Την παρουσίαση των δεδομένων της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από την εκδήλωσή του, στις 15 Ιουλίου 2016, έκανε ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Χαλίτ Τσεβίκ, ενώπιον Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων.
Ο κ. πρέσβης περιόρισε αποκλειστικά την ενημέρωσή του στο θέμα αυτό, καθώς και τις ερωτήσεις που ακολούθησαν, αρνούμενος να επεκταθεί σε διμερή ή ευρύτερα περιφερειακά θέματα.
Αμέσως μετά την παρουσίαση, προβλήθηκε βίντεο με στιγμιότυπα-ντοκουμέντα και μαρτυρίες από την ημέρα του πραξικοπήματος. Το βίντεο ολοκληρώθηκε με τα ονόματα των νεκρών θυμάτων της απόπειρας, οι οποίοι σύμφωνα με τον πρέσβη ήταν 250 και οι τραυματίες 1.500.
Ο κ. Τσεβίκ, αφού απέδωσε την ευθύνη για την απόπειρα, ολοκληρωτικά στην «τρομοκρατική οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν» (FETO), είπε ότι ηγήθηκαν αξιωματικοί του στρατού και δράττοντας την ευκαιρία, αναφέρθηκε στους οκτώ «πραξικοπηματίες αξιωματικούς», όπως τους χαρακτήρισε, που διέφυγαν στην Ελλάδα.
«Οκτώ πραξικοπηματίες διέφυγαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο το πρωί της 16ης Ιουλίου. Η Ελλάδα καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος, εξέφρασε την αλληλεγγύη της και είπε ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι επιθυμητοί στην Ελλάδα. Η Τουρκία εκτίμησε τη στάση αυτή της Ελλάδας» τόνισε ο Τούρκος πρέσβης, για να προσθέσει ότι στη συνέχεια οι οκτώ δεν εκδόθηκαν στην Τουρκία και μάλιστα σ΄ αυτούς προστέθηκαν άλλοι δύο στρατιώτες που πήραν μέρος στο πραξικόπημα».
«Με την άρνηση της έκδοσης», συνέχισε, «οι πραξικοπηματίες αυτοί που σκότωσαν στρατιωτικούς και πολίτες και απείλησαν τη ζωή του Προέδρου της Τουρκίας, παρεμποδίζεται η παραπομπή τους στη δικαιοσύνη» και πρόσθεσε ότι «η ατιμωρησία στα σοβαρά αδικήματα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από ένα κράτος δικαίου. Αναμένουμε λοιπόν από την γείτονα Ελλάδα, που υπέφερε από πραξικοπήματα στο παρελθόν, να μας τους παραδώσει για να δικαστούν».
«Έχουμε ενημερωθεί ότι πρόκειται για απόφαση της δικαιοσύνης, αλλά στη συνέχεια αναμένουμε ότι θα έχουμε την απάντηση του ελληνικού κράτους» είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Ο πρέσβης περιέγραψε τους τρόπους δράσης της οργάνωσης, καθώς και το πορτρέτο του Γκιουλέν, ενώ σημείωσε ότι όλα τα πολιτικά κόμματα και οι βουλευτές στάθηκαν στο πλευρό της δημοκρατίας και στους θεσμούς.
Αναφερόμενος στην προσωπικότητα του Γκιουλέν, είπε ότι δεν έχει ιδιαίτερη μόρφωση, ότι ηγείται μιας οργάνωσης «sui generis» που λειτουργεί με «συγκάλυψη» αν και έχει ένα πρώτο επίπεδο «ορατό» και «νόμιμο». Έχουν διεισδύσει στους θεσμούς της Τουρκίας και στρατολογούν, κυρίως φτωχούς ανθρώπους, μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος, σημείωσε.
Αν και εμφανίζεται ως φιλοδυτικός, μετριοπαθής και φωτισμένος ηγέτης, ο Γκιουλέν στην πραγματικότητα ηγείται ενός ριζοσπαστικού, μυστικιστικού κινήματος. Λειτουργεί μέσα από τα ΜΜΕ, τις ΜΚΟ και έχει διεισδύσει στην τουρκική γραφειοκρατία, με προσβάσεις στους θεσμούς του κράτους, πρόσθεσε.
Ερωτηθείς τι απαντά στην αποκάλυψη του Κέντρου της Στοκχόλμης, σύμφωνα με το οποίο ο Ερντογάν κατασκεύασε το πραξικόπημα, ο πρέσβης επικαλέστηκε το βίντεο που προβλήθηκε, λέγοντας ότι μεταφέρει ντοκουμέντα και στο οποίο αναγράφονται τα ονόματα των θυμάτων.
Όσον αφορά τις διώξεις δημοσιογράφων, ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι εφόσον έχουν διαπράξει αδικήματα πρέπει να δικαστούν σύμφωνα με τον νόμο, είτε είναι δημοσιογράφοι, είτε όχι.
«Υπενθύμιση» από την Άγκυρα για την έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