Ο Βίτορ Περέιρα προσεγγίζει το πρόβλημα της βίας στα ελληνικά γήπεδα στη συνέντευξη που παραχώρησε στο novasports και τον Νίκο Γαβαλά. Μάλιστα, προτείνει τα μέτρα που εφαρμόστηκαν με επιτυχία στην πατρίδα του, την Πορτογαλία πριν από μία δεκαετία. Επιπλέον, αναφέρεται σε όσα διαδραματίστηκαν ανάμεσα στον ίδιο και οπαδούς του Παναθηναϊκού μετά την άφιξη της αποστολής του Ολυμπιακού στη «Λεωφόρο Αλεξάνδρας». Ακόμη, σχολιάζει τη διακοπή του πρωταθλήματος, αναφέρεται στο ματς του Σαββάτου με τον Πανθρακικό, στην κατάσταση του Μποτία και στέλνει ένα μήνυμα προς τον κόσμο των «ερυθρόλευκων»
Ακολουθούν αποσπάσματα της συνέντευξης του Βίτορ Περέιρα, ενώ όλη τη συνέντευξη μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο βίντεο του novasports.gr.
Η υποχρεωτική διακοπή του πρωταθλήματος μπορεί να έχει ευεργετικά οφέλη για την ομάδα σας, προκειμένου να ανασυντάξει τις δυνάμεις για το υπόλοιπο της περιόδου;
«Πρώτον, χρειαζόμασταν λίγο χρόνο για να ξεκουραστούμε. Είχαμε, λοιπόν, αυτήν την εβδομάδα την ευκαιρία να ξεκουραστούμε. Δεύτερον, είχαμε μπροστά μας μία εβδομάδα για να δουλέψουμε. Από την πρώτη μία – μιάμιση εβδομάδα που ήρθα, δεν είχα ξανά την ευκαιρία να δουλέψω με την ομάδα, γιατί είχαμε συνεχόμενα παιχνίδια και υποχρεώσεις. Τώρα, η διακοπή μας βοήθησε να βρούμε χρόνο για να κάνουμε κάποια πράγματα που θέλουμε στις προπονήσεις».
Θα ήθελα το σχόλιό σας για τα προβλήματα της βίας στα ελληνικά γήπεδα και που κατά τη γνώμη σας βρίσκεται η λύση στο πρόβλημα;
«Καταρχήν πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχουν και να εφαρμοστούν διάφοροι κανόνες για την ασφάλεια μέσα στα γήπεδα. Θα πρέπει να ελέγχονται σωματικά όλοι οι φίλαθλοι που μπαίνουν στα γήπεδα, για να μην μεταφέρουν κάτι επικίνδυνο. Θα πρέπει να τους ψάχνουν, ώστε να μην μπορεί κάποιος να κουβαλήσει κάτι που θα είναι επικίνδυνο και θα μπορεί να βλάψει άλλον θεατή μέσα στο γήπεδο. Θα πρέπει να υπάρχουν κάμερες στα γήπεδα έτσι ώστε αν κάποιος παραβεί έναν κανόνα, να είναι εφικτό να βρεθεί και να τιμωρηθεί. Θα πρέπει να τιμωρούνται οι ομάδες όταν γίνονται στο γήπεδό τους τέτοια περιστατικά. Και γενικότερα θα πρέπει να είναι πιο ελεγχόμενη η μεταφορά των φιλάθλων. Αν συγκεντρώνονται σε ένα σημείο και μεταφέρονται ελεγχόμενα στα γήπεδα και ξανά από τα γήπεδα στο σημείο όπου πρέπει να συγκεντρωθούν για να ταξιδέψουν στην πόλη τους, τότε πιστεύω ότι θα μειωθούν τα περιστατικά της βίας. Όπως συνέβη και στη χώρα μου, ξεκινώντας από ένα δυσάρεστο περιστατικό που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός ανθρώπου πριν από κάποια χρόνια, εφαρμόστηκαν αυτά τα μέτρα, από την αστυνομία, το κράτος, τις ομάδες, από τη διοργανώτρια αρχή. Και από τότε δεν έχει συμβεί ξανά κάτι παρόμοιο.
