Η Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης γιορτάζει.

Η Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης γιορτάζει. Έκλεισε τα 60 χρόνια ζωής κι έχοντας πάντα στη σκέψη τις αντιξοότητες, κάτω από τις οποίες οργάνωσε και ανέπτυξε το άθλημα τις πρώτες δεκαετίες, προχωρά τώρα σε δρόμους με διαφορετικές δυσκολίες για να το πάει πιο μπροστά, να το κρατήσει περήφανο και δυνατό. Σαν σήμερα το 1956 ιδρύθηκε η Ε.Φ.Ο.Επ.Α. και το άθλημα έφυγε από την ευθύνη της Ελληνικής Φιλάθλου Ομοσπονδίας Αντισφαιρίσεως, όπου υπαγόταν από το 1949. Νωρίτερα, τη δεκαετία του 1930, που η επιτραπέζια αντισφαίριση άρχισε να καλλιεργείται επίσημα στη χώρα, την ευθύνη την είχε ο Σ.Ε.Γ.Α.Σ..

Η Ε.Φ.Ο.Επ.Α. είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (I.T.T.F.), της Ευρωπαϊκής Ένωσης του αθλήματος (E.T.T.U.), όπως επίσης της Μεσογειακής Ένωσης και της Βαλκανικής Ένωσης Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (M.T.T.U. και B.T.T.U. αντίστοιχα). Διοργανώνει εθνικά πρωταθλήματα και άλλες διοργανώσεις όλων των ηλικιών, συντονίζει τις δραστηριότητες των εθνικών ομάδων και αναπτύσσει διάφορες δράσεις. Η έδρα της βρίσκεται στην Αθήνα.

Η ιστοσελίδα επιχειρεί μικρό αφιέρωμα στα 60α γενέθλια της Ε.Φ.Ο.Επ.Α.. Περιορίζεται μόνο σε γεγονότα, που αφορούν στην πορεία της στο χρόνο, αναφέρει επιγραμματικά διάφορα στοιχεία και σημαντικές ημερομηνίες στον δρόμο της ανάπτυξής της.

Τα ιδρυτικά σωματεία:

Δέκα ήταν τα ιδρυτικά σωματεία της Ε.Φ.Ο.Επ.Α.: Όμιλος Αντισφαίρισης Αθηνών, Ολυμπιακός Σ.Φ.Π., Παναθηναϊκός Α.Ο., Χ.Α.Ν. Αθηνών, Χ.Α.Ν. Νικαίας, Χ.Ε.Ν. Αθηνών, Π.Ο.Κ. Έσπερος, Α.Ο. Παγκρατίου, Α.Ο. Νέοι Βύρωνος, και Α.Ε. Νικαίας. Εξάλλου, τα πρώτα αθλητικά σωματεία, που ασχολήθηκαν με την επιτραπέζια αντισφαίριση, ήταν ο Όμιλος Αντισφαίρισης Αθηνών, η Χ.Α.Ν. Αθηνών και η Χ.Α.Ν. Θεσσαλονίκης.

Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της Ε.Φ.Ο.Επ.Α.:
Πρόεδρος: Παύλος Ιωαννίδης
Γενικοί γραμματείς: Ιωάννης Κοντούλης-Γεώργιος Σταυρόπουλος
Ταμίας: Αθανάσιος Στέγγος
Μέλη: Μαρίκα Ασδέρη, Ν. Λιόντας, Τ. Καραδόντης, Γλαύκος Μαρκόπουλος, Ν. Παγώνης, Λένα Ράλλη, Ιωάννης Κούσουλας, Γεώργιος Καραβάς, Χρήστος Οικονόμου, Γεώργιος Πλύτας, Θ. Τζιώρκας

* Πριν προκύψει, τον Μάιο του 1959, το δεύτερο διοικητικό συμβούλιο, υπήρξε αλλαγή στο υψηλότερο αξίωμα, καθώς ανέλαβε πρόεδρος η Λένα Ράλλη.

