Σε δημόσια διαβούλευση δόθηκε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο προχωρά η ένταξη του Ψυχιατρείου Κρατουμένων Κορυδαλλού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.).
Το Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού ιδρύθηκε το 1940 και λειτουργεί κυρίως ως φυλακή, χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό και θεραπευτική ταυτότητα, γεγονός που έχει κατ’ επανάληψη επισημανθεί αρνητικά σε εκθέσεις ευρωπαϊκών και εθνικών επιτροπών ελέγχου. Ήδη από το 2009 έχει προβλεφθεί η ένταξη του στο Ε.Σ.Υ. (άρ. 13 ν. 3772/2009), χωρίς ωστόσο αυτή μέχρι τώρα να έχει υλοποιηθεί.
Με το υπό διαβούλευση Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με το Υπουργείο Υγείας, ενώ σχετικές συζητήσεις είχαν γίνει και στη Βουλή, το Ψυχιατρείο Κρατουμένων γίνεται κανονική Μονάδα Ψυχικής Υγείας, συνδέεται με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ» (Β΄ Ψυχιατρική Κλινική / Μονάδα Ψυχιατροδικαστικής) και αναβαθμίζονται οι παρεχόμενες θεραπευτικές υπηρεσίες του.
Ειδικότερα:
– Το νοσοκομείο «Αττικόν» αναλαμβάνει πλήρως το επιστημονικό και θεραπευτικό έργο του Ψ.Κ.Κ., ενώ το Υπουργείο Δικαιοσύνης διατηρεί την ευθύνη για τη διοίκηση και την ασφάλεια του καταστήματος.
– Οργανώνεται το θεραπευτικό έργο, συγκροτείται επιστημονική ομάδα, ορίζεται επιστημονικά υπεύθυνος ενώ ρυθμίζονται ζητήματα εκπαίδευσης σε θέματα ψυχικής υγείας.
– Η παροχή υπηρεσιών βασίζεται στις αρχές της κοινοτικής ψυχιατρικής, με την πρόβλεψη οργανικών θέσεων ειδικευμένου προσωπικού. Η θεραπευτική λειτουργία του Ψ.Κ.Κ. διαρθρώνεται σε τμήματα Αυξημένης φροντίδας, Βραχείας/Μέσης νοσηλείας και Μακράς νοσηλείας.
– Δημιουργούνται ειδικά τμήματα για γυναίκες και νεαρούς κρατουμένους καθώς και Παρατηρητήριο Μεταθεραπευτικής Παρακολούθησης για την ομαλή κοινωνική επανένταξη των αποφυλακιζόμενων ατόμων.
– Το υπάρχον διοικητικό προσωπικό, οι κοινωνικοί λειτουργοί, το προσωπικό φύλαξης και το βοηθητικό προσωπικό παραμένουν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ενώ το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό επιστημονικό προσωπικό (φαρμακοποιοί, ψυχολόγοι, εργοθεραπευτές) υπάγεται εφεξής στο Υπουργείο Υγείας. Δεν θίγονται εργασιακά δικαιώματα του ήδη υπηρετούντος προσωπικού.
– Δίδεται η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών τηλεψυχιατρικής σε άλλα καταστήματα κράτησης.
– Καθορίζονται διαδικασίες ελέγχου, εποπτείας και αξιολόγησης του ψυχιατρείου από όργανα των δύο Υπουργείων καθώς και του Υπουργείου Παιδείας.
«Η προσπάθεια δημιουργίας ενός συστήματος υγειονομικής περίθαλψης των κρατουμένων, από κοινού με το Υπουργείο Υγείας, συνεχίζεται. Η ένταξη του Ψυχιατρείου Κρατουμένων στο Ε.Σ.Υ. αποτελεί ένα βήμα σ’ αυτή την κατεύθυνση» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του το υπουργείο Δικαιοσύνης.