Τις νέες αδικίες του ασφαλιστικού συστήματος φέρνει στο φως το «ξεπάγωμα» της έκδοσης των κύριων συντάξεων και των εκκρεμών εφάπαξ, που βάσει χρονοδιαγράμματος θα ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο του 2018.

Αν και το νέο σύστημα θεωρητικά σχεδιάστηκε για να επιβάλει ενιαίους κανόνες, και όχι για να δημιουργήσει πολλαπλές ταχύτητες συνταξιούχων, εντούτοις, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», παρατηρούνται οι εξής αδικίες:

– Πάνω από 10.000 ασφαλισμένοι, κυρίως από τα ειδικά ταμεία και τις τράπεζες, που περιμένουν στην ουρά για να πάρουν σύνταξη, θα κληθούν να επιστρέψουν χρήματα, καθώς η προσωρινή σύνταξη που λαμβάνουν (περίπου 768 ευρώ) είναι υψηλότερη από την οριστική που θα τους αποδοθεί.

– Άλλοι 23.000 που λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη, η οποία αντιστοιχεί στο 80% της οριστικής, θα απογοητευτούν διαπιστώνοντας ότι η διαφορά μεταξύ προσωρινής και οριστικής σύνταξης είναι μόλις λίγα ευρώ.

– Χαμένοι θα βγουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι με χαμηλές και μεσαίες αποδοχές που θα συνταξιοδοτηθούν έχοντας διανύσει μεγάλο διάστημα ασφαλιστικού βίου μετά το 2011, οπότε καταργήθηκε ο 13ος και 14ος μισθός στο Δημόσιο. Δηλαδή δημόσιος υπάλληλος με συντάξιμες αποδοχές 1.650 μεικτά έπαιρνε 1.180 ευρώ σύνταξη, ενώ ο υπάλληλος του ιδιωτικού τομέα με τις ίδιες αποδοχές έπαιρνε 1.047 ευρώ. Ωστόσο, ο ασφαλισμένος του Δημοσίου με τις ίδιες αποδοχές θα παίρνει στο εξής σύνταξη 945 ευρώ μεικτά, καθώς θα έχει μειωθεί η βάση υπολογισμού λόγω της κατάργησης των δώρων.

Το ζητούμενο τώρα είναι αν θα κερδηθεί το στοίχημα της έκδοσης των νέων συντάξεων, καθώς κάθε τρεις μήνες έως τον Ιούνιο του 2018 η πορεία της έκδοσης των συντάξεων θα περνά από αξιολόγηση.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που επικαλείται το δημοσίευμα της εφημερίδας, συνολικά οι εκκρεμείς αιτήσεις για κύρια σύνταξη, επικουρική και εφάπαξ είναι πλέον 327.573, με στόχο έως το τέλος του έτους να έχουν εκδοθεί τουλάχιστον 60.000-70.000 κύριες συντάξεις και 62.652 εφάπαξ, ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από το κονδύλι για τα ληξιπρόθεσμα. Για να επιτευχθεί ο στόχος, βέβαια, θα πρέπει κάθε μήνα να εκδίδονται 20.000 νέες αιτήσεις, στόχος δυσπρόσιτος αν συνεκτιμηθεί ότι τον Ιούνιο εκδόθηκαν μόνο 9.000.