Ο ΠΑΟΚ επικράτησε του Πανιωνίου 4-1 (31’ Σαλπιγγίδης, 54’ Στοχ, 76’ Κίτσιου, 84’ Στοχ πέναλτι – 81’ Αραβίδης πέναλτι) κι έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο την αρνητική παρένθεση των δυο αγώνων με Παναιτωλικό στο Αγρίνιο και Σάλκε στην Τούμπα.

Η διακοπή που ακολουθεί για τους αγώνες των Εθνικών ομάδων μόνον ευεργετικά μπορεί να επιδράσει λόγω της δεδομένης κόπωσης που κουβαλούν κι ήδη έχουν επικαλεστεί οι ποδοσφαιριστές του Χουμπ Στέφενς δημόσια, των συμπαικτών τους που απασχολούν το ιατρικό δελτίο της ομάδας και δίνουν αγώνα με το χρόνο για να επιστρέψουν και φυσικά των πλέον πρόσφατων μεταγραφικών αποκτημάτων που όπως είναι λογικό θα χρειαστούν προπονήσεις για ν’ αφομοιωθούν από το υπόλοιπο σύνολο κι αυτοί με τη σειρά τους ν’ αφουγκραστούν τις λειτουργίες του νέου εργασιακού τους περιβάλλοντος.

Μένοντας περισσότερο στα του Κυριακάτικου αγώνα, για μια ακόμη φορά οι ποδοσφαιριστές του Ολλανδού τεχνικού «σπατάλησαν» σημαντικό χρονικό διάστημα στο πρώτο μέρος μέχρι ν’ αρχίσουν να βγάζουν αποτελεσματικότητα στο γήπεδο. Κόντρα σ’ έναν Πανιώνιο που δεν έπαιξε ποδόσφαιρο σκοπιμότητας, αφού πρόσεχε μεν τα νώτα του – έστω και – με πολυάριθμη άμυνα αλλά με νεαρούς παίκτες, που «έψαχναν» την αντεπίθεση και ανέβαιναν μαζικά για ν’ απειλήσουν, επέδειξε καίριο πρόβλημα στην ανάπτυξη. Για πρώτη φορά φέτος, ο κ. Στέφενς αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη θέση του για να φωνάξει προκειμένου να διορθώσει τα κακώς κείμενα που διέκρινε στη μεσαία γραμμή. Κι αυτό γιατί το ζευγάρι Τζιώλη – Κάτσε αποδείχτηκε δυσλειτουργικό, τουλάχιστον οργανωτικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι δυο τους βρίσκονταν στην ίδια, παράλληλη προς τις τελικές γραμμές, ευθεία, γεγονός που εξόργιζε τον προπονητή του «Δικεφάλου» με συνέπεια τις έντονες φωνές του.

Η συγκεκριμένη διάταξη έδινε τη δυνατότητα στους «κυανέρυθρους» ν’ ανεβάζουν πιο ψηλά τη μεσαία τους γραμμή κάνοντας αυτό που ουσιαστικά ήθελαν να κάνουν οι γηπεδούχοι αλλά σχεδόν ποτέ προχτές δεν το κατάφεραν. Δηλαδή να πιέζουν από τα πρώτα μέτρα έξω από την αντίπαλη περιοχή προκαλώντας το λάθος για να δημιουργήσουν προϋποθέσεις ευκαιρίας. Ωστόσο, η πρώτη ευκαιρία ανήκε στους φιλοξενούμενους και πιο συγκεκριμένα μόλις τρία λεπτά μετά την έναρξη της αναμέτρησης ο Μενδρινός εκτέλεσε φάουλ με τον Χακόμπο, που φέτος – μ’ ελάχιστες εξαιρέσεις – δεν έχει ξεκινήσει καλά τη σεζόν, να αιφνιδιάζεται αναίτια και να διώχνει σε κόρνερ. Εξι λεπτά μετά ο Αθανασιάδης απαντά με γυριστό σουτ μέσα στην περιοχή του Γιαννόπουλου με την μπάλα να φεύγει λίγα μέτρα πάνω από την οριζόντια δοκό. Στο 25’ το ντεφορμάρισμα του Ισπανού πορτιέρο επιβεβαιώθηκε όταν σε προσπάθεια ν’ απομακρύνει τροφοδότησε τον Αραβίδη, αλλά η προσπάθεια του αρχηγού του Πανιωνίου να προλάβει τον Χακόμπο εκτελώντας από δύσκολη θέση με το αριστερό κατέληξε απελπιστικά άουτ.

