Σημαντικές αλλαγές, αλλά και ενδιαφέροντες πειραματισμοί καταγράφονται τα τελευταία χρόνια στην επιτραπέζια αντισφαίριση, ένα άθλημα που έτσι κι αλλιώς εξελίσσεται. Μία ακόμα δοκιμή λοιπόν, αποφάσισε να κάνει η Διεθνής Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης και η κίνησή της φαίνεται να αρέσει. Στη διάρκεια του World Tour της Τσεχίας, που ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή στο Όλομουτς, η I.T.T.F. τέσταρε το σύστημα «Multi Balls» με το σκεπτικό να μην υπάρχει καθυστέρηση στη ροή των αγώνων! Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα δηλαδή, χρησιμοποιούνται πολλά μπαλάκια και ο αθλητής λαμβάνει την επόμενη μπάλα από τον διαιτητή αντί να πάει ο ίδιος να την πάρει από το έδαφος! Σε World Tour δοκιμάστηκε πρώτη φορά αυτό, όμως γενικά έχει εμφανιστεί ξανά στην επιτραπέζια αντισφαίριση. Η I.T.T.F. έφτιαξε και βίντεο με δηλώσεις πρωτοκλασάτων αθλητών στην πόλη της Τσεχίας και μπορείτε να δείτε τι είχαν να πουν για τη νέα κατάσταση στο λινκ https://www.facebook.com/ITTFWorld/videos/1898320370197957/.
Στο όπεν του Όλομουτς δούλεψε ως βοηθός επιδιαιτητή η Τίνα Κρόττα. Η έμπειρη Θεσσαλονικιά διαιτήτρια γνώρισε από πρώτο χέρι τη δοκιμή και συμπλήρωσε το ρεπορτάζ της παγκόσμιας ομοσπονδίας με διάφορες πληροφορίες που μας έδωσε. Κατ’ αρχάς, η I.T.T.F. μοίρασε μέσω του διευθυντή αθλήματος οδηγίες πριν από το τουρνουά στους διαιτητές, τους αθλητές και σε άλλους απασχολούμενους στο οργανωτικό κομμάτι. Όλοι ήταν εγκαίρως ενημερωμένοι ότι αυτό το τεστ θα γίνει στα παιχνίδια των κεντρικών ταμπλό του απλού και του διπλού και όχι στα προκριματικά.
Οι αθλητές και οι διαιτητές καλούνταν 20 λεπτά πριν το ματς στον ειδικό χώρο όπου ελέγχονται οι ρακέτες, τα μπλουζάκια κτλ. Εκεί δίνονταν στους αντιπάλους από 30 μπαλάκια και οι τελευταίοι έπρεπε να επιλέξουν 20. Μπορούσαν αντίστοιχα να υποδείξουν τα 10, που εκτιμούσαν ότι δεν τους κάνουν. Εταιρεία για τις μπάλες βέβαια, επιλέγεται συγκεκριμένη κάθε φορά από το εκάστοτε World Tour και αναφέρεται στην προκήρυξη. Με όλη αυτή τη διαδικασία αποφεύγονται καθυστερήσεις κι έτσι όταν οι αθλητές πάνε στο τραπέζι αρχίζουν άμεσα την προθέρμανση μετά την κλήρωση για τα σερβίς.
Μετά από κάθε πόντο ο βοηθός διαιτητή έδινε το νέο μπαλάκι στον αθλητή/τρια, που σέρβιρε. Τα είχε δίπλα του σε μία κούτα. Οι αθλητές έπιαναν μόνοι τους τα μπαλάκια μόνο αν πήγαιναν πολύ κοντά τους στο τέλος του ράλι. Στη διαδικασία έπαιρναν μέρος και παιδάκια. Χρησιμοποιούνταν δύο σε κάθε τραπέζι και κάθονταν ακριβώς έξω από τα παραβάν αριστερά και δεξιά από τον βοηθό διαιτητή. Έπιαναν τα μπαλάκια, τα έριχναν σ’ ένα κουτί κι όταν τελείωνε το σετ ανανέωναν αυτά, που είχε δίπλα του ο βοηθός.
