Ο τρόπος με τον οποίο θα καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι πλέον ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολεί την ελληνική κυβέρνηση μετά και την χθεσινή συμφωνία του Eurogroup αναφορικά με τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών τόνισε στο πρακτορείο Reuters, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι συζητήσεις με τους εταίρους για τον τρόπο κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού θα ξεκινούσαν είτε χθες το βράδυ είτε σήμερα το πρωί.
Σύμφωνα με τον ίδιο οι πιθανές επιλογές είναι η αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων και η επιστροφή και αξιοποίηση ποσού 1,9 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από ελληνικά ομόλογα.
Ο ίδιος μάλιστα τόνισε ότι για το ενδεχόμενο της επιστροφής στις αγορές, ο αξιωματούχος επεσήμανε ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μόνο αν συντρέχουν τρεις παράγοντες:
– Η αναδιάρθρωση του χρέους, που εκτιμάται ότι στο τέλος του 2014 ανερχόταν στο 175% του ΑΕΠ.
– Η μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.
– Ένα δανειακό πακέτο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Σημειώνεται ότι, παρά την κατ’ αρχήν συμφωνία στο Eurogroup, η εκταμίευση της τελευταίας δόσης του προγράμματος, η οποία εκκρεμεί, θα γίνει μόνο μετά από την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
“Πράσινο” φως από το Eurogroup
Στο μεταξύ χθες το Eurogroup έδωσε το “πράσινο” φως επί του καταλόγου των μεταρρυθμίσεων, που παρουσίασε η Ελλάδα, σε τηλεδιάσκεψη, η οποία διήρκεσε μια ώρα.
Σε σχετική του ανακοίνωση το Eurogroup αναφέρει ότι συζήτησε σήμερα τον πρώτο κατάλογο μεταρρυθμίσεων, που παρουσίασαν οι ελληνικές Aρχές στη βάση της τρέχουσας συμφωνίας, η οποία θα συγκεκριμενοποιηθεί περαιτέρω και θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς το αργότερο έως το τέλος του Απριλίου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, “οι θεσμοί μάς έδωσαν την πρώτη τους εκτίμηση με την οποία θεωρούν ότι ο κατάλογος των μέτρων είναι επαρκώς περιεκτικός, ώστε να αποτελέσει αξιόπιστο σημείο εκκίνησης για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Ως εκ τούτου, συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε με τις εθνικές διαδικασίες με στόχο την επίτευξη τελικής απόφασης της παράτασης έως και τέσσερις μήνες της Κύριας Συμφωνίας Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης της Ελλάδας” αναφέρει το Eurogroup.
Η Ευρωζώνη τόνισε ακόμη ότι “καλούμε τις ελληνικές Αρχές να αναπτύξουν και να διευρύνουν περαιτέρω τον κατάλογο των μεταρρυθμιστικών μέτρων με βάση την υπάρχουσα συμφωνία σε στενό συντονισμό με τους θεσμούς, προκειμένου να καταστεί εφικτή η ταχεία και επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης”.
Πηγή: www.news.gr