Η έρευνα για την εξαφάνιση της πτήσης MH370 της Malaysia Airlines δεν έχει δώσει κανένα στοιχείο βάσει του οποίου να μπορούν να αποδοθούν ευθύνες στο πλήρωμα του αεροπλάνου για το συμβάν, ενώ δεν αποκάλυψε και κανένα τεχνικό πρόβλημα στο Boeing 777, εκτιμούν οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες στην προκαταρκτική τους έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα, ακριβώς ένα χρόνο μετά την εξαφάνισή της.
«(Δεν υπάρχει) καμία ένδειξη για κοινωνική απομόνωση, αλλαγή στις συνήθεις ή τα ενδιαφέροντα, αμέλειας του εαυτού τους, κατανάλωσης αλκοόλ ή ναρκωτικών τόσο στον πιλότο όσο και στον πρώτο αξιωματικό (συγκυβερνήτη) και το πλήρωμα», αναφέρει το έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα στην Κουάλα Λουμπούρ.
Επίσης από την έρευνα δεν εντοπίστηκαν στοιχεία κάποιου μηχανικού προβλήματος στο Μπόινγκ 777.
Ένα χρόνο μετά την εξαφάνιση της πτήσης MH370 το μυστήριο παραμένει άλυτο, όμως η Μαλαισία και η Αυστραλία διαβεβαίωσαν σήμερα ότι διατηρούν ελπίδες ότι θα βρεθούν τα συντρίμμια του Μπόινγκ 777, ώστε να δοθούν απαντήσεις στις οικογένειες των θυμάτων που ζουν έναν εφιάλτη χωρίς τέλος.
Η πτήση MH370 που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Κουάλα Λουμπούρ- Πεκίνο εξαφανίστηκε από τα ραντάρ στις 8 Μαρτίου 2014 με 12 μέλη πληρώματος και 227 επιβάτες, τα δύο τρίτα εκ των οποίων ήταν Κινέζοι πολίτες.
Στις 29 Ιανουαρίου η Μαλαισία χαρακτήρισε επισήμως την εξαφάνιση αυτή ατύχημα, ανοίγοντας τον δρόμο για την καταβολή αποζημιώσεων στις οικογένειες των θυμάτων από την Malaysia Airlines, όμως, παρά τις πολύ ευρείες διεθνείς έρευνες το αεροπλάνο παραμένει άφαντο.
Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ, η χώρα του οποίου δέχεται σφοδρές επικρίσεις από τις οικογένειες των θυμάτων, επανέλαβε σήμερα ότι είναι αποφασισμένος να βρεθούν απαντήσεις.
«Μαζί με τους διεθνείς μας εταίρους έχουμε ακολουθήσει τα λίγα στοιχεία που υπάρχουν. Η Μαλαισία παραμένει δεσμευμένη στις έρευνες και διατηρεί την ελπίδα ότι θα εντοπιστεί η πτήση MH370», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
«Η εξαφάνιση της πτήσης MH370 είναι χωρίς προηγούμενο και έτσι είναι και η έρευνα, κατά πολύ η πιο περίπλοκη και τεχνικά δύσκολη στην ιστορία της αεροπορίας», πρόσθεσε.
Πλοία ερευνούν εδώ και μήνες τον βυθό στο νότιο τμήμα του Ινδικού Ωκεανού, όπου πιστεύεται ότι κατέπεσε το αεροπλάνο, χρησιμοποιώντας εξελιγμένα σόναρ και έχουν ήδη ελέγξει περίπου το 40% της περιοχής που θεωρείται πιο πιθανό να βρίσκεται το Μπόινγκ.
Προς το παρόν δεν έχει εντοπιστεί τίποτα και αυτή η επιχείρηση, την οποία διευθύνει η Αυστραλία, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο.
Από τη μεριά του ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ δήλωσε ότι αν η επιχείρηση αυτή δεν δώσει αποτελέσματα, η Αυστραλία και οι εταίροι της «σκοπεύουν να ξεκινήσουν νέες έρευνες» σε μια περιοχή 60.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, χωρίς δώσει άλλες διευκρινίσεις.
«Το οφείλουμε στις οικογένειες των θυμάτων», υπογράμμισε ο Άμποτ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ εμφανίστηκε «συγκρατημένα αισιόδοξος» για τις πιθανότητες επιτυχίας των ερευνών.
Η πιο αξιόπιστη εξήγηση που έχει δοθεί μέχρι στιγμής από τους υπεύθυνους της έρευνας είναι ότι εξαιτίας μιας απότομης πτώσης στο επίπεδο οξυγόνου στο εσωτερικό του αεροπλάνου έχασαν τις αισθήσεις τους τόσο οι επιβάτες όσο και το πλήρωμα. Το αεροπλάνο συνέχισε να πετά με τον αυτόματο πιλότο μέχρι που έπεσε στη θάλασσα όταν τελείωσαν τα καύσιμα.
Ο Ρατζάμπ παραδέχθηκε σήμερα ότι «η απουσία απαντήσεων και υλικών αποδείξεων, όπως το κήτος του αεροσκάφους, είναι ένα επιπλέον βάρος» για τις οικογένειες των θυμάτων.
Πολλές από τις οικογένειες είναι πεπεισμένες ότι η Μαλαισία τους κρύβει την αλήθεια.
Ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι έκανε λόγο «για μια οδυνηρή ημέρα για τις οικογένειες των επιβατών». «Οι σκέψεις μας είναι μαζί σας», πρόσθεσε.
Κάποιοι από τους συγγενείς θα πραγματοποιήσουν ολονυκτίες αυτό το Σαββατοκύριακο με την ευκαιρία του ενός έτους από την εξαφάνιση της πτήσης MH370.
Εξάλλου στο Πεκίνο η αστυνομία συνεπλάκη με κάποιους συγγενείς θυμάτων που είχαν πάει να προσευχηθούν σε έναν ναό, όταν προσπάθησαν να μιλήσουν στους ξένους δημοσιογράφους.
«Δεν μπορώ να κοιμηθώ τα βράδια. Κάθε βράδυ κοιμάμαι μόνο δύο ώρες, αλλά είμαι σίγουρη ότι η κόρη μου είναι ακόμη ζωντανή και θα την φέρω πίσω», είπε η μητέρα ενός θύματος, η οποία δεν έδωσε το όνομά της, προτού την απομακρύνει η αστυνομία.
Μέλη των οικογενειών των θυμάτων έχουν καταγγείλει στο παρελθόν παρενοχλήσεις από την αστυνομία.
Όμως η κινεζική κυβέρνηση επιμένει ότι θα προσφέρει ό,τι βοήθεια μπορεί στους συγγενείς.
Η ιστορία της πολιτικής αεροπορίας δεν μετρά παρά μόνο μία ακόμη περίπτωση εξαφάνισης ενός αεροσκάφους που μετέφερε περισσότερους από 100 επιβάτες, η τύχη του οποίου παραμένει ακόμη άγνωστη.
Το 1962 ένα αεροπλάνο της αμερικανικής εταιρείας Flying Tiger Line, το οποίο είχε ναυλώσει ο αμερικανικός στρατός εξαφανίστηκε μεταξύ του αρχιπελάγους του Γκουάμ και των Φιλιππίνων με 107 επιβαίνοντες.
Πηγή: www.news.gr