Τόσο οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ, όσο κι αυτοί του Πανιωνίου που υποδειγματικά και δίχως την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων συνυπήρξαν στις κερκίδες, χρειάστηκε να περιμένουν σχεδόν έξι λεπτά για να δουν το πρώτο γκολ της βραδιάς. Ο Λούκας έβγαλε τη σέντρα, βρήκε τον Αθανασιάδη, εκείνος με κεφαλιά έστειλε την μπάλα προς τα δίχτυα αλλά χρειάστηκε η προβολή του Σαλπιγγίδη για να σιγουρέψει το 1-0, την ίδια στιγμή που οι παίκτες του Νίκου Παντελή διαμαρτύρονταν για επιθετικό φάουλ του «Κλάους». Στην ουσία για τον ΠΑΟΚ, ένα ακόμη γκολ ξεκίνησε από ενέργεια στα άκρα, κοντά στις γραμμές κι όχι από τον άξονα. Αν, δηλαδή, δεν προκύψει παρουσία ποδοσφαιριστή ο οποίος μπορεί να περάσει την κάθετη, το παιχνίδι του «Δικεφάλου» γίνεται αρκετά προβλέψιμο κι όλα εξαρτώνται από την ατομική ενέργεια των Λούκας (δημιουργικά περισσότερο), Στοχ (εκτελεστικά περισσότερο). Στο 34’ ο Στοχ βίωσε ένα deja vu της φάσης του ογδοεικοστού δεύτερου λεπτού της περασμένης Τρίτης στον αγώνα με τη Σάλκε, όταν από την ίδια θέση, εντός περιοχής έπιασε το διαγώνιο σουτ, επιλέγοντας αυτή τη φορά τη δύναμη αντί της τεχνικής αλλά η κατάληξη ήταν η ίδια με την μπάλα να καταλήγει μόλις άουτ. Σε μια προσπάθεια ομαλότερης ανάπτυξης ο Λούκας συνέκλινε στον άξονα, ο Κίτσιου προωθήθηκε στην πτέρυγα κι ο Κατσουράνης ανέβηκε διαγώνια δεξιά, δίχως όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Στην επανάληψη οι δυο προπονητές δεν άλλαξαν κάτι στις ομάδες τους. Και στο 54’ έμελλε να προκύψει η φάση που ανέδειξε για μια ακόμη φορά το λαμπρό άστρο του Μίροσλαβ Στοχ. Ο Σλοβάκος από θέση έξω αριστερά έπιασε τη σέντρα σουτ, ο Γιαννόπουλος θέλησε να προλάβει τη λογική της σέντρας αλλά είδε την μπάλα να παίρνει ύψος και να καταλήγει στα δίχτυα σ’ ένα γκολ που ανεξάρτητα αν προήλθε από απόλυτη συνείδηση ή έστω κι από τύχη τίποτα δεν μπορεί να φανεί ικανό ώστε  να μειώσει την ομορφιά αλλά και τη σημασία του. Και πάλι από τα άκρα η ουσία στην επίθεση. Ο «αέρας» των δυο τερμάτων, η τόνωση στην αυτοπεποίθηση των γηπεδούχων τους βοήθησε καθοριστικά ν’ ανεβάσουν απόδοση και ν’ αρχίσουν να επισκέπτονται με μεγαλύτερη συχνότητα την αντίπαλη περιοχή, με σημαντικότερη ευκαιρία του Τζιώλη στο ’69 όταν προσωπική του ενέργεια κατέληξε σε δυνατό, ευθύβολο, σουτ από τα όρια της περιοχής που δύσκολα έδιωξε σε κόρνερ ο τερματοφύλακας του Πανιωνίου. Στο ’73 ο Πανιώνιος έχασε μεγάλη ευκαιρία όταν ο νεοεισελθόντας Λάζνικ εκτέλεσε φάουλ στέλνοντας την μπάλα στα όρια της μικρής περιοχής των γηπεδούχων, ο Χακόμπο με δυσκολία απέκρουσε και στην εξέλιξη της φάσης ο Λαμπρόπουλος έκανε το σουτ λίγο μέσα από τη γραμμή της μεγάλης περιοχής η μπάλα κόντραρε και κατέληξε κόρνερ.

Επειτα από τρία λεπτά σε μια φάση διαρκείας ο Στοχ τροφοδότησε με συρτή, παράλληλη πάσα τον Κίτσιου που σχεδόν από το ύψος του πέναλτι με δυνατό αριστερό, γυριστό σουτ νίκησε τον Γιαννόπουλο, πετυχαίνοντας το πρώτο του γκολ με τον ΠΑΟΚ ως ιδανικό επιστέγασμα της πολύ μεγάλης προσπάθειας που καταβάλει ο νέος αυτός ποδοσφαιριστής ν’ ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις της νέας θέσης που χρησιμοποιείται. Ο Πανιώνιος μείωσε στο ’81 εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Αραβίδη, σε υπόδειξη του διαιτητή για χέρι του Σαλπιγγίδη σε γέμισμα του Λάζνικ από εκτέλεση φάουλ και πολλές διαμαρτυρίες αυτή τη φορά από τους ποδοσφαιριστές του «Δικεφάλου». Τη σκυτάλη των παραπόνων πήραν οι παίκτες του Πανιωνίου στο ’83 όταν έπειτα από εκπληκτική ενέργεια του Στοχ σε δυο αντιπάλους του, ο τελευταίος τον ανέτρεψε κι ο διαιτητής υπέδειξε εκ νέου την εσχάτη των ποινών, αυτή τη φορά για τους γηπεδούχους. Ο Σλοβάκος πήρε την μπάλα, την έστησε στα έντεκα μέτρα διαμορφώνοντας το τελικό σκορ. Σπουδαία ευκαιρία απώλεσε ο Κάτσε στο τέλος, ο Νέτσιντ τράβηξε πάνω του δυο αντιπάλους, έβγαλε υπέροχη πάσα στον νεαρό συμπαίκτη του που από πλεονεκτική θέση, εντός περιοχής πλάσαρε διαγώνια με την μπάλα να «γλύφει» εξωτερικά το δεξί δοκάρι του Γιαννόπουλου. Νέτσιντ, Βούκιτς και Κωνσταντινίδης μπήκαν στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης και θα ήταν άδικο να κριθούν.

