Με δηλώσεις του στην «Ώρα των Πρωταθλητών» και τον Γιάννη Καραλή, ο Γιάσμινκο Βέλιτς τόνισε ότι με τον Μίκαελ Σκίμπε η Ελλάδα βρήκε ξανά την πνευματική της συνοχή, ενώ στάθηκε στις απουσίες των Σάμαρη, Τζαβέλλα ενόψει της καθοριστικής αναμέτρησης με τη Βοσνία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Με δηλώσεις του στην «Ώρα των Πρωταθλητών» και τον Γιάννη Καραλή, ο Γιάσμινκο Βέλιτς τόνισε ότι με τον Μίκαελ Σκίμπε η Ελλάδα βρήκε ξανά την πνευματική της συνοχή, ενώ στάθηκε στις απουσίες των Σάμαρη, Τζαβέλλα ενόψει της καθοριστικής αναμέτρησης με τη Βοσνία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για την απουσία του Σάμαρη:
«Νομίζω ότι έχει πολύ καλή χημεία με τους δύο κορυφαίους ποδοσφαιριστές της εθνικής Ελλάδας, τους δύο στόπερ, Παπασταθόπουλο και Μανωλά, συνεργάζονται εξαιρετικά και ο Σάμαρης έχει τακτική εκπαίδευση και τους καλύπτει σωστά. Επίσης, είναι ένας παίκτης που έχει καλή κάθετη πάσα κι αυτό δεν είναι το δυνατό σημείο της Ελλάδας, αλλά όπως και να’ χει είναι μια απουσία και έτσι γίνεται ακόμη πιο αδύναμο.

Σημαντική απουσία είναι και του Τζαβέλλα, ό,τι και να λέμε είναι ένας παίκτης έμπειρος, γνωρίζει τη θέση, είναι καλός αμυντικά και έχει και αυτός προσφορά στο επιθετικό παιχνίδι. Πέρα από το γκολ με τη Βοσνία, έχει πολύ καλή μεγάλη μπαλιά και πολλές φορές μπορεί να αιφνιδιάσει τον αντίπαλο. Νομίζω ότι ήταν κι αυτό ένα από τα ελάχιστα επιθετικά όπλα της Ελλάδας.Δεν είναι ότι καλύτερο να λείπουν οι ποδοσφαιριστές που μπορούν να τροφοδοτήσουν τον Μήτρογλου».

Για τον Τάσο Δώνη, ο οποίος αναμένεται να βρεθεί στο αρχικό σχήμα:
«Συμφωνώ ότι η φόρμα των ποδοσφαιριστών θα έπρεπε να είναι και σαφώς είναι ένα απ’ τα κριτήρια επιλογών. Από την άλλη, όμως, το παιχνίδι είναι εξαιρετικά κρίσιμο και ο οδηγός θα είναι το παιχνίδι με το Βέλγιο και αυτή η 11άδα όπως την είδα, δε θα είναι τόσο σφικτή όσο θα περίμενα εγώ προσωπικά να είναι βάσει των επιλογών για τη βασική 11άδα».

Για τον Ρέτσο και το ενδεχόμενο παρουσίας του στην 11άδα:
«Το ερωτημαιτκό είναι αν θα εμπιστευτεί τον νεαρό Ρέτσο στη θέση του αριστερού μπακ που θεωρητικά ταιριάζει στο ανοιχτό παιχνίδι που περιμένουν όλοι να παίξει η Ελλάδα στη Βοσνία και μπορεί να καλύψει τη θέση αμυντικά που είναι και ο πρώτος στόχος. Από εκεί και πέρα δεν ξέρω αν ο προπονητής του έχει εμπιστοσύνη για να του δώσει φανέλα βασικού, αλλά γιατί όχι, αφού έχει αγωνιστεί στον Ολυμπιακό και έχει κάνει καλά παιχνίδια κι έτσι θα έχει τον Σταφυλίδη πιο μπροστά στα αριστερά, κάτι που βλέπω πιο νορμάλ, πιο λογικό.

