Η Αγκάθα Κρίστι στην Αγρια Δύση; Γυρίζοντας σε απαστράπτον σινεμασκόπ ένα θρίλερ μυστηρίου που διαδραματίζεται σε ένα και μόνο δωμάτιο, ο Κουέντιν Ταραντίνο υπογράφει ένα οργισμένο αντιρατσιστικό μανιφέστο στη μορφή ενός σύγχρονου american classic.

Με πρωταγωνιστές τους Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, Κερτ Ράσελ, Τζένιφερ Τζέισον Λι, Γουόλτον Γκόγκινς, Ντέμιαν Μπισίρ, Τιμ Ροθ, Μάικλ Μάντσεν, Μπρους Ντερν και Τσάνινγκ Τέιτουμ, και χωρισμένο σε έξι κεφάλαια, το «Hateful Eight» θα μπορούσε να είναι, η ποπ-γουέστερν εκδοχή των «Δέκα Μικρών Ινδιάνων», ένα «βρες ποιος το έκανε» θριλεράκι.
Όμως ο Ταραντίνο συνέθεσε κάτι που ορθώνεται ως λάβαρο απέναντι στο ρατσιστικό σύμβολο της ομοσπονδιακής σημαίας της Αμερικής κι ως καυστικό πολιτικό σχόλιο στις ρίζες της χώρας του. 

Η ταινία για άλλους αδικήθηκε και στο box office και στα βραβεία (κέρδισε Χρυσή Σφαίρα Σεναρίου, Μουσικής και Όσκαρ Μουσικής, αλλά ο Ταραντίνο δεν ήταν πουθενά υποψήφιος). Όμως το πάλαι ποτέ κακό παιδί του αμερικανικού σινεμά γύρισε μία ταινία ακριβώς όπως την ήθελε, όταν την ήθελε και με αυτούς που την ήθελε. 

Διαβάστε 5 trivia για τους «Μισητούς Οκτώ» που πιθανώς να μην ξέρατε:

Η ταινία παραλίγο να μη γίνει (γιατί διεύρρευσε το σενάριο!): λίγο πριν ολοκληρωθεί το καστ και πολύ πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα, ο Κουέντιν Ταραντίνο τράβηξε χειρόφρενο στο πρότζεκτ. Κι αυτό γιατί μυστηριωδώς το σενάριο του «The Hateful Eight» διέρρευσε στο διαδίκτυο, κι ο Ταραντίνο, έξαλλος, ζητούσε εξηγήσεις. «Είμαι πολύ, πολύ στενοχωρημένος. Τελείωσα το σενάριο, ένα πρώτο ντραφτ και δε σκόπευα να το γυρίσω μέχρι τον επόμενο χειμώνα, σ’ ένα χρόνο από τώρα. Το έδωσα σε έξι ανθρώπους κι όπως φαίνεται διέρρευσε σήμερα. Είχα δώσει το σενάριο σε τρεις ηθοποιούς: τον Μάικλ Μάντσεν, τον Μπρους Ντερν και τον Τιμ Ροθ. Εκείνος που ξέρω ότι δεν το έκανε είναι ο Τιμ Ροθ. Κάποιος από τους άλλους το έδωσε στον ατζέντη του κι εκείνος το έκανε πάσα σ’ ολόκληρο το Χόλιγουντ. Τώρα δεν πρόκειται να την κάνω την ταινία. Θα εκδώσω το σενάριο κι αυτό είναι όλο. Θα προχωρήσω με κάτι άλλο. Εχω άλλες 10 ιδέες στο μυαλό μου.»
Tελικά ο σκηνοθέτης συμφώνησε να διαβάσουν οι ηθοποιοί live το σενάριο κι ο ενθουσιασμός που προέκυψε (ειδκά από τον Σάμιουελ Τζάκσον) τον έπεισε να προχωρήσει με το γύρισμα της ταινίας. 

Η συνεργασία με τον Ενιο Μορικόνε και το Οσκαρ.  Μετά την συνεργασία τους για το «Django Unchained», o Moρικόνε έκανε δηλώσεις ότι δε θα ξανασυνεργαζόταν ποτέ με τον Ταραντίνο, καθώς οι δυο άντρες τσακώθηκαν άσχημα. Ομως φαίνεται πώς τα ξαναβρήκαν και στο Comic-Con του 2015, ο Ταραντίνο ανακοίνωσε ότι ο Μορικόνε θα υπογράφει το σάουντρακ των «Μισητών Οκτώ» και ότι θα είναι το πρώτο γουέστερν για το οποίο ο Ιταλός μαέστρος γράφει μουσική μετά από 40 χρόνια. Η απόφαση ήταν σωστή, καθώς ο Μορικόνε κατέληξε με Χρυσή Σφαίρα και Οσκαρ για το μουσικό σκορ του. 

