Ο Μάνος Μανουσέλης γράφει στο προσωπικό του blog για τις ευρωπαϊκές «μονομαχίες» των «αιωνίων» αντιπάλων και τον απολογισμό, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αγωνιστικής της Euroleague.

Κάτι παραπάνω από θετικός κρίνεται ο απολογισμός της δεύτερης αγωνιστικής της Ευρωλίγκα για τις ελληνικές ομάδες, παρά το γεγονός ότι μόνο ο Ολυμπιακός νίκησε και μάλιστα με τον πιο εμφατικό τρόπο την Εφές στο ΣΕΦ, ενώ ο Παναθηναϊκός δεν τα κατάφερε στην Μόσχα απέναντι στους πρωταθλητές Ευρώπης, αλλά έπαιξε πολύ καλύτερα  από ότι την περασμένη Δευτέρα στον Πειραιά και ηττήθηκε στις λεπτομέρειες.

Ως τώρα, λοιπόν, έχουμε ρεκόρ 1-1  τόσο για τους κόκκινους, όσο και για τους πράσινους, που αμφότεροι έχουν προφυλάξει την έδρα τους, αλλά δεν έχουν κατορθώσει εκτός έδρας να κάνουν το διπλό που θα τους βάλει σε πλεονεκτική θέση στην μάχη που θα δοθεί για την είσοδο στην οκτάδα.

Ο Ολυμπιακός ήταν απολαυστικός στο παιχνίδι με την Εφές. Η άμυνα του έκανε τα γκαρντ των Τούρκων να ξεχάσουν το πλάνο του Περάσοβιτς, ενώ οι παίκτες του Σφαιρόπουλου με την ίδια ενέργεια έτρεξαν στο ανοικτό γήπεδο, δημιούργησαν ρήγματα και σκόραραν με συνέπεια. Οι 90 πόντοι που πέτυχαν οι ερυθρόλευκοι με καλά ποσοστά δείχνουν την πρόοδο της ομάδας σε σχέση με την εικόνα της στην Μαδρίτη, στην προηγούμενη αγωνιστική.

Ο Βασίλης Σπανούλης, πιο ήρεμος από ποτέ, έδωσε ρεσιτάλ στον τομέα της λήψης αποφάσεων, με μια αξιοθαύμαστη ισορροπία ανάμεσα στην δημιουργία και την εκτέλεση. Με τον αρχηγό του σε μεγάλα κέφια, το επόμενο στοίχημα για τους πρωταθλητές Ελλάδος ήταν το να μπουν στην εξίσωση και άλλη πλην των γνωστών «υπόπτων» Πρίντεζη και Λοτζέσκι – που όπως πάντα δήλωσαν παρόντες τόσο στον αμυντικό, όσο και στον επιθετικό τομέα.

Ήταν, λοιπόν, η σειρά του Ερικ Γκριν να δώσει δείγματα του σπουδαίου επιθετικού του ταλέντου και της έφεσης που έχει στο σκοράρισμα. Ο Αμερικανός έπαιξε τον ρόλο του τόσο όταν ήταν στο παρκέ μαζί με τον Σπανούλη, αλλά και όταν ο αρχηγός έπαιρνε ανάσες. Η ικανότητα του Γκριν στο σουτ μετά από ντρίπλα είναι κάτι παραπάνω από χρήσιμη και φάνηκε πως όσο περνάει ο καιρός και θα γίνεται όλο και πιο δυνατό το δέσιμο με τους συμπαίκτες του, τόσο πιο πολύ θα επηρεάζει το παιχνίδι.



Οι άλλοι δύο παίκτες που μας άρεσαν πολύ το βράδυ της Πέμπτη ήταν το δίδυμο των …ιερωμένων. Παπαπέτρου και Παπανικολάου έπαιξαν από ένα ημίχρονο έκαστος και έδωσαν προβάδισμα στον Ολυμπιακό σε τομείς όπως η ενέργεια, το τρέξιμο στο ανοικτό γήπεδο, στις επιστροφές και στις διεκδικήσεις της μπάλας. Όταν μάλιστα θα αρχίσουν να σουτάρουν  περισσότερο για τρεις πόντους (είχαν μαζί 0/3) τότε θα παίξουν περισσότερο ρόλο στο πως θα εξελίσσονται οι αγώνες.

Την καλύτερη του εμφάνιση εδώ και πολύ καιρό έκανε και ο Μιλουντίνοφ που κέρδισε τις περισσότερες μάχες κοντά στα καλάθια απέναντι στους αθλητικούς ψηλούς της Εφές. Έβαλε οκτώ πόντους, έπιασε επτά ριμπάουντ, έκανε ένα μπλοκ και δύο κλεψίματα, ενώ είχε και το τρίτο καλύτερο βαθμό στο σύστημα αξιολόγησης πίσω από τους Σπανούλη και Πρίντεζη. Προφανώς έπαιξε θετικό ρόλο για τον Σέρβο το ότι δεν αγωνίστηκε ο Γιανγκ και μοιράστηκε τον χρόνο με τον Μπιρτς, αλλά έβγαζε μάτια το ότι ο Νίκολα πατάει πλέον καλύτερα στα πόδια του.

Μια …χαρά ήταν και οι Χάκετ, Μπιρτς που έπαιξαν στο μοτίβο που θέλει ο Σφαιρόπουλος, με έμφαση στην άμυνα και το ριμπάουντ (ο Ιταλός έκανε εξαιρετική δουλειά πάνω στους Ερτέλ, Γκρέιντζερ και Κότον, ενώ ο Καναδός τελείωσε το ματς με οκτώ ριμπάουντ σε 18 λεπτά).

Συνολικά ο τεχνικός του Ολυμπιακού έχει κάθε δικαίωμα να νιώθει ικανοποιημένος τόσο για το δικό του game plan, όσο και για το πως εκτέλεσαν οι παίκτες του την περασμένη Πέμπτη. Αυτό που μένει είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια στο ίδιο μήκος κύματος, να μείνουν οι παίκτες ήρεμοι και συγκεντρωμένοι, γιατί η Ευρωλίγκα μόλις άρχισε…

Ο Παναθηναϊκός πήγε στην Μόσχα με βαριά πληγωμένη την περηφάνεια του και με φανερή διάθεση να τα δώσει όλα για την αξιοπρέπεια του. Το έργο του τριφυλλιού και των υπηρεσιακών προπονητών Βόβορα, Παναγιωτόπουλου και Παπά που καθοδήγησαν την ομάδα στην Μόσχα, έγινε ακόμη πιο δύσκολο μετά το κρεσέντο του Βορόντσεβιτς στο ξεκίνημα και την διψήφια διαφορά που απέκτησαν οι γηπεδούχοι από πολύ νωρίς.

Ο Νίκολς, όμως, δεν είχε καμία διάθεση να του κάνουν …πλάκα μετά το ματς οι παλιοί του συμπαίκτες. Ο Αμερικανός όταν δυσκόλεψαν τα πράγματα πήρε πρωτοβουλίες που αποδείχθηκαν πετυχημένες, σκόραρε σημαντικούς πόντους και σιγά – σιγά με την βοήθεια όλων στο αμυντικό κομμάτι, η εικόνα του παιχνιδιού άλλαξε. Οι πράσινοι άρχισαν να ψαλιδίζουν την διαφορά και κατόρθωσαν να την εκμηδενίσουν στο ξεκίνημα του τρίτου δεκαλέπτου.

Θυμίζουμε ότι ο Νίκολς δεν είναι δηλωμένος από τον Παναθηναϊκό στο ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά προφανώς αυτό είναι κάτι που θα αλλάξει άμεσα, όσο και αν αυτό σημάνει ότι ο Χαραλαμπόπουλος θα έχει λιγότερες ευκαιρίες. Η ομάδα είναι πάνω από όλους και ο Νίκολς (που με τους 20 πόντους που πέτυχε έκανε προσωπικό ρεκόρ στην Ευρωλίγκα) είναι ικανός να ξεκολλήσει το κάρο από την λάσπη. 

Άξιος συμπαραστάτης του Αμερικανού αποδείχθηκε o Νικ Καλάθης, που μερικές ημέρες μετά την σκληρή κριτική που δέχτηκε για τις μέτριες ως τώρα εμφανίσεις του, βρήκε την δύναμη να πατήσει γερά στα πόδια του, να παραμείνει ήρεμος και να οδηγήσει μαεστρικά την ομάδα του. Αν μάλιστα είχε κατορθώσει να σκοράρει σε ένα από τα τρία –σωστά – σουτ που επιχείρησε στο τελευταίο πεντάλεπτο, τότε θα μιλούσαμε για μια εμφάνιση καριέρας. Οι αριθμοί άλλωστε δείχνουν πόσο πολύπλευρη ήταν η συνεισφορά του Νικ (10 πόντοι, εννέα ριμπάουντ, οκτώ ασίστ, τέσσερα κλεψίματα)…

Γκιστ, Ρίβερς και Μπουρούσης ήταν οι άλλοι τρεις παίκτες που ξεχώρισαν από την ομάδα που κοουτσάρισε με μεγάλη επιτυχία ο Βόβορας. Οι δύο Αμερικανοί βοήθησαν στο σκοράρισμα ενώ ο Γιάννης έπαιξε ρόλο στην δημιουργία.

Αυτό που οφείλουμε να τονίσουμε είναι ότι  ο Παναθηναϊκός που είδαμε στην Μόσχα δεν είχε απολύτως καμία σχέση με την ομάδα της Δευτέρας ή, ακόμη και με την εικόνα που παρουσίασε απέναντι στην Ζαλγκίρις. Μιλάμε για τους ίδιους παίκτες και το ίδιο προπονητικό πρόγραμμα, εκτός αν είναι κάποιος τόσο αφελής ώστε να πιστεύει ότι ο ασίσταντ του Πεδουλάκη άλλαξε τα πάντα σε τρεις ημέρες.



Πως εξηγείται αυτή η μεταμόρφωση; Θα βρούμε ένα αθλητικό ψυχολόγο να τον ρωτήσουμε. Είναι φανερό ότι οι παίκτες πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, εκτέλεσαν καλύτερα από κάθε άλλη φορά και έδειξαν στον Τσάβι Πασκουάλ που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου αναλαμβάνει την ομάδα ότι ανήκουν στην ελίτ της Ευρώπης


Αντί επιλόγου: Η Μπαρτσελόνα σε μια μεγάλη γιορτή που έκανε στο περιθώριο του αγώνα με την Φενέρ το βράδυ της Παρασκευής  τίμησε τον Τόνι Μποβέ, ο οποίος ήταν φυσιοθεραπευτής της ομάδας επί 34 ολόκληρα χρόνια. Ο πρόεδρος της ομάδας Τζουζέπ Μπαρτομέου, ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο, αλλά και ο Τζόρντι Μπερτομέου εκ μέρους της Ευρωλίγκα τίμησαν τον Τόνι Μποβέ σε μια εκδήλωση που δείχνει πόσο μεγάλος σύλλογος είναι η Μπάρτσα, πώς σέβεται τους ανθρώπους της και πως γράφεται η ιστορία δίνοντας έμφαση στα μικρά πράγματα – τα οποία τελικά είναι τα μεγαλύτερα! Εύγε και μακάρι να έρθει προς τα μέρη μας τέτοιου επιπέδου αθλητικός πολιτισμός…