Επίσης, δεν ξέρω αν σκέφτεται κάτι τέτοιο από τη στιγμή που απουσιάζει ο Σάμαρης από τη μεσαία γραμμή και ουσιαστικά δεν υπάρχει κάποιος άλλος που έχει κατακτήσει θέση βασικού και αναντικατάστατου σ’ αυτόν τον χώρο. Μια σκέψη στο μυαλό μου θα ήταν η συμμετοχή δύο παικτών του Παναθηναϊκού, των Ζέκα και Κουρμπέλη, που έχουν λειτουργήσει καλά στον Παναθηναϊκό και ταιριάζουν σαν χαρακτηριστικά. Ο Κουρμπέλης έχει ηρεμία, κάτι σημαντικό πιστεύω στο συγκεκριμένο παιχνίδι και έχει και καλό μοίρασμα της μπάλας που νομίζω ότι πέρα από τα αμυντικά καθήκοντα, είναι επίσης πολύ σημαντικό. Βέβαια δεν πρέπει να περιμένουμε οπωσδήποτε να ντεμπουτάρουν πολλοί ποδοσφαιριστές, αλλά για τους δύο, Ρέτσο και Κουρμπέλη, ίσως έχει κάποια λογική».

Για το αν αφουγκράζεται το κλίμα που αναμένεται να επικρατήσει στις εξέδρες του γηπέδου της Ζένιτσα μετά τα όσα συνέβησαν στο ματς μεταξύ των δύο ομάδων στο «Γ. Καραϊσκάκης»:
«Δε νομίζω ότι πρόκειται να προκαλέσουν οι Έλληνες παίκτες, δε θυμάμαι να το έχουν κάνει σε κάποιο παιχνίδι. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος και εις βάρος τους θα ήταν αν το έκαναν στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Σίγουρα το συγκεκριμένο γήπεδο είναι μια πολύ καυτή έδρα, με φανατικό κοινό ασχέτως αντίπαλου. Υπάρχουν προηγούμενα από το παιχνίδι στην Αθήνα που συζητιούνται από τα ΜΜΕ, νομίζω, όμως, ότι έχει περάσει αρκετός χρόνος και οι ποδοσφαιριστές πλέον γνωρίζονται μεταξύ τους, έχουν παίξει πάρα πολλές φορές αντίπαλοι, κάποιοι παίζουν και στις ίδιες ομάδες, οπότε νομίζω ότι δεν υπάρχουν τέτοια προβλήματα».

Για το πως περιμένουν το ματς οι Βόσνιοι και αν το παρομοιάζουν με αυτό του 2013, όπου «σφράγισαν» την πρόκριση στο Μουντιάλ του 2014:
«Σίγουρα είναι ένας οδηγός αυτό το παιχνίδι, το αναφέρουν στα ΜΜΕ. Η ψυχολογία της Βοσνίας είναι σε καλό επίπεδο λόγω και του πρώτου παιχνιδιού στην Αθήνα, που είχαν κάνει καλό παιχνίδι. Αυτό τους δίνει κάποια ψυχολογική ώθηση, αλλά από εκεί και πέρα όπως έχω διαπιστώσει, νομίζω ότι δεν έχουν υποτιμήσει την Ελλάδα, βλέπω ότι αντιμετωπίζεται με ποδοσφαιρικό σεβασμό και επισημαίνεται ότι χρειάζεται ποδοσφαιρική προσοχή».