Όλοι οι πρόεδροι της Ε.Φ.Ο.Επ.Α.:
06/02/1957-24/05/1959: Παύλος Ιωαννίδης-Λένα Ράλλη
24/05/1959-05/02/1961: Λένα Ράλλη
05/02/1961-28/03/1967: Μαρίκα Ασδέρη
28/03/1967-30/09/1974: Ξενοφών Χατζησαράντος
30/09/1974 Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή: Μαρίκα Ασδέρη
01/12/1975-30/03/1982: Μαρίκα Ασδέρη
30/03/1982-04/10/2008: Χρήστος Χριστοδουλάτος
04/10/2008-Σήμερα: Μανώλης Κολυμπάδης

Το σημερινό διοικητικό συμβούλιο της Ε.Φ.Ο.Επ.Α.:
Πρόεδρος: Μανώλης Κολυμπάδης
Α΄ Αντιπρόεδρος: Κωνσταντίνος Μάκρας
Β΄ Αντιπρόεδρος: Βασιλική Ερηνάκη
Γενικός Γραμματέας: Χρήστος Τριγωνάς
Ταμίας: Ξανθή Κιούφη
Ειδική γραμματέας: Αναστασία Κοκκίνου
Πρόεδρος Τεχνικής Επιτροπής: Παναγιώτης Τζόβολος

Μέλη: Γεώργιος Παπαγεωργίου, Νικόλαος Φιλιππακόπουλος, Χριστάκης Κανάρης, Θεόδωρος Ραιδεστινός

Η σημερινή δύναμη της ομοσπονδίας:

Ύστερα και από τις τελευταίες εκκαθαρίσεις είναι περίπου 190 σήμερα τα εγγεγραμμένα σωματεία στη δύναμη της Ε.Φ.Ο.Επ.Α.. Υπάρχουν επίσης, περισσότεροι από 1.750 ενεργοί αθλητές και αθλήτριες ενώ από την ίδρυση της ομοσπονδίας μέχρι σήμερα έχουν φτιάξει αθλητικό δελτίο 26.048 αθλητές. Τα γραφεία της ομοσπονδίας εξακολουθούν να βρίσκονται στην Αγίου Κωνσταντίνου 12, κάτω από την Ομόνοια. Στεγάζεται εκεί από τα τέλη της δεκαετίας του ’70, ενώ τα προηγούμενα χρόνια είχε αλλάξει αρκετούς χώρους. Το 1956 τα πρώτα της γραφεία ήταν στην οδό Φιλελλήνων στο Σύνταγμα. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην οδό Θαλού στην Πλάκα , ακολούθως στη συμβολή των οδών Μπενάκη και Πανεπιστημίου, όπου υπήρχαν και τα ασκητήρια της ομοσπονδίας και τέλος στην οδό Μενάνδρου. Επίσης, η Ε.Φ.Ο.Επ.Α. διαιρείται σε δύο Τοπικές Επιτροπές: Της Βόρειας Ελλάδας και της Πελοποννήσου.

Σημαντικές στιγμές στην ιστορία της ομοσπονδίας:

Ο προπομπός για τη δημιουργία ανεξάρτητης ομοσπονδίας. Το 1949 η επιτραπέζια αντισφαίριση πηγαίνει από τον Σ.Ε.Γ.Α.Σ. στην Ε.Φ.Ο.Α.. Στις 20 Μαρτίου 1949 η ομοσπονδία του τένις ιδρύει τμήμα επιτραπέζιας αντισφαίρισης (Τ.Ε.Α./Ε.Φ.Ο.Α.) με εντεταλμένο σύμβουλο τον Αλέξιο Συρμόπουλο, έναν από τους αθλητές, που είχαν ξεχωρίσει στο άθλημα στο χρονικό διάστημα από το 1920 έως το 1943 (τη δεκαετία του ’20 φαίνεται να κάνει την εμφάνισή του το άθλημα στην Ελλάδα).

Με την απόφαση 15389/1956 του Πρωτοδικείου Αθηνών ιδρύεται στις 26 Νοεμβρίου 1956 η «Ελληνική Φίλαθλος Ομοσπονδία Επιτραπεζίου Αντισφαιρίσεως» (Ε.Φ.Ο.Επ.Α.), η ομοσπονδία που φέρει την ευθύνη για το άθλημα στη χώρα μας.

Στις 6 Φεβρουαρίου 1957 πραγματοποιείται η ιδρυτική συνέλευση της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. και πρώτος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου αναλαμβάνει ο πρώην πρωταθλητής στην επιτραπέζια αντισφαίριση Παύλος Ιωαννίδης. Τον Μάιο αποφασίζεται η εναρμόνιση των κανονισμών του αθλήματος με τους διεθνείς και γίνεται η πρώτη επίσημη μετάφρασή τους στην ελληνική γλώσσα

Το 1958 γίνεται η πρώτη εθνική προκήρυξη πρωταθλήματος παίδων και κορασίδων. Επίσης, κατατίθεται πρόταση διοργάνωσης Βαλκανικών Αγώνων.

