Αλλαγές έρχονται από το Νοέμβριο στα διπλώματα οδήγησης. Από τον επόμενο μήνα τίθεται σε εφαρμογή ο νέος τρόπος αναθεώρησης των αδειών οδήγησης. Οι πιο σημαντικές αλλαγές αφορούν τους ηλικιωμένους οδηγούς, άνω των 80 ετών και τα άτομα με αναπηρία.
Σύμφωνα με τον εντεταλμένο σύμβουλο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστα Πάλλα, οι δυο αυτές κατηγορίες οδηγών αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ανανέωσης των αδειών οδήγησης καθώς η αναθεώρηση μπορεί να καθυστερήσει ακόμη και μήνες, επειδή δεν προσέρχονται οι γιατροί στις επιτροπές που από το 2013 συστήνουν οι Περιφέρειες, λόγω χαμηλής αμοιβής και μεγάλων καθυστερήσεων στις πληρωμές τους.
Σύμφωνα με στοιχεία της επιτροπής της Βουλής για την οδική ασφάλεια, σε όλη την Ελλάδα 12.500 άτομα περιμένουν να αναθεωρήσουν τις άδειες οδήγησης. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι το περασμένο καλοκαίρι, 3.500 άνθρωποι στην Κεντρική Μακεδονία, άνω των 80 ετών, περίμεναν να περάσουν από επιτροπή, αναφέρει ο κ. Πάλλας.
Στην περίπτωση των οδηγών άνω των 80 ετών, προβλέπεται η εξέτασή τους από δύο ειδικότητες, παθολόγο και οφθαλμίατρο, αλλά το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο στην περίπτωση των ατόμων με αναπηρία που πρέπει να εξετάζονται από πενταμελή επιτροπή.
Όπως προβλέπει το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε στη Βουλή, στις 8 Αυγούστου, πλέον από τις 8 Νοεμβρίου θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα που θα επιτρέπει σε όσους επιθυμούν να ανανεώσουν τις άδειές τους, να εξετάζονται από γιατρούς κρατικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων και κρατικών κέντρων υγείας στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας τους, δηλαδή σε απογευματινά ραντεβού, ή από ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τις Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας.
Πάντως, το νέο σύστημα προάγει την οδική ασφάλεια, καθώς προβλέπει την εξέταση των ατόμων άνω των 80 ετών από γιατρούς τεσσάρων ειδικοτήτων. Σε ό,τι αφορά το κόστος, διευκρινίζει ότι οι ενδιαφερόμενοι δεν θα επιβαρυνθούν περισσότερο οικονομικά σε σχέση με όσα πλήρωναν μέχρι σήμερα για την ανανέωση της άδειας οδήγησής τους.