειες, δείχνοντας ότι κάθε smash, σερβίς και ράλι μπορεί να αφήσει έναν διαρκή, θετικό αντίκτυπο πέρα από το τραπέζι».
Εκτός από το έργο της Ε.Φ.Ο.Επ.Α., υπάρχουν και άλλες βιώσιμες πρωτοβουλίες, που λαμβάνουν χώρα στην παγκόσμια κοινότητα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα ITTF Sustainability – Case Studies για να ανακαλύψουν περισσότερες εμπνευσμένες ιστορίες.