Τριήμερο καύσωνα αναμένεται από την Τρίτη ως και την Πέμπτη, με θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με το μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο.
Όπως σημειώνει ο μετεωρολόγος, δεν θα έχουμε «πρωτοφανείς» θερμοκρασίες, και ο καύσωνας που έρχεται θα είναι πιο ήπιος από αυτόν που έπληξε τη χώρα μας την προηγούμενη εβδομάδα, όμως δεν θα είναι καθόλου «ευκαταφρόνητος».
Οι περιοχές που θα βιώσουν περισσότερο αυτόν τον καύσωνα, δηλαδή τα τμήματα που θα σημειωθούν οι μέγιστες τιμές στη θερμοκρασία, είναι:
– η Κεντρική Μακεδονία
– η Θεσσαλία
– η Στερεά Ελλάδα
– η Δυτική και Ανατολική Πελοπόννησος
– τα Ανατολικά τμήματα των Δωδεκανήσων
Ήδη από αύριο, Δευτέρα, θα αρχίσει να ανεβαίνει η θερμοκρασία και στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές θα σημειωθούν θερμοκρασίες που θα αγγίζουν τους 38-39 βαθμούς Κελσίου.
Η Τετάρτη και η Πέμπτη θα είναι οι πιο δύσκολες μέρες, καθώς θα είναι το «peak» του καύσωνα. Ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 42 βαθμούς, ή αν συμβεί αυτό θα είναι φαινόμενο πολύ τοπικού χαρακτήρα. Δεν αποκλείεται όμως να δούμε και 43 βαθμούς σε κάποια περιοχή της πεδινής ηπειρωτικής χώρας, έστω και με μειωμένη πιθανότητα να συμβεί αυτό, σύμφωνα με τον Γ. Καλλιάνο.
Ο καιρός σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Όπως αναφέρει ο ίδιος:
«Την προηγούμενη φορά, στα δυτικά της Αττικής η θερμοκρασία έφτασε τους 45°C. Αυτή τη φορά δεν θα συμβεί κάτι ανάλογο. Την Τετάρτη και τη Πέμπτη, τις δύο πιο δύσκολες ημέρες αυτού του καύσωνα, η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα αγγίξει τους 40-41°C, στα δυτικότερα τμήματα τους 41°C (πολύ τοπικά τους 42°C, δύσκολο όμως φαντάζει), ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 38-39°C.
Και την πόλη της Θεσσαλονίκης θα επικρατεί αρκετή ζέστη, και έτσι την Τετάρτη και Πέμπτη ο υδράργυρος θα φλερτάρει με τους 40°C αλλά μάλλον δεν θα καταφέρει να τους πιάσει. Φαίνεται ότι οι μέγιστες στον Λευκό Πύργο αυτό το διήμερο θα αγγίξουν τους 38-39°C».
Από την Παρασκευή και πρώτα από τον βορρά θα σημειωθεί πτώση της θερμοκρασίας. Και στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθεί μικρή υποχώρηση του υδραργύρου αλλά όχι κάτι το αξιόλογο. Το Σάββατο θα γίνει αισθητή η πτώση αυτή και στην κεντρική Ελλάδα, ενώ ουσιαστική «δροσιά» θα πρέπει να περιμένουμε από την Κυριακή, σύμφωνα πάντα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.