Τελικός κυπέλλου Γερμανίας... προ των πυλών του Ολυμπιακού Στάδιου του Βερολίνου. Μια διοργάνωση που έχει τις ρίζες της στο μακρινό 1935.

Τελικός κυπέλλου Γερμανίας… προ των πυλών του Ολυμπιακού Στάδιου του Βερολίνου. Μια διοργάνωση που έχει τις ρίζες της στο μακρινό 1935. To κύπελλο Γερμανίας είναι γνωστό στη γερμανική διάλεκτο ως DFB Pokal και για κάθε ομάδα του γερμανικού ποδοσφαίρου αποτελεί τίτλο τιμής το να το έχει στην τροπαιοθήκη της. Κάτι που το έχουν καταφέρει συνολικά 25 διαφορετικές ομάδες. 

Η διοργάνωση, λοιπόν, που ιδρύθηκε το 1935 είχε ως πρώτο όνομα το Tschammer-Pokal (Τσάμερ Πόκαλ) προς τιμήν του Γερμανού επικεφαλής του αθλητισμού στη Γερμανία του Χίτλερ και του