Την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική οικονομία για να βγει από το τούνελ περιγράφει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στα Νέα του Σαββάτου.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας εμφανίζεται ποκαλυπτικός αναφορικά με τις προθέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το χρέος αλλά και με «καρφιά» σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης
Όπως υποστηρίζει, το ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμμετάσχει ξανά σε πρόγραμμα διάσωσης ευρωπαϊκής χώρας και παράλληλα λέει ότι «δεν είμαι εγώ υπεύθυνος για την περικοπή των συντάξεων» πετώντας το μπαλάκι στις κυβερνήσεις της Ελλάδας οι οποίες, όπως αναφέρει, αποφασίζουν για το μίγμα της πολιτικής προσαρμογής που θα ακολουθήσει η χώρα.
«Δεν έκοψα εγώ τις συντάξεις»
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς ο κ. Σόιμπλε πώς διαχειρίζεται το γεγονός ότι κατά την διάρκεια της κρίσης έγινε στην Ελλάδα η προσωποποίηση του κακού, είπε : «Προσπάθησα να μην επηρεαστώ καθόλου , διότι μπορώ να καταλάβω ότι στην πολιτική αντιπαράθεση είναι ευκολότερο να λες: πρέπει δυστυχώς να μειώσουμε τις συντάξεις διότι το ζητά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Αυτό βέβαια δεν είναι σωστό , διότι παραπλανά τους πολίτες , που έχουν εν μέρει διαφορετική γνώμη. Δεν ξέρετε πόσοι Έλληνες μου λένε: “Έχετε απόλυτο δίκιο”. Αλλά δεν μιλώ καθόλου για αυτά. Δεν θέλω να κάνω την κατάσταση δυσκολότερη».
Όσον αφορά στο αν οι πιστωτές δεν έχουν ευθύνη για τις μειώσεις συντάξεων και την υπερφολόγηση που ήρθαν στην Ελλάδα με το τρίτο πρόγραμμα, τονίζει: «Με συγχωρείτε , αλλά αυτή δεν είναι η σωστή προσέγγιση . Οι χώρες της Ευρωζώνης είναι πιστωτές επειδή στην Ευρωζώνη αναλάβαμε ένα μεγάλο μέρος του χρέους της Ελλάδας προκειμένου η Ελλάδα να μη βυθιστεί στη χρεοκοπία με επιτόκια 10% και πάνω, αλλά μόλις 2% περίπου. Το ελληνικό κράτος πληρώνει τόσο χαμηλά επιτόκια όσο η Γερμανία, διότι η Ευρωζώνη ανέλαβε με τη δική μας εγγύηση σχεδόν το σύνολο του ελληνικού χρέους με τα ευνοϊκότερα επιτόκια που προσφέρονται αυτή την στιγμή».
Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι δεν είναι σωστό κάποιοι στην Ελλάδα να παρουσιάζουν ότι είναι υπεύθυνοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ή η γερμανική κυβέρνηση. «Η επεξεργασία των μέτρων γίνεται μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης η οποία έχει πολλά περιθώρια να πει: είναι προτιμότερο να γίνει αυτό και όχι το άλλο».
«Το ελληνικό χρέος δεν είναι πρόβλημα αυτή τη στιγμή»
«Το ελληνικό χρέος δεν είναι πρόβλημα αυτή τη στιγμή, διότι η Ελλάδα δεν πληρώνει τοκοχρεολύσια για μεγάλη περίοδο και έχει χαμηλά επιτόκια. Όλα αυτά είναι καλά. Μελλοντικά ίσως το χρέος καταστεί πρόβλημα για την Ελλάδα. Τότε θα πρέπει να συζητηθεί. Αλλά αν εστιαστεί τώρα η συζήτηση στο χρέος, το οποίο δεν αποτελεί πρόβλημα για τα επόμενα χρόνια, τότε ξεχνάει κανείς να κάνει αυτό που είναι αναγκαίο, δηλαδή να εφαρμόσει τις απαραίτητες για την Ελλάδα αλλαγές» δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.
Στην ερώτηση γιατί δεν γίνεται με την Ελλάδα σήμερα αυτό που έγινε με τη Γερμανία το 1953- δηλαδή η διαγραφή του μισού χρέους – ο Σόιμπλε απάντησε: «Αυτή είναι μια κάπως περιορισμένη οπτική. Η κατάσταση στην Ελλάδα, ευτυχώς, δεν είναι συγκρίσιμη με της Γερμανίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ελλάδα λαμβάνει βοήθεια από τον ESM με όρους όπως όλες οι άλλες χώρες. Όλες αυτές οι χώρες κατόρθωσαν έπειτα από ένα πρόγραμμα να επιστρέψουν ξανά στις αγορές. Στην Ελλάδα τρέχει τώρα το τρίτο πρόγραμμα.
Άλλωστε τότε επρόκειτο για τα χρέη από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η Γερμανία δεν είχε κυριαρχία, αλλά τέσσερις δυνάμεις κατοχής» .
Πηγή: News.gr