Το πρώτο ατομικό Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών διεξήχθη το 1948. Το 1957 το οργάνωσε πρώτη φορά η Ε.Φ.Ο.Επ.Α. με νικητές στο απλό τον Δημήτρη Φωτιάδη και τη Λουκία Σκριβάνου.

Το διασυλλογικό πρωτάθλημα επιτραπέζιας αντισφαίρισης ανδρών διεξάγεται από το 1949. Η Ε.Φ.Ο.Επ.Α. το διοργανώνει από το 1956. Πρωταθλήτρια τη σεζόν 1956-1957 αναδείχτηκε η Χ.Α.Ν. Νικαίας.

Το διασυλλογικό πρωτάθλημα Ελλάδας επιτραπέζιας αντισφαίρισης γυναικών άρχισε την περίοδο 1960-1961 με νικητή τον Ολυμπιακό. Οι αγώνες αυτοί γίνονταν με τη μορφή Πανελληνίου πρωταθλήματος έως το 1969. Στη συνέχεια δημιουργήθηκε η Α’ Εθνική και από τη σεζόν 1992-1993 έχουμε την Α1.

Το Κύπελλο Ελλάδας επιτραπέζιας αντισφαίρισης άρχισε το 1964-1965. Πρώτοι Κυπελλούχοι τότε ο Παναθηναϊκός Α.Ο. στους άνδρες και ο Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. στις γυναίκες. Ο θεσμός σταμάτησε για οικονομικούς λόγους και τελευταία φορά έγινε το 2010-2011.

Το 1959 καταγράφεται η πρώτη αποστολή στα χρονικά της ομοσπονδίας σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών. Ήταν στο Ντόρτμουντ της Γερμανίας με τους αθλητές Δημήτρη Φωτιάδη, Γιάννη Καλογιάννη, Χαρίτωνα Χαρόπουλο, Γιώργο Γεωργίου και τις αθλήτριες Λουκία Σκριβάνου και Μοσχούλα Ευφραιμίδου. Για την εθνική ομάδα γυναικών μάλιστα, είναι γενικά η πρώτη παρουσία σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα. 

Το 1960 ψηφίζονται για πρώτη φορά από το διοικητικό συμβούλιο της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Εσωτερικός Κανονισμός-Πειθαρχικός Κανονισμός-Κανονισμός τιμητικών διακρίσεων.

Με πρωτοβουλία της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. ιδρύεται το 1963 η Βαλκανική Ένωση Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης. Η πρώτη σύνοδος πραγματοποιείται στις 13-14 Ιουλίου στην Αθήνα και ο Αντώνης Παριανός γίνεται ο πρώτος γραμματέας της Ένωσης (B.Τ.T.U.). 

Σε υλοποίηση της πρότασης της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. διεξάγονται τον Ιούλιο του 1963 στην Αθήνα οι Προ-Βαλκανικοί Αγώνες και τον επόμενο χρόνο λαμβάνουν χώρα στην ίδια πόλη οι 1οι Βαλκανικοί Αγώνες επιτραπέζιας αντισφαίρισης.

Το 1969 αποφασίζεται η χρησιμοποίηση Δελτίου Ταυτότητας και Υγείας για τους αθλητές και τις αθλήτριες, ενώ το 1970 εκδίδεται ο πρώτος κανονισμός Διαιτησίας.

Το 1973 η Ε.Φ.Ο.Επ.Α. αναλαμβάνει πρώτη φορά τη διοργάνωση του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος νέων. Φιλοξενείται στον Πειραιά. Την ίδια χρονιά οργανώνονται στην Αθήνα και οι 4οι Μεσογειακοί Αγώνες.

Στο πλαίσιο προγράμματος διάδοσης του αθλήματος στα δημοτικά σχολεία λαμβάνει χώρα τον Μάιο του 1984 στη Νίκαια το 1ο σχολικό πρωτάθλημα. Πάντα με τη στήριξη της ομοσπονδίας το εγχείρημα επαναλαμβάνεται το 1985 και περισσότεροι από 5.000 μαθητές κατακλύζουν την κεντρική σάλα του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας!   

Διοργάνωση-σταθμό για την Ε.Φ.Ο.Επ.Α. αποτελεί το 30ο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων, που γίνεται το 1987 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Βεβαίως, πολλά χρόνια μετά, έχουμε  ως πολύ ιδιαίτερη στιγμή το Ολυμπιακό τουρνουά. Διεξάγεται τον Αύγουστο του 2004 και αφήνει εξαιρετικές εντυπώσεις, ενώ ως test event προηγείται τον Ιανουάριο του 2004 στο ίδιο γυμναστήριο το διεθνές τουρνουά της Ελλάδας.