70mm. O Ταραντίνο αγαπά το φιλμ. Είναι υπέρμαχος της επιστροφής του κινηματογραφικού προτζέκτορα στις αίθουσες (οι οποίες όλες πια προβάλλουν τις ταινίες ψηφιακά, κι όχι από μπομπίνες). Για αυτό και γύρισε τους «Μισητούς Οκτώ» όχι σε απλό 35άρι φιλμ, αλλά σε 70άρι και με αναμορφικούς φακούς (την τελευταία φορά που χρησιμοποιήθηκε το Ultra Panavision 70 format ήταν για την ταινία «Khartoum» το 1966), ώστε να δικαιώσει τη high resolution φωτογραφία της ταινίας του και να δώσει την ευκαιρία στους θεατές να καταλάβουν το πραγματικό μεγαλείο μίας κινηματογραφικής εμπειρίας.  Δεν σταμάτησε εκεί: εξασφάλισε σε 50 κινηματογράφους σε όλο τον κόσμο 70ηδες προτζέκτορες ώστε να αποδοθεί σωστά το αποτέλεσμα. 

Το σαμποτάζ Ενώσεων Αστυνομικών.  Λίγο πριν την πρεμιέρα της ταινίας, ο Κουέντιν Ταραντίνο πήρε μέρος στην πρώτη γραμμή της διαδήλωσης εναντίον της αστυνομικής βίας, που πραγματοποιήθηκε στη Washington Square της Νέας Υόρκης. Οι φωτογραφίες του από την πορεία γύρισαν τον κόσμο και τα συνθήματα των «αστυνομικών δολοφόνων» που συνόδευαν τις λεζάντες πήραν μεγάλη δημοσιότητα. «Όταν βλέπω δολοφόνους, δεν στέκομαι αμέτοχος» δήλωσε ο Ταραντίνο. «Οι δολοφόνοι είναι δολοφόνοι, από όπου κι αν προέρχονται, και πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Είμαι ένας άνθρωπος με κοινωνική συνείδηση. Πιστεύω ότι συμβαίνουν εκτελέσεις εν ψυχρώ από τους αστυνομικούς και θεωρώ ότι πρέπει να ξεσηκωθούμε και να αντισταθούμε σε αυτό. Βρίσκομαι εδώ για να πάρω θέση: στέκομαι με τους δολοφονημένους….» Αμέσως οι αστυνομικές συνδικαλιστικές ενώσεις Νέας Υόρκης, Νιου Τζέρσεϊ, Φιλαδέλφεια, Σικάγο και Λος Αντζελες αντέδρασαν, αποκαλώντας τον «υποστηρικτή του χάους» με «εμπρηστικό λόγο που οπλίζει τα χέρια των πολιτών εναντίον των αστυνομικών». Το θέμα πήρε τεράστιες διαστάσεις, φτάνοντας μέχρι στο σημείο οι αστυνομικοί σε όλη την Αμερική ζήτησαν από τον κόσμο να μποϋκοτάρει την έξοδο των «Μισητών Οκτώ». 

Οι «Μισητοί Οκτώ» θα ανέβουν κι ως θεατρική παράσταση. Σε συνεντεύξεις που έδωσε ο Ταραντίνο μετά την πρεμιέρα της ταινίας,  αποκάλυψε ότι σκοπεύει να διασκευάσει το σενάριο σε θεατρικό έργο και να το ανεβάσει ο ίδιος. «Εχω σκεφτεί ακριβώς, με κάθε λεπτομέρεια, πώς θα το κάνω». Μάλιστα, σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, αυτή ήταν και η αρχική ιδέα: ο Χάρβεϊ Γουάνστιν τον προέτρεπε να το ανεβάσει πρώτα ως θεατρικό έργο και μετά να το μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη. «Ο Χάρβεϊ ήθελε να το δει πρώτα επί σκηνής, να δει πώς θα λειτουργήσει εκεί. Όμως εγώ επέμενα. Μόνο το σινεμά μπορούσε να επικοινωνήσει το μυστήριο της ιστορίας. Κι εγώ αυτό το μυστήριο ήθελα να εξερευνήσω. Με 70 mm. Με χιόνι. Αυτά δεν γίνονται στο θέατρο…»