Στις φυλακές παραμένει ο 38χρονος ειδικευόμενος αγγειοχειρουργός του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία της 36χρονης ασθενούς του, παρά τη στροφή που έκανε κατά τη συμπληρωματική απολογία, την οποία έδωσε στην 7η τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης.
Υπό το βάρος των στοιχείων που περιήλθαν στη δικογραφία, ο γιατρός φαίνεται πως κατά τη 2ωρη απολογία του ακολούθησε εκ διαμέτρου αντίθετη υπερασπιστική γραμμή συγκριτικά με την αρχική απόλυτη άρνηση για την εμπλοκή του στον θάνατο της γυναίκας. Φέρεται να αποδέχθηκε ότι η 36χρονη -μητέρα τριών παιδιών- πέθανε στα χέρια του, ομολογώντας ότι επρόκειτο για ανθρωποκτονία από αμέλεια.
Όπως έγινε γνωστό, ο ίδιος απολογήθηκε ότι η άτυχη μεσίτρια έχασε τις αισθήσεις της, όταν ο ίδιος της χορήγησε τα αναισθητικά, επειδή εκείνη φοβόταν τη διαδικασία της επέμβασης. «Δεν μπορούσα καν να διανοηθώ ότι θα συνέβαινε ό,τι συνέβη. Έκανα το παν για να την επαναφέρω, όταν κατάλαβα ότι τη χάνω» φέρεται να είπε, ενώ απέδωσε όλες τις μετέπειτα ενέργειές του στον πανικό που τον κυρίευσε.
Οι νέοι ισχυρισμοί του δεν στάθηκαν ικανοί να πείσουν εισαγγελέα και ανακρίτρια, που συμφώνησαν ότι πρέπει να παραμείνει προσωρινά κρατούμενος.
Το ιστορικό
Το πτώμα της 36χρονης βρέθηκε στις 3 Μαΐου, σε γκρεμό στο Παλιούρι Χαλκιδικής, μία εβδομάδα μετά την εξαφάνισή της (26/4). Οι πρώτες υποψίες στράφηκαν στον γιατρό καθώς είχε ραντεβού με τη γυναίκα στο νοσοκομείο, το οποίο εφημέρευε κατά την ημέρα της προγραμματισμένης επέμβασης (κιρσοί). Οι αστυνομικοί έφτασαν στα ίχνη του από το στίγμα του κινητού τηλεφώνου του γιατρού, ενώ στο αυτοκίνητό του βρέθηκε DNA της θανούσας.
Το γεγονός ότι η γεωργιανής καταγωγής γυναίκα έχασε τη ζωή της στο νοσοκομείο επιβεβαιώθηκε από την τοξικολογική και ιατροδικαστική εξέταση, που αναφέρουν ότι ο θάνατός της προήλθε από δύο αναισθητικές ουσίες που βρέθηκαν στο σώμα της και τις οποίες χορήγησε ο κατηγορούμενος. Πρόκειται για τις αναισθητικές ουσίες «προποφόλη» και «φαιντανύλη», η χορήγηση των οποίων, όπως επισημαίνεται από ιατροδικαστές, δεν προβλέπεται εξ ορισμού από αγγειοχειρουργούς (λόγω της ειδικότητάς τους).
«Μετά από δύο μήνες, ο εντολέας μου αποφάσισε να πάει στις ανακριτικές Αρχές και να περιγράψει την πάσα αλήθεια. Κατέθεσε ότι οι μικροεπεμβάσεις με αναισθητικό ήταν κάτι που γινόταν συχνά στο Ιπποκράτειο κι από μη αναισθησιολόγους, όπως ο συγκεκριμένος γιατρός. Λόγω του ενάμισι χρόνου που έκανε εκεί ειδικότητα και έκανε χρήση αυτών των φαρμάκων ήταν απόλυτα εξοικειωμένος, γνώριζε τη δοσολογία, την οποία πληροφορήθηκε από τους αναισθησιολόγους, και είχε πρόσβαση στα φάρμακα. Είχε συνεννοηθεί με το θύμα, το οποίο απαίτησε να πάρει μία προ-νάρκωση για να μην πονάει. Δεν υπήρχε δολοφονία εκ προθέσεως. Υπήρχε εξ αμελείας θάνατος» δήλωσε η δικηγόρος του γιατρού, Βασιλική Μαρινάκη, μετά το πέρας της διαδικασίας.