25 Μαρτίου 1914-25 Μαρτίου 2015. Ο Αρης γιορτάζει σήμερα 101 χρόνια ζωής! Ιστορία ενός αιώνα και ενός χρόνου, ανήμερα της εθνικής μας παλιγγενεσίας και της μεγάλης θρησκευτικής εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

25 Μαρτίου 1914-25 Μαρτίου 2015. Ο Αρης γιορτάζει σήμερα 101 χρόνια ζωής! Ιστορία ενός αιώνα και ενός χρόνου! Ανήμερα της εθνικής μας παλιγγενεσίας και της μεγάλης θρησκευτικής εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης έχει έναν ακόμη λόγο για να βάλει τα καλά του, όπως το κάνει επί 101, πλέον, συναπτά έτη.
 
Μπορεί οι στιγμές που περνά η ομάδα, κυρίως σε ποδοσφαιρικό επίπεδο (με τον υποβιβασμό στη Γ΄ Εθνική), να μην είναι οι καλύτερες δυνατές, όμως όπως λένε όλοι όσοι την αγαπούν: ”Μέσα από τις κακουχίες, ορθώνει κανείς το ανάστημά του”. Ετσι όπως το όρθωσαν, άλλωστε, οι σκλαβωμένοι Ελληνες, το 1821, την επανάσταση των οποίων γιορτάζει η χώρα την σημερινή ημέρα.
 
Ο Αρης, ιδρύεται σε ένα καφενείο της περιοχής του Βότση. Τόσο απλά γεννήθηκε η ομάδα που έμελλε από τότε να μπει στις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων, διαγράφοντας λαμπρή πορεία στα αθλητικά (και όχι μόνο) δρώμενα της Ελλάδας. Οι νεαροί της εποχής έψαχναν κάτι το εντελώς καινούριο, κάτι ιδιαιτέρως φιλόδοξο στο χώρο του αθλητισμού, προκειμένου να κάνουν πραγματικότητα τα όνειρά τους.
 
Τα 22 ανήσυχα πνεύματα που ένωσαν τις δυνάμεις τους, δημιουργώντας επανάσταση στα αθλητικά πράγματα της εποχής, με την ίδρυση του Αρη, ήταν οι: Γιάννης Αγγέλου, Λάζαρος Αγοραστός, Γρηγόρης Βλαχόπουλος, Λάζαρος Βλαχόπουλος, Πέτρος Γκοτζαμάνης, Δήμου, Άγγελος Ζέγας, Θόδωρος Θεοδωρίδης, Δημήτρης Ιωαννίδης, Τηλέμαχος Καραγιαννίδης, Δημήτρης Κοτρότσης, Πέτρος Κρέης, Μήνως Κυδωνάκης, Λάζαρος Κωστίδης, Γιώργος Λάμπρου, Γιάννης Νακόπουλος, Θανάσης Παπαγεωργίου, Γιάννης Πλιάτσικας, Ρούσσος Ρωσσιάδης, Κάρολος Σαλούστο, Τάσος Τσιατσιαπάς, Πρόδρομος Κότσιανος.
 
Πρώτος πρόεδρος εκλέγεται ο Μήνως Κυδωνάκης και ξεκινά η πορεία του Αρη μέσα στο χρόνο. Θέμα συζήτησης αποτέλεσε η επιλογή των χρωμάτων της νέας ομάδας, χωρίς πάντως να κρατήσει πάρα πολύ. Η σύνδεση του καινούριου συλλόγου με το Βυζάντιο ήταν αδιαπραγμάτευτη και αμέσως έπεσε στο τραπέζι η πρόταση για το κίτρινο και το μαύρο. Τα χρώματα, δηλαδή, της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Τι πιο εύστοχο για μια ομάδα που έμελλε στο πέρασμα των ετών να εξελιχθεί σε αυτοκρατορία των σπορ;
 
