Με τη λαμπρότητα που επιτάσσει η ιστορία του και μέσα σε κλίμα συγκίνησης ο Αθλητικός Σύλλογος Πέρα Κωνσταντινούπολης πραγματοποίησε τα εγκαίνια της νέας αίθουσας επιτραπέζιας αντισφαίρισης και γιόρτασε την επίσημη επανασύσταση του τμήματος ύστερα από 32 χρόνια. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εγκαινίασε τον χώρο, τέλεσε αγιασμό και παρουσία πολλών ομογενών ευλόγησε τα νέα όνειρα ενός συλλόγου, που έγραψε ιστορία στο τουρκικό πινγκ πονγκ.
Ο Παναγιότατος δεν έχασε την ευκαιρία να …πιάσει ρακέτα και ν’ ανταλλάξει μπαλιές με τον εμβληματικό αθλητή του συλλόγου Βασίλη Αλεξανδρίδη, ενώ λίγο νωρίτερα έκανε και τα αποκαλυπτήρια της ονομασίας του χώρου. Θα λέγεται «αίθουσα επιτραπέζιας αντισφαίρισης θρυλικής ομάδας 1976» επειδή τότε πήρε το 1ο από τα τέσσερα πρωταθλήματα Τουρκίας στη χρυσή εποχή της μέχρι το 1982. Η στιγμή ήταν ξεχωριστή διότι παρευρίσκονταν οι 4 από τους 5 αθλητές εκείνης της ομάδας. Πρώτοι απ’ όλους οι Έλληνες ομογενείς Βασίλης Αλεξανδρίδης και Φάνης Αλεξανδρίδης, που έχοντας και διεθνείς διακρίσεις εξελίχτηκαν σε κορυφαίες φυσιογνωμίες του τουρκικού πινγκ πονγκ και μνημονεύονται ακόμα και σήμερα. Επίσης ο Νταβίτ Κουμρού και ο Στέφανος Παντζίρης, ενώ απουσίαζε ο Ναζίμ Αρμπατζί. Το σωματείο τούς απένειμε τιμητικές πλακέτες. Η επιγραφή φέρει ακόμα τα ονόματα του τότε εφόρου Αλέξανδρου Αλεξανδρίδη, πατέρα του Φάνη και του Βασίλη, όπως και του προπονητή Θωμά Χατζημηνάογλου.
Μέλη της διοίκησης και φίλοι του σωματείου οργάνωσαν με μεράκι και αγάπη το πολύ δύσκολο έργο επαναλειτουργίας του τμήματος, με τους παλιούς αθλητές να στηρίζουν κάθε βήμα. Για τη δημιουργία της νέας σύγχρονης εγκατάστασης επίσης, βοήθησαν οκτώ ευαγή ιδρύματα της ομογένειας.
Η γιορτή έγινε το απόγευμα της Τετάρτης, αλλά το πρόγραμμα άρχισε μία μέρα πριν κι εστίασε στη διάδοση της νέας προσπάθειας στα ελληνικά σχολεία και την προσέλκυση παιδιών. Οι αδερφοί Αλεξανδρίδη και ο προπονητής του Πέρα Γκουντούζ Μπόρα επισκέφτηκαν διαδοχικά το Ζάππειο, το Ζωγράφειο και τη Μεγάλη του Γένους Σχολή. Έκαναν επιδείξεις, έπαιξαν με τα παιδιά και συνάντησαν το ζωηρό ενδιαφέρον τους για το άθλημα. Οι στιγμές ήταν ιδιαίτερες. Όχι μόνο γιατί οι ίδιοι οι παλιοί πρωταθλητές ή οι καθηγητές γονείς τους είχαν σχέση με τα σχολεία, αλλά κι επειδή σε αυτούς τους χώρους συνεχίζεται με πάθος ο δύσκολος αγώνας παραμονής για την ομογενειακή παιδεία. Στα τρία σχολεία με τη δική τους ιστορία φοιτούν σχεδόν 250 παιδιά από μειονότητες της Κωνσταντινούπολης.
Στα εγκαίνια παρέστησαν επίσης ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη Ευάγγελος Σέκερης, όπως βέβαια και ντόπιοι φίλοι του σωματείου. Οι εκδηλώσεις κλείνουν το Σαββατοκύριακο όταν στην έδρα του Πέρα θα βρεθούν ακόμα εκπρόσωποι της τουρκικής ομοσπονδίας και του δήμου, παλιοί αθλητές του συλλόγου και συναθλητές από άλλες ομάδες της Τουρκίας. Πρέπει να προστεθεί ότι το τμήμα επιτραπέζιας αντισφαίρισης του συλλόγου επανασυστάθηκε τον Μάρτιο και μετά από λίγο καιρό ανέβηκε στη 2η κατηγορία της χώρας έχοντας στην ομάδα και τον Βασίλη Αλεξανδρίδη. Στο φετινό πρωτάθλημα, που θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2017, θα προσπαθήσει να πλασαριστεί στις πρώτες τρεις θέσεις για ν’ ανέλθει στην 1η κατηγορία της Τουρκίας.
Το σωματείο άρχισε την ιστορία του το πολύ μακρινό 1893 με την επωνυμία «Ερμής του Πέρα». Κάπου στις αρχές της δεκαετίας του ’10, όπως αναφέρουν κάποιες πηγές, μετονομάστηκε σε Πέρα, αλλά το 1923 επικράτησε για τους Τούρκους το Μπεήογλου Σπορ (Beyoğlu Spor) επειδή πήρε αυτό το όνομα η συνοικία. Αυτός είναι και ο λόγος που εμφανίζεται το 1923 ως έτος ίδρυσής του. Φυσικά το σωματείο έχτισε μεγάλο όνομα και στην Ελλάδα και διακρίθηκε στην επιτραπέζια αντισφαίριση. Οι ομογενείς ίδρυσαν το 1973 τον Α.Σ. Πέρα στην Αθήνα και το 1978 στη Θεσσαλονίκη.