Αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με το οποίο θα κερδίζουν ηλεκτρονικούς λαχνούς όσοι έχουν κάνει πληρωμές με πλαστικό χρήμα ή με άλλο ηλεκτρονικό τρόπο.
Μέσω της λοταρίας θα γίνονται κληρώσεις και θα δίνονται 1.000 ευρώ σε 1.000 τυχερούς κάθε μήνα!
Όλα θα ξεκινήσουν μέσα στον Σεπτέμβριο μόλις υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση από την ΑΑΔΕ.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας εφημερίδας «Δημοκρατία», συνολικά κάθε χρόνο θα μοιράζονται 12.000.000 ευρώ, δηλαδή 1 εκατ. ευρώ κάθε μήνα στους τυχερούς που θα βγαίνουν από την κληρωτίδα.

Πώς θα λειτουργεί η λοταρία:

– Οι τράπεζες θα αποστείλουν στο υπουργείο Οικονομικών το συνολικό ποσό της δαπάνης που έχει γίνει ανά ΑΦΜ.
– Τα στοιχεία θα επεξεργάζονται οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ ώστε να ταυτοποιηθούν οι δαπάνες που έγιναν με πλαστικό χρήμα με τους ΑΦΜ των φορολογουμένων που θα μπαίνουν στην κλήρωση.
– Με βάση αυτά τα στοιχεία θα αποδίδεται σε κάθε φορολογούμενο συγκεκριμένος αριθμός ηλεκτρονικών λαχνών π.χ. ένας λαχνός ανα 1.000 ευρώ αγορών με πλαστικό χρήμα.
– Θα γίνονται οι κληρώσεις από το υπουργείο Οικονομικών και 1.000 τυχεροί θα λαμβάνουν από 1.000 ευρώ είτε μέσω της χρεωστικής ή πιστωτικής τους κάρτας είτε μέσω του taxisnet ως επιστροφή φόρου που θα μπορεί να συμψηφιστεί με οποιαδήποτε φορολογική οφειλή.
Δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα είναι υποχρεωτικός ο συμψηφισμός όταν υπάρχουν οφειλές.
Σε ετήσια βάση οι πολίτες θα μοιράζονται κέρδη 12 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή το κράτος επιδιώκει να εισπράξει από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής τουλάχιστον 2,4 δισ. ευρώ.
Αν και οι πιθανότητες να κερδίσει κάποιος τα 1.000 ευρώ είναι ελάχιστες για το κράτος το όφελος από το κυνήγι αποδείξεων εκατομμυρίων πολιτών θα είναι πολλαπλάσιο.
Τα 1.000 ευρώ αυτά θα είναι αφορολόγητα όπως προβλέπεται σε τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα, καθώς στα έπαθλα των κληρώσεων δεν θα επιβάλλεται ο φόρος που παρακρατείται στα κέρδη από τυχερά παιχνίδια.
Τέλος, στο υπουργείο Οικονομικών μελετούν να υπάρξουν και επιπλέον κληρώσεις χρηματικών ποσών προκειμένου οι πολίτες να έχουν κίνητρο να ζητούν αποδείξεις, ακόμη και αν έχουν «κτίσει» το ποσό για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο και να μην πληρώσουν πρόσθετο φόρο 22%.