Η φιλοσοφία της I.T.T.F. είναι να μην υπάρχει καθυστέρηση στα παιχνίδια, καθώς ο αθλητής μπορούσε να πάρει πολύ γρήγορα το νέο μπαλάκι και να σερβίρει κατευθείαν.
Όπως ειπώθηκε, το μέτρο αυτό εφαρμόζεται με επιτυχία σε πρωταθλήματα στην Κίνα, ενώ περιστασιακά έχει ακολουθηθεί και σε ορισμένες άλλες διοργανώσεις, όπως για παράδειγμα σε ματς Ευρωπαϊκών Κυπέλλων. Προς το παρόν πάντως, η εικόνα, που έχει εμφανιστεί περισσότερες φορές σε διάφορες χώρες είναι να υπάρχουν ball boys/girls και να δίνουν αυτοί τα μπαλάκια στους αθλητές και όχι οι βοηθοί διαιτητή.
Σύμφωνα με τις οδηγίες θα γίνουν κι άλλες τέτοιες δοκιμές σε World Tour μέσα στο 2017 και μετά θα κρίνει η διεθνής ομοσπονδία αν μπορεί και πρέπει να γίνει η συγκεκριμένη αλλαγή. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλουν με εκθέσεις οι επιδιαιτητές και οι competition manager των αγώνων. Προβλήματα σαφώς υπάρχουν κι ένα βασικό έχει να κάνει με την απορία των αθλητών «πώς θα βρίσκουμε 20 καλά μπαλάκια όταν δύσκολα σε κάποιες περιπτώσεις βρίσκουμε έστω ένα;».
Είναι γνωστό ότι οι αθλητές έχουν διατυπώσει πολλά παράπονα για τα πλαστικά μπαλάκια σε αυτή την τριετία της χρήσης τους, πάντως οι εταιρείες κοπιάζουν για να βελτιώσουν την ποιότητα. Ήδη, έπαψαν να σπάνε τα μπαλάκια με την ίδια ευκολία και συχνότητα, όπως γινόταν τον πρώτο καιρό. Επίσης δείχνει εφικτό να καλύπτονται με αυτό το σύστημα όλα τα παιχνίδια, ακόμα και από τον 1ο γύρο των ταμπλό, διότι, όπως εξήγησε η Τίνα Κρόττα, ο τρόπος διεξαγωγής προβλέπει να μένουν τέσσερα τραπέζια την 3η και την 4η μέρα των τουρνουά (μετά τα προκριματικά δηλαδή) και τις τελευταίες δύο μέρες μόνο ένα. Η δοκιμή με τα πολλά μπαλάκια άρεσε γενικά και αθλητές κι αθλήτριες έλεγαν ότι αυτή η εξοικονόμηση χρόνου τούς διευκολύνει. Στο σχετικό βίντεο της I.T.T.F. σχολιάζουν οι Τίμο Μπολ, Εμανουέλ Λεμπεσόν, Ούγκο Καλντεράνο, Ματίλντα Έκολμ, Τζορτζίνα Πότα κ.α..
* Επί τη ευκαιρία να σημειωθεί ότι η Κρόττα θα είναι επιδιαιτήτρια και στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Λουξεμβούργου τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
* Παρουσία σε διεθνή διοργάνωση έχει αυτές τις ημέρες μία ακόμα επιδιαιτήτρια από τη Θεσσαλονίκη. Μετά το πρόσφατο World Tour της Βουλγαρίας η Μαρία Τσίπου προσφέρει τις υπηρεσίες της στο I.T.T.F. Asian Para Table Tennis Championships. Είναι το ασιατικό πρωτάθλημα για τους αθλητές με αναπηρίες και βρίσκεται σε εξέλιξη στο Πεκίνο.