Την τελευταία δεκαετία, τα smartphones έχουν μεταμορφώσει τη ζωή μας με τρόπο που υπερβαίνει τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε. Σήμερα, εκτός από την κλήση, την αποστολή γραπτών μηνυμάτων και την αποστολή μηνυμάτων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν αυτές τις συσκευές για να πλοηγηθούν, να κάνουν...

Την τελευταία δεκαετία, τα smartphones έχουν μεταμορφώσει τη ζωή μας με τρόπο που υπερβαίνει τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε. Σήμερα, εκτός από την κλήση, την αποστολή γραπτών μηνυμάτων και την αποστολή μηνυμάτων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν αυτές τις συσκευές για να πλοηγηθούν, να κάνουν κράτηση ταξί, να συγκρίνουν τις κριτικές και τις τιμές των προϊόντων, να παρακολουθήσουν τις ειδήσεις, να δουν ταινίες, να παίξουν βιντεοπαιχνίδια, να θυμηθούν τις διακοπές και, βέβαια, να συμμετέχουν στα κοινωνικά μέσα.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η τεχνολογία των έξυπνων τηλεφώνων έχει αποφέρει πολλά οφέλη στην καθημερινότητα, από την ταχύτητα στις συναλλαγές ή μέχρι τη δυνατότητα εντοπισμού για διάσωση σε μια ζώνη καταστροφής. Υπάρχουν διαθέσιμες εφαρμογές για χρήστες smartphone για να παρακολουθούν πόσο περπατούν κατά τη διάρκεια της ημέρας ή πόσο καλά κοιμούνται τη νύχτα. Νέες εφαρμογές της τεχνολογίας αναδύονται καθημερινά.

Αυτά τα οφέλη, ωστόσο, φαίνεται πως κοστίζουν πολύ στη ψυχική και κοινωνική μας ζωή. Η συνεχής συνδεσιμότητα και η πρόσβαση στις πληροφορίες που προσφέρουν τα smartphones έχουν κάνει τις συσκευές κάτι σαν φάρμακο για εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες. Οι επιστήμονες μόλις αρχίζουν να διερευνούν αυτό το φαινόμενο, αλλά οι μελέτες τους υποδηλώνουν ότι όλο και περισσότερο αποστασιοποιούμαστε και δαπανούμε λιγότερο χρόνο στον πραγματικό κόσμο ενώ παράλληλα χανόμαστε πιο βαθιά στον εικονικό κόσμο.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν στιγμές που το έξυπνο τηλέφωνό μας αξίζει την ευγνωμοσύνη μας. Αλλά ταυτόχρονα η ίδια συσκευή έχει γίνει μια πηγή αδιάκοπης απόσπασης της προσοχής στην πραγματική ζωή, παραβιάζοντας την με τρομακτική κανονικότητα και μειώνοντας τις προσωπικές αλληλεπιδράσεις μας με την οικογένεια, τους φίλους, το περιβάλλον.

Ωστόσο, η δύναμη που κατέχουν πάνω μας είναι σαφώς εμφανής στις καθημερινές μας πια συνήθειες και συμπεριφορές. Η μνήμη είναι παρελθόν, αφού βασιζόμαστε πια κυρίως στα έξυπνα τηλέφωνά μας για να φτάσουμε οπουδήποτε, ακόμα και σε προορισμούς που έχουμε επισκεφτεί πολλές φορές πριν. Οι πιο ψυχαναγκαστικοί χρήστες μεταξύ μας κρατούν τα τηλέφωνά τους σε απόσταση αναπνοής ανά πάσα στιγμή, φθάνοντας να ξυπνάνε στη μέση της νύχτας για χάρη τους. Στα αεροδρόμια, στις πανεπιστημιουπόλεις, στα εμπορικά κέντρα, στο μετρό, στα λεωφορεία, στο φανάρι – σχεδόν σε κάθε δημόσιο χώρο που μπορούμε να σκεφτούμε – το πιο συνηθισμένο θέαμα της εποχής μας είναι εκείνο των ανθρώπων με σκυμμένα κεφάλια, κοιτάζοντας απερίσπαστα τα τηλέφωνά τους. Αν δούμε κάποιον σε ένα καφέ να κοιτάζει έξω από το παράθυρο, είναι λιγότερο πιθανό να απολαμβάνει μια ήσυχη στιγμή και πιθανότερο να έχει πρόβλημα να συνδεθεί.

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr