Από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι την Ευρωπαϊκή Ένωση, πολυάριθμες κυβερνήσεις στον κόσμο καταδίκασαν αυστηρά την εκλογή την Κυριακή μιας Συντακτικής Συνέλευσης στη Βενεζουέλα, ορισμένες ανακοινώνοντας μάλιστα πως θα αρνηθούν να αναγνωρίσουν τις μελλοντικές αποφάσεις αυτού του θεσμού.
Οι εκλογές έγιναν μέσα σε κλίμα βίας, με πολιτικές δολοφονίες υποψηφίων και ακτιβιστών της αντιπολίτευσης και συνολικά τουλάχιστον 10 νεκρούς.
Πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών της Βενεζουέλας, της Sebin, συνέλαβαν σήμερα τα ξημερώματα δύο από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, τον Λεοπόλντο Λόπες και τον Αντόνιο Λεντέσμα, οι οποίοι τελούσαν σε κατ΄οίκον περιορισμό.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδίκασε τη σύλληψη, θεωρώντας ότι πρόκειται για ένα «βήμα προς την λάθος κατεύθυνση» και επαναλαμβάνοντας την έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης», που έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσοτέρων των 120 ανθρώπων στην χώρα από τις αρχές του Απριλίου, οπότε και ξεκίνησε το κίνημα διαμαρτυρίας κατά του καθεστώτος Μαδούρο.
Από την πλευρά της, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι «παγώνει» όλα τα περιουσιακά στοιχεία του προέδρου της Βενεζουέλας που υπόκεινται σε αμερικανική δικαιοδοσία και χαρακτήρισε τον Νικολά Μαδούρο «δικτάτορα που περιφρονεί την βούληση του λαού της Βενεζουέλας».
Παρά τη διεθνή κατακραυγή, μετά τη νίκη του, ο Μαδούρο δήλωσε ότι αυτό που θέλει από την Συντακτική Συνέλευση είναι η άρση της ασυλίας των βουλευτών της αντιπολίτευσης «για να δικαστούν».
«Φτάνει με το σαμποτάζ της Εθνοσυνέλευσης, πρέπει να μπει τάξη. Πρέπει να αρθεί η βουλευτική ασυλία οποιουδήποτε πρέπει να αρθεί η ασυλία του», είπε.

Βήμα προς τη δικτατορία η Συντακτική Συνέλευση

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι προειδοποίησε ότι η Βενεζουέλα έκανε ένα βήμα «προς τη δικτατορία», ενώ η Κολομβία, ο Παναμάς, το Περού, η Αργεντινή και η Κόστα Ρίκα ανακοίνωσαν ότι δεν θα αναγνωρίσουν την Συντακτική Συνέλευση. Η Βολιβία απάντησε στις χώρες αυτές καταγγέλλοντας ότι «υποτάσσονται στην αμερικανική κυβέρνηση».
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει τις σοβαρές της αμφιβολίες σχετικά με το αν το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας μπορεί να αναγνωρισθεί…Η Βενεζουέλα διαθέτει δημοκρατικά εκλεγμένους και νόμιμους θεσμούς, ο ρόλος των οποίων είναι να συνεργασθούν και να καταλήξουν στην μέσω διαπραγματεύσεων επίλυση της σημερινής κρίσης. Μία Συντακτική Συνέλευση, εκλεγμένη υπό αμφίβολες και συχνά βίαιες συνθήκες δεν μπορεί να αποτελεί μέρος της λύσης», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χωρίς να διευκρινίσει εάν οι Βρυξέλλες εξετάζουν, όπως οι ΗΠΑ, το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά του Καράκας.