Το 1988 η Ελλάδα αποκτά τους πρώτους διεθνείς διαιτητές. Στο πέρασμα των χρόνων έχει τη χαρά και την περηφάνια να βλέπει πολλούς ανθρώπους του αθλήματος να προσφέρουν από διεθνή πόστα. Όχι μόνο στη διαιτησία, αλλά και σε οργανωτικό σε διοικητικό επίπεδο σε μεγάλες διοργανώσεις της I.T.T.F. όπως και σε αγώνες αθλητών με αναπηρίες.

Επίσης το 1988 η παγκόσμια ομοσπονδία αναθέτει στη χώρα μας τη διοργάνωση του 1ου διεθνούς σεμιναρίου προπονητών.  Το σεμινάριο πραγματοποιείται τον Αύγουστο του ίδιου έτους στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία. Συγκεντρώνει συμμετέχοντες απ’ όλο τον κόσμο και σημειώνει μεγάλη επιτυχία.

Το καλοκαίρι του 1989 φεύγει από τη χώρα του και ζητάει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα ο 16άχρονος Ρουμάνος διεθνής Καλίν Κρεάνγκα. Κάνει αμέσως αθλητικό δελτίο στο Α.Κ. Ζωγράφου. Οι διεθνείς κανονισμοί επιτρέπουν στην ελληνική ομοσπονδία να τον εντάξει πολύ γρήγορα στην εθνική ομάδα κι έτσι κάνει το ντεμπούτο του με τα ελληνικά χρώματα τον Ιανουάριο του 1990. Παράλληλα πηγαίνει σχολείο, τελειώνει το λύκειο και αργότερα μπαίνει στα Τ.Ε.Φ.Α.Α. Αθηνών. Στις 22 Ιουνίου 1994 παίρνει την ελληνική υπηκοότητα και ονομάζεται Καλλίνικος. Είναι σημαντικές και αυτές οι ημερομηνίες για την Ε.Φ.Ο.Επ.Α., καθώς ο συγκεκριμένος αθλητής αλλάζει με τις επιτυχίες του την πορεία του αθλήματος στην Ελλάδα. Το 1990 τον ακολουθεί στην Ελλάδα ο συναθλητής του στην εθνική Ρουμανίας Ντανιέλ Τσιόκα.

Στην …παρανομία και με αντιδικτατορική δράση:

Σχετικές με την πολύ δύσκολη προσπάθεια για την πρόοδο του αθλήματος, που είχε η Ε.Φ.Ο.Επ.Α. στις πρώτες δεκαετίες, είναι και δύο ενδιαφέρουσες ιστορίες, τις οποίες αποσπάσαμε από την παρουσίαση για την επιτραπέζια αντισφαίριση στην Ελλάδα, που έχει κάνει σε προπονητικά σεμινάρια η προϊσταμένη διοικητικών υπηρεσιών της ομοσπονδίας Στέλλα Νικολουδάκη:

– Τη δεκαετία του ’50 κι εν μέρει και του ’60 το άθλημα θεωρείτο «από τις αρχές» και «τυχερό παίγνιο». Υπήρξαν φορές που αθλητές και αθλήτριες είχαν διωχθεί, επειδή είχαν συλληφθεί να παίζουν πινγκ πονγκ. Αυτό μάλλον συνδεόταν με την έλλειψη χώρων άθλησης. Διαθέσιμα αγωνιστικά τραπέζια μπορούσαν να βρουν οι αθλούμενοι στα ονομαζόμενα «σφαιριστήρια», όπου βέβαια παίζονταν και στοιχήματα.

– Στην αρχή της δικτατορίας ο Αντώνης Παριανός είναι γενικός γραμματέας της Ε.Φ.Ο.Επ.Α.. Ταυτόχρονα είναι μέλος της αντιδικτατορικής οργάνωσης «Δημοκρατική Άμυνα». Χρησιμοποιούσε τον πολύγραφο της ομοσπονδίας για να τυπώνει αντιδικτατορικά έντυπα, τα οποία διοχέτευε στον Πειραιά. Ο Αντώνης Παριανός συνελήφθη από τη χούντα τον Ιούλιο του 1969 και πέθανε στη 1 Απριλίου 1970 καταβεβλημένος από τα βασανιστήρια, τα οποία είχε υποστεί.