Συνοψίζοντας, η ομάδα του κ. Στέφενς σχεδόν σε κάθε αγώνα, χρειάζεται χρόνο για ν’ αρχίζει να λειτουργεί ορθολογικά στην ανάπτυξη (σ.σ. μ’ εξαίρεση τον αγώνα με τη Μέταλιστ) κι αν εντός έδρας δεν της έχει κοστίσει, δεν ισχύει το ίδιο και για τους εκτός. Δε χωρά αμφιβολία πως υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο συγκεκριμένο διάστημα προκειμένου να μεταφέρεται το άγχος στην αντίπαλη όχθη. Βέβαια, στους τελευταίους τρεις αγώνες ο ΠΑΟΚ παρατάχθηκε με κατά συνθήκη αριστερό οπισθοφύλακα, αλλά μια αδυναμία δεν αρκεί για να δικαιολογήσει μια εικόνα ολόκληρης ομάδας.  Είναι ένα νέο σύνολο, που καθημερινά εργάζεται για να βελτιωθεί, ενώ ως τώρα ταλαιπωρήθηκε από απουσίες καίριων ποδοσφαιριστών. Γι’ αυτό χρειάζεται δουλειά ακόμη, υπομονή κι επιμονή. Η δυνατότητα μεταγραφικής ενίσχυσης σε πρώτη φάση ολοκληρώθηκε με τις προσθήκες των Νίνη, Τζαβέλλα. Σε δεύτερη φάση οι επιτελείς έχουν δυο εβδομάδες μήπως και προκύψει κάτι ιδιαίτερα αξιόλογο για να καλύψουν τα δυο κενά που απασχολούν ως σκέψεις στο κέντρο της άμυνας και πίσω από τον πλέον προωθημένο επιθετικό.

Για τις πολλές και σημαντικές αλλαγές που συντελούνται από τους ανθρώπους της ομάδας στον τρόπο με τον οποίο περιβάλουν την κάθε, εντός έδρας, ποδοσφαιρική αναμέτρηση αναφερθήκαμε μετά την πρεμιέρα με την Ξάνθη. Την Κυριακή ήρθε να προστεθεί η ανακοίνωση για τη διάθεση του δέκα τοις εκατό των εισπράξεων από κάθε αγώνα σε ένα παιδί που έχει ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης. Μια κίνηση διττού χαρακτήρα καθώς φέρει ταυτόχρονα την έννοια της έγνοιας για τον συνάνθρωπο που έχει -χρίζει βοήθειας- ενώ καθιστά πλέον ενεργή τη συμμετοχή του κάθε φίλαθλου που βρίσκεται στην Τούμπα και για έναν ακόμη, άκρως ουσιαστικό λόγο, πέραν της στήριξης της ομάδας του.

Για την κλήρωση στο Europa League η ουσία βρίσκεται στον ΠΑΟΚ. Κανείς εκ των αντιπάλων δεν τρομάζει ως όνομα, συνεπώς το τί θα καταφέρει η ομάδα ξεκινάει πρώτα από την ίδια και μετά πηγαίνει ως ευθύνη, στη Σαχτόρ Καραγκαντί, την Αλκμααρ και τη Μακάμπι Χάιφα. Ειδικά μετά την αποτυχία στο Champions League, όπως αυτή ήρθε, η ανάγκη επιτυχίας ως πρόκριση στην επόμενη φάση φαντάζει … μονόδρομος.  Καμία υποτίμηση αντιπάλου, απόλυτη συνείδηση και συγκέντρωση, σε συνάρτηση με την τύχη, που – ταπεινή άποψη του υπογράφοντα – μόνον στην περίπτωση του τραυματισμού του Λάζαρ στο χρονικό σημείο που αυτός προέκυψε, γύρισε την πλάτη της στον «Δικέφαλο». Προς το παρόν, καλή συνέχεια και καλή δύναμη σε όλους…