Όσο για τα περιστατικά που συνέβησαν πριν από την έναρξη του παιχνιδιού με τον Παναθηναϊκό, θέλω να δώσω μία απάντηση από την πλευρά μου. Για εκείνους που νομίζουν ότι ήταν πρόκληση το γεγονός πως βγήκα στον αγωνιστικό χώρο μόλις έφθασε η ομάδα μας για να ελέγξω την κατάστασή του, θέλω να πω πως είναι κάτι που κάνω σε όλα τα γήπεδα. Γιατί είναι μέρος του επαγγέλματός μου. Έχω αφιερώσει τη ζωή μου στο ποδόσφαιρο. Πιστεύω ότι το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνω όταν φθάσω στο γήπεδο, είναι ο έλεγχος της κατάστασης στον αγωνιστικό χώρο και στις δύο περιοχές. Γιατί από την εικόνα του αγωνιστικού χώρου θα εξαρτηθούν οι οδηγίες που θα δώσω στον τερματοφύλακά και τους αμυντικούς μου. Θα πάρω αποφάσεις σε σχέση με τον τρόπο που εξελιχθεί το παιχνίδι μας. Για το αν θα πρέπει να δίνουμε την μπάλα πίσω στον τερματοφύλακα. Για τον αν θα παίζουμε τη μπάλα με τα πόδια σε εκείνη την περιοχή ή για τον αν θα παίζουμε με πιο μακρινές μπαλιές. Τέλος πάντως θα δώσω συγκεκριμένες οδηγίες στους παίκτες μου. Αυτό έχω το δικαίωμα να το κάνω και το κάνω σε όλα τα γήπεδα, κάθε φορά που μπαίνω στον αγωνιστικό χώρο. Ακόμη και στον Πανθρακικό, παρόλο που έχω δει την κατάσταση του αγωνιστικού χώρου και ξέρω ότι δεν είναι καλή, θέλω να την ελέγξω από κοντά για να συμβουλέψω τον τερματοφύλακα και τους αμυντικούς μου.
Όλοι όσοι πιστεύουν πως είναι λογικό μέσα στον αγωνιστικό χώρο να μη βρεθεί ο προπονητής για να κάνει τη δουλειά του, αλλά να μπορεί να βρεθεί ένας άνθρωπος ο οποίος έχει σκεπασμένο το πρόσωπό του, ένας άνθρωπος ο οποίος είναι δειλός για να δείξει ποιος αληθινά είναι και μπαίνει για να επιτεθεί στον προπονητή της αντίπαλης ομάδας και όχι μόνο, αλλά και στους παίκτες μας, πραγματικά δεν το κατανοώ. Γιατί κάθε φορά που οι παίκτες μας επιχειρούσαν να εκτελέσουν ένα κόρνερ ή να βρεθούν στα όρια του αγωνιστικού χώρου για να κάνουν προθέρμανση, είχαν σκοπό να φοβίσουν τον προπονητή και τους παίκτες. Όσοι, λοιπόν, πιστεύουν ότι εκείνοι έχουν το δικαίωμα να μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο με σκεπασμένα τα πρόσωπα και να κρατούν στα χέρια τους όπλα ή καπνογόνα ή διάφορα πράγματα τα οποία μπορούν να βλάψουν έναν άλλο άνθρωπο, τον αντίπαλο που βρίσκεται εκείνη τη στιγμή εκεί, πραγματικά είναι κάτι πολύ επικίνδυνο. Δεν μπορώ να κατανοήσω αυτό το επιχείρημα. Μπορεί ο κόσμος να μπει στον αγωνιστικό χώρο για να βλάψει ανθρώπους που βρίσκονται εκεί για να κάνουν τη δουλειά τους. Αλλά όταν προπονητής μπει στον αγωνιστικό χώρο για να κάνει τη δουλειά του, είναι μία προκλητική πράξη. Δεν μπορώ να το κατανοήσω και να το δεχθώ».
Το Σάββατο αντιμετωπίζετε τον Πανθρακικό, μία ομάδα που είναι αήττητη στην έδρα της. Τι γνωρίζετε για τον αντίπαλό σας;
«Ξέρουμε πως στο γήπεδο του Πανθρακικού θα αντιμετωπίσουμε έναν πάρα πολύ κακό αγωνιστικό χώρο. Από την τηλεόραση έχω δει ότι είναι λίγο το χορτάρι και πολύ το χώμα, ειδικά στις δύο περιοχές. Ξέρουμε ότι αυτό δημιουργεί προβλήματα στο παιχνίδι μας γιατί δεν αφήνει τη μπάλα να κυλήσει. Ξέρουμε πως η μπάλα θα αναπηδάει πάνω στο έδαφος. Και αυτό δε θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε παιχνίδι ποιότητας για να κάνουμε κάποια πράγματα τα οποία μπορούμε και θέλουμε. Από ‘κει και πέρα, ανεξαρτήτως των δυσκολιών που θα προκύψουν λόγω του αγωνιστικού χώρου, εμείς θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε το παιχνίδι. Πάμε εκεί για να πάρουμε τους τρεις βαθμούς. Ξέρουμε πόση σημασία έχουν οι τρεις βαθμοί για τη συνέχεια του πρωταθλήματος. Θα πάμε εκεί και ανεξαρτήτως των δυσκολιών -του αγωνιστικού χώρου αλλά και όσων δημιουργήσει ο αντίπαλος- είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε τους τρεις βαθμούς».