Για το ποιος από τους Πιάνιτς, Τζέκο είναι πιο ψηλά στο σταρ σίστεμ:

«Δεν παρακολουθώ και τόσο στενά τα δρώμενα, να ξέρω τη λεπτομέρεια. Είναι σίγουρα δύο κορυφαίοι ποδοσφαιριστές, κορυφαία αστέρα της εθνικής Βοσνίας, πολύ σημαντικοί ποδοσφαιριστές. Προσωπικά θεωρούσα πάντα πιο σημαντικό τον Πιάνιτς γιατί είναι ένας ποδοσφαιριστής που έχει πάρα πολύ μεγάλη άνεση με την μπάλα, πάρα πολύ μεγάλη ευστοχία στις πάσες, μπορεί να κάνει και τους συμπαίκτες του να παίζουν καλύτερα, είναι επικίνδυνος στις στημένες φάσεις.

Μου άρεσε επίσης το παιχνίδι του Τζέκο στο ‘Γ. Καραϊσκάκης’, ήταν πολύ δραστήριος, με κινήσεις που είχα καιρό να δω να κάνει τουλάχιστον στην εθνική ομάδα, αλλά επίσης και κινήσεις εκρηκτικές και μικρής διάρκειας στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας και λίγο έλειψε να σκοράρει».

Για το πιο σημαντικό και το πιο αρνητικό στοιχείο των Σκίμπε, Μπαζάρεβιτς:
«Νομίζω, για τον Σκίμπε είναι ότι έχει καταφέρει να καταλάβει το πνεύμα του Έλληνα ποδοσφαιριστή και τη δομή της εθνικής ομάδας και του τρόπου λειτουργίας της. Νομίζω ότι κατά κάποιο τρόπο έχει συμβάλλει, ώστε να επιστρέψει μια πνευματική συνοχή στην εθνική Ελλάδας τόσο μέσα, όσο και γύρω απ’ αυτή. Κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και για τον αυτοσεβασμό, αλλά και για την προσήλωση στον στόχο. Έχω την εντύπωση ότι πλέον στην εθνική Ελλάδας σε αντίθεση με την προηγούμενη διοργάνωση, όλοι σπρώχνουν προς την ίδια κατεύθυνση και κάνουν το καλύτερο δυνατό για τον ίδιο σκοπό, που είναι το αποτέλεσμα.

Σίγουρα και ο Μπαζάρεβιτς είναι μεγάλο όνομα του βοσνιακού ποδοσφαίρου, οπότε έχει μόνο με αυτό τη δυνατότητα να απολαμβάνει τον σεβασμό από την πλευρά των ποδοσφαιριστών. Εγώ θα έλεγα ότι ενδεχομένως έχει φέρει μια ψυχραιμία και μια ψύχραιμη αντιμετώπιση των καταστάσεων και νομίζω ότι δεν υπάρχει πλέον το σκεπτικό ή του ύψους ή του βάθους που ενδεχομένως υπήρχε πριν την ανάληψη της ηγεσίας από τον Μπαζάρεβιτς.

Παλιότερα θα υπήρχε μεγάλο πρόβλημα για παράδειγμα στην αντιμετώπιση της ‘τεσσάρας’ από το Βέλγιο, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση με τον Μπαζάρεβιτς ξεπεράστηκε πιο εύκολα. Ενδεχομένως να έχει φέρει ισορροπία και πραγματισμό».

Για τους Μουσουλμάνους διεθνείς της Βοσνίας, το ραμαζάνι και τη διατροφή τους:
«Είναι γεγονός ότι υπάρχουν αρκετοί παίκτες στην εθνική Βοσνίας της μουσουλμανικής θρησκείας, αλλά δε νομίζω τουλάχιστον απ’ ότι ξέρω να υπάρχει τέτοιο θέμα. Δε νομίζω ότι ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχει από τους ποδοσφαιριστές εντός εισαγωγικών αυτή η ακρότητα. Δε νομίζω ότι υπάρχει καν κάτι όπως στις χώρες σαν την Τουρκία ή τις αραβικές χώρες, όπου οι ποδοσφαιριστές ακολουθούν τους θρησκευτικούς κανόνες και οι προπονητές αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα. Δεν είναι τόσο αυστηροί στην ακολουθία των θρησκευτικών κανόνων».