Το μεσημέρι οι δύο εταιρείες που ανέλαβαν για λογαριασμό της λίγκας τη διενέργεια έρευνας για την ανταγωνιστικότητα του πρωταθλήματος, θα παρουσιάσουν τα ευρήματά τους. Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη έρευνα καθυστέρησε περίπου τρία χρόνια, από τη πρώτη φορά που συζητήθηκε στα μέλη του συνεταιρισμού, ενώ μία ακόμη αλήθεια είναι, ότι δεν έχει παρθεί απόφαση, αν τα συμπεράσματα της συγκεκριμένης έρευνας θα εφαρμοστούν. Εν ολίγοις, οι ΠΑΕ δεν δεσμεύτηκαν, όταν παρήγγειλαν την έρευνα.
Η στρατηγική, το πλάνο, οι ξεκάθαρες θέσεις είναι αυτά που θα παρουσιάσουν το μεσημέρι οι δύο εταιρείες. Αυτά βέβαια, είναι έννοιες λίγο αποξενωμένες από το ελληνικό ποδόσφαιρο και απαιτούνται χρόνος και διάθεση για την εφαρμογή τους. Απαιτείται κυρίως από τους ιδιοκτήτες να καταλάβουν πως είναι καπετάνιοι σε ένα καράβι που μεταφέρει εκατομμύρια κόσμο, είτε προς τη γη της επαγγελίας είτε προς το απευκταίο. Αρκεί να διαβάσει κανείς τις θέσεις των ανθρώπων που ηγούνται στις ΠΑΕ για να καταλάβει πως δεν έχουν όραμα και περιορίζονται στα εταιρικά ή οπαδικά (ανάλογα την ομάδα) μικροσυμφέροντα.
Αυτό όμως, που μάλλον θα τραβήξει περισσότερο τα φώτα της δημοσιότητας, έχει να κάνει με την αναδιάρθρωση και τον τρόπο λειτουργίας του πρωταθλήματος.
Στην έρευνα γίνεται λόγος για πρωτάθλημα 14 ομάδων. Κάτι που πριν από λίγους μήνες, οι ιδιοκτήτες των ομάδων, αυτών που ανήκουν στις μικρομεσαίες, δεν ήθελαν να ακούν. Θα λυθούν κάποια από τα προβλήματα, αν οι ομάδες γίνουν λιγότερες είναι ένα εύλογο ερώτημα. Η απάντηση είναι ξεκάθαρα ναι. Το θέμα βέβαια, δεν είναι αριθμητικό. Είναι οι κοσμογονικές αλλαγές που συντελούνται στη χώρα τα τελευταία χρόνια, που αποδεικνύουν ότι δεν αντέχει το ποδόσφαιρο 16 ομάδες, που να ξεκινούν από την ίδια αφετηρία. Το ακαθάριστο εθνικό προϊόν έχει υποχωρήσει κατά 26%, η ανεργία έχει ανέλθει στο 27%. Ο τομέας του ποδοσφαίρου δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Για παράδειγμα η αγωνιστική περίοδος 2011-12, σε σχέση με την ακριβώς προηγούμενη είχε μείωση των εξόδων κατά 19% για τις ομάδες, ενώ πιο συγκεκριμένα τα χρήματα που δαπανήθηκαν για τις μεταγραφές και τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών ήταν μειωμένα κατά 51,29%.!! Τη σεζόν 2014-15, σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη, τα έσοδα για τις ομάδες μειώθηκαν κατά 10,26%, ενώ για τη διοργανώτρια αρχή 4,19%.
Οι ΠΑΕ δεν είναι συνεπείς απέναντι σε ποδοσφαιριστές, γεγονός που σταδιακά αποτρέπει ποιοτικούς παίκτες να αγωνιστούν στην Ελλάδα, αλλά και τους ημεδαπούς να δημιουργήσουν την καριέρα τους στο σπίτι τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια ομάδες όπως ο Πανθρακικός, η Καλλονή, η Βέροια, ο Ηρακλής, ο ΠΑΣ, ο Άρης, η ΑΕΚ, ο Πανιώνιος, η Νίκη Βόλου, ο ΟΦΗ, ο Παναθηναϊκός, η Κέρκυρα, ο Εργοτέλης, ο Λεβαδειακός αντιμετώπισαν προβλήματα με προσφυγές ποδοσφαιριστών.
Στο προηγούμενο πρωτάθλημα από τα μέσα της περιόδου, οι δύο ομάδες που βρίσκονταν στη ζώνη του υποβιβασμού και μακριά από τους υπόλοιπους, Καλλονή και Πανθρακικός ουσιαστικά αποχαιρέτησαν την κατηγορία και τις υποχρεώσεις τους προς τους ποδοσφαιριστές, μόλις κατάλαβαν ότι δεν προλαβαίνουν την παραμονή. Στο τρέχον ο Ηρακλής δεν έχει λάβει άδεια, άρα δεν μπορεί να κάνει μεταγραφές όπως οι υπόλοιποι. Τα τελευταία χρόνια μεγάλες και παραδοσιακές δυνάμεις όπως η ΑΕΚ και ο Άρης αναγκάστηκαν να αγωνιστούν σε ερασιτεχνική κατηγορία, λόγω χρεών, ενώ ΟΦΗ και Νίκη Βόλου αποχώρησαν του πρωταθλήματος μεσούσης της περιόδου.
Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρωτάθλημα των 16 δεν μπορεί να αντέξει και κυρίως δεν μπορεί να έχει ενδιαφέρον ως το τέλος, γι’ αυτό κόσμος και χορηγοί γυρίζουν την πλάτη τους. Η εξαίρεση είναι ένα πρωτάθλημα να κρίνεται στις τελευταίες αγωνιστικές. Έχει συμβεί πάντως…
Αν αρκεί μόνο η μείωση των ομάδων; ξεκάθαρα όχι. Χρειάζεται οικονομικός έλεγχος καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν από εταιρεία που να διενεργεί για λογαριασμό της λίγκας. Επί της ουσίας αποτελεί χείρα βοηθείας στις ομάδες από τη διοργανώτρια, ώστε να πληρώνονται οι ποδοσφαιριστές, να μη δημιουργούνται οφειλές είτε προς αυτούς που αγωνίζονται είτε σε βάρος των ΠΑΕ και μ’ αυτό τον τρόπο οι ποδοσφαιρικές εταιρείες θα είναι έτοιμες για να λάβουν το καλοκαίρι την άδεια συμμετοχής τους στο νέο πρωτάθλημα. Ο οικονομικός έλεγχος θα βελτιώσει και την ποιότητα της λίγκας, καθώς οι παίκτες δεν θα αντιμετωπίζουν εξωαγωνιστικά προβλήματα και εκείνοι από το εξωτερικό θα έχουν το ελληνικό ποδόσφαιρο στις επιλογές τους, μια και δεν θα υπάρχει η περίπτωση απώλειας χρημάτων.
Κι αν ο οικονομικός έλεγχος είναι επιβεβλημένος για να καταλήγουν τα όποια χρήματα εκεί που πρέπει, είναι μονόδρομος οι παράγοντες να αλλάξουν πλεύση. Παρά την αναγνώριση της ευθύνης τους, παρά το γεγονός ότι διαχρονικά τα προβλήματα παραμένουν ίδια, αλλά και άλυτα, οι παράγοντες των ομάδων δεν προβαίνουν σε ενέργειες ικανές για να εξελιχθεί το άθλημα. Στις αρχές της δεκαετίας του 90, το ποδόσφαιρο στην Αγγλία βρισκόταν σε μία αντίστοιχη για τα δικά τους δεδομένα πτωτική πορεία. Τα γήπεδα άδειαζαν, τα επεισόδια αποτελούσαν μόνιμο σκηνικό, οι εγκαταστάσεις παλιές. Για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, οι τότε πέντε μεγάλοι του νησιού, Λίβερπουλ, Έβερτον, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ και Τότεναμ κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και κατάφεραν να ξεπεράσουν τις όποιες οπαδικές ή προσωπικές διαφορές, ιδρύοντας την premier league. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά σε όλους.
Στην Ελλάδα, οι ιδιοκτήτες των μεγάλων δεν παρευρίσκονται ποτέ σε ΔΣ της λίγκας, ούτε δείχνουν διάθεση για να συνομιλήσουν μεταξύ τους. Ακόμη και οι υπόλοιποι της λίγκας σχεδόν ποτέ δεν έχουν απαρτία, όταν συγκαλείται το συμβούλιο του συνεταιρισμού. Ας δούμε και σήμερα το μεσημέρι πόσοι από τους ιδιοκτήτες θα παρευρεθούν στην παρουσίαση της έρευνας…
Ένα ακόμη… εύρημα της έρευνας, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, κάνει λόγο για πρωταθλητή μέσα από τη διαδικασία των play off. Με τη συμμετοχή όλων των ομάδων στην έξτρα διαδικασία, αυξάνονται τα έσοδα από τα εισιτήρια και το ενδιαφέρον για τους φιλάθλους, καθώς θα προκύψουν αγώνες ντέρμπι, αλλά και αγώνες που θα κρίνουν τα πάντα σε κορυφή, Ευρώπη και ουρά βαθμολογίας. Παράλληλα, με λιγότερες ομάδες, αποτελεί αναγκαιότητα η προσθήκη αγώνων για όλους, έτσι ώστε να μην ολοκληρώνονται οι υποχρεώσεις των ποδοσφαιριστών τον Μάρτιο.
Ανάλογα με τον τρόπο που θα εφαρμοστεί (αν δηλαδή οι ομάδες οδηγούνται στα Play off με το 100% των πόντων από την κανονική περίοδο ή το 50%), η διαδικασία θα βοηθήσει και στην αξιοπιστία του θεσμού. Θυμηθείτε πόσες φορές στις τελευταίες αγωνιστικές έχουμε δει εκπλήξεις ή ομάδες που μέχρι τότε δεν μπορούσαν να κάνουν νίκη, να “τρέχουν” σερί θετικών αποτελεσμάτων. Και μάλιστα εναντίον των μεγάλων του ποδοσφαίρου μας. Αν καίγεται μία ομάδα για τον ένα βαθμό, τότε θα δίνει το 100% των δυνατοτήτων της.
Όλα αυτά βέβαια, με την προϋπόθεση ότι οι ΠΑΕ θα δεχτούν τις αλλαγές…