Η κιτρινόμαυρη ιδέα, εξαπλώνεται σε όλη τη Θεσσαλονίκη σε χρόνο ρεκόρ. Εκατοντάδες νέοι αθλητές εντάσσονται κάθε χρόνο στη δύναμη του συλλόγου, μεταλαμπαδεύοντας τη φιλοσοφία του Αρη σε κάθε γειτονιά της πόλης. Πολύ γρήγορα η φήμη του Αρη «σπάει» τα σύνορα της «νύμφης του Θερμαϊκού», δημιουργώντας οπαδούς και σε άλλες πόλεις της Β. Ελλάδας. Πριν καν συμπληρώσει 10 χρόνια ζωής ο Αρης είναι, πια, πρώτη δύναμη στη Θεσσαλονίκη και το 1928 στέφεται πρωταθλητής Ελλάδας στο ποδόσφαιρο, δικαιώνοντας τα όνειρα και τις προσδοκίες των ιδρυτών του!
Ακολουθεί ένα ακόμη πρωτάθλημα το 1932 το οποίο καθιερώνει τον Αρη στις μεγάλες δυνάμεις του ελληνικού αθλητισμού, χαρίζοντας επιπλέον λάμψη στην κιτρινόμαυρη ομάδα. Σε εκείνο το πρωτάθλημα κάνει την εμφάνισή του ο Κλεάνθης Βικελίδης, ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές που ανέδειξε η ομάδα και το ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα. Το επονομαζόμενο και ως «μακεδονικό τανκ» αποτελεί τον φόβο και τον τρόμο των αντιπάλων, καθώς στο πέρασμά του κανείς δεν μπορεί να του αντισταθεί. Δεν είναι τυχαίο πως πριν από λίγα χρόνια η οικογένεια του Αρη επέλεξε το όνομά του, μετονομάζοντας  το γήπεδο Χαριλάου σε «Κλεάνθης Βικελίδης». Λίγο πριν ολοκληρώσει την ένδοξη καριέρα του, βοηθά τον Αρη να κατακτήσει ένα ακόμη πρωτάθλημα (το τρίτο της ιστορίας του) το 1946! Η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας, το 1970, συμπληρώνει τους ποδοσφαιρικούς τίτλους των κιτρίνων, μέχρι σήμερα.  
 
Είναι κοινή παραδοχή πως η ομάδα που έφερε το μπάσκετ στην Ελλάδα δεν είναι άλλη από τον Αρη. Στον επονομαζόμενο αυτοκράτορα του αθλήματος στη χώρα μας αγωνίστηκε ο μεγαλύτερος αθλητής όλων των εποχών, ο μεγάλος Νίκος Γκάλης. Ο τελευταίος με πολύτιμους συνοδοιπόρους τον Γιαννάκη, τον Φιλίππου και τ΄ άλλα παιδιά, έχοντας προπονητή τον Γιάννη Ιωαννίδη, έφερε στην τροπαιοθήκη 10 πρωταθλήματα και 8 κύπελλα Ελλάδας. Επίσης οι κατακτήσεις τριών ευρωπαϊκών κυπέλλων και η παρουσία σε τέσσερα φαϊναλ-φορ ευρωλίγκας είναι τα κατορθώματα αυτής της ομάδας η οποία έκανε χιλιάδες Ελληνες στις δεκαετίες ΄80 και ΄90, να κλείνονται στα σπίτια τους τα βράδια της Πέμπτης, προκειμένου να παρακολουθήσουν εκείνο το θρυλικό συγκρότημα.
 
Στο βόλλεϊ, αξέχαστη θα μείνει η ομάδα του 1997, η οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα με πρωτομάστορα της επιτυχίας, τον Κώστα Χαριτωνίδη.  
 
ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ
 
Ποδόσφαιρο
Πρωταθλήματα Ελλάδας (3): 1928, 1932, 1946.
Κύπελλα Ελλάδος (1) : 1970.
 
Καλαθοσφαίριση
Πρωταθλήματα Ελλάδας (10): 1930, 1979, 1983, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990, 1991.
Κύπελλα Ελλάδας (8): 1985, 1987, 1988, 1989, 1990, 1992, 1998, 2004.
Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης (1): 1993.
Κύπελλο Κόρατς (1): 1997.
FIBA Champions Cup (1): 2003.
 
Πετοσφαίριση
Πρωτάθλημα Ελλάδας (1): 1997.
Σούπερ Καπ Ελλάδας (1): 1998.
 
Σύνολο 14 πρωταθλήματα και 10 κύπελλα στα τρία δημοφιλέστερα αθλήματα της χώρας, όπως και τρεις ευρωπαϊκές κατακτήσεις στο μπάσκετ.
 
Το novasports.gr εύχεται στον ΑΡΗ, χρόνια πολλά!!!