Πυρ και μανία φαίνεται ότι είναι η ελληνική πλευρά με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αλλά και τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερουν Ντάισελμπλουμ.

Πυρ και μανία φαίνεται ότι είναι η ελληνική πλευρά με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αλλά και τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερουν Ντάισελμπλουμ.


Άλλωστε στη χθεσινή συνέντευξη ο κ. Βαρουφάκης “φωτογράφισε” ως υπαίτιο του χθεσινού ναυαγίου του Eurogroup, τον κ. Ντάισελμπλουμ.


Όπως υποστήριξε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών ο πρόεδρος του Eurogroup, την τελευταία στιγμή άλλαξε το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος, την αρχική μορφή του οποίου ο ίδιος ήταν έτοιμος να συνυπογράψει.


Ειδικότερα σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup συναντήθηκε με τον Ευρωπαίο επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος του παρουσίασε ένα προσχέδιο ανακοινωθέντος. Το προσχέδιο αυτό μιλούσε για εξάμηνη παράταση και συνέχιση διαπραγματεύσεων, κάτι που έβρισκε απολύτως σύμφωνο την ελληνική πλευρά. Ωστόσο το κείμενο αυτό αποσύρθηκε και στη θέση του ήρθε ένα άλλο το οποίο η ελληνική πλευρά δεν δέχθηκε να υπογράψει.


Ο δημοσιογράφος του βρετανικού καναλιού Channel 4, Paul Mason αποκάλυψε στον προσωπικό του λογιαριασμό στο twitter, το έγγραφο που παρουσιάστηκε από τον Πιερ Μοσκοβισί στον Γιάννη Βαρουφάκη. Σύμφωνα με τον Mason, το πρώτο έγγραφο μάλλον πρόκειται για το έγγραφο – πρόταση του κ. Βαρουφάκη προς τους εταίρους. Το δεύτερο έγγραφο φαίνεται πως είναι το έγγραφο που παρουσίασε ως προσχέδιο συμφωνίας ο Π. Μοσκοβισί. Να σημειωθεί βέβαια ότι αρκετοί χρήστες του twitter, αμφισβήτησαν την γνησιότητα των εγγράφων.


Η αλήθεια είναι ότι τα δύο έγγραφα έχουν διαφορές ως προς το τελικό κείμενο που παρουσιάστηκε από τον Γ. Ντάισελμπλουμ στην ελληνική πλευρά.


Ειδικότερα, στο πρώτο έγγραφο δεν υπάρχει η παράγραφος:


“Σε αυτή τη βάση οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν 6μηνη τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος σαν ένα μεταβατικό βήμα. Αυτό θα γεφυρώσει τον χρόνο προκειμένου οι ελληνικές αρχές και το Eurogroup να εργαστούν σε μια νεότερη (follow-up) συμφωνία». Συμφωνήσαμε επίσης ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο του στη νέα συμφωνία. Το Eurogroup διάκειται θετικά σε ένα τέτοιο αίτημα από τις εληνικές αρχές”.


Παράλληλα δεν υπάρχει αναφορά στις δεσμεύσεις του Eurogroup του 2012, ενώ αντίθετα αναφέρεται παράγραφος που λέει “Τα ανωτέρω αποτελούν τη βάση για ένα αίτημα για την παράταση του ισχύοντος δανειακού προγράμματος, το οποίο θα πάρει τη μορφή ενός ενδιάμεσου βήματος προς μια νέα συμφωνία οι λεπτομέρειες της οποίας θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν σε μία περίοδο έξι μηνών”.


Η πρόταση Ντάισελμπλουμ που απορρίφθηκε


Σε ότι αφορά την πρόταση Ντάισελμπλουμ που απορρίφθηκε, αυτή ανέφερε χαρακτηριστικά:


“Το Eurogroup τονίζει την εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής που έγιναν από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό τα τελευταία χρόνια. Κατά τις τελευταίες εβδομάδες το Eurogroup και οι θεσμοί ενεπλάκησαν σε έναν έντονο διάλογο με τις νέα ελληνική κυβέρνηση”.


“Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και βαθύητερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν σε μια ανεξίτηλα βελτιούμενές προοπτικές ανάπτυξης και απασχόλησης (με την ενδυνάμωση της κοινωνικής δικαιοσύνης) και τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ειδικά οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και καιρό για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής καθώς (σ.σ. δεσμεύονται) και για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Την ίδια ώρα οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους να τιμήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους απέναντι στους πιστωτές τους. Οι ελληνικές αρχές θα κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση της συνεχιζόμενης παρεχόμενης τεχνικής βοήθειας”.


“Οι ελληνικές αρχές κατέστησαν σαφές ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης. Σκοπεύουμε να κάνουμε την καλύτερη χρήση της υπάρχουσας ευελιξίας όπως αυτή έχει οικοδομηθεί στο παρόν πρόγραμμα. Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την σταθερή τους δέσμευση να απέχουν από κάθε μονομερή δράση ή ενέργεια και θα εργαστούν σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, ιδιαίτερα στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασία, στον οικονομικό τομέα και στο συνταξιοδοτικό”.


“Οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν να διασφαλίσουν τα απαραίτητα δημοσιονομικά πλεονάσματα και χρηματοδοτήσεις προκειμένου να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους σε ευθεία γραμμή με τους στόχους που συμφωνήθηκαν το  Νοέμβριο του 2012 στη σχετική ανακοίνωση του Eurogroup. Επιπλέον κάθε νέο μέτρο θα πρέπει να χρηματοδείται και να μην βάζει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα”.


“Σε αυτή τη βάση οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν 6μηνη τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος σαν ένα μεταβατικό βήμα. Αυτό θα γεφυρώσει τον χρόνο προκειμένου οι ελληνικές αρχές και το Eurogroup να εργαστούν σε μια νεότερη (follow-up) συμφωνία”. Συμφωνήσαμε επίσης ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο του στη νέα συμφωνία. Το Eurogroup διάκειται θετικά σε ένα τέτοιο αίτημα από τις εληνικές αρχές”.


“Δεσμευόμαστε να παρέχουμε επαρκή στήριξη στην Ελλάδα μέχρι να αποκαταστήσει την πλήρη πρόσβασή της στις αγορές αρκεί να τιμά τις δεσμεύσεις της μέσα στο συμφωνηθέν πλαίσιο”.

πηγή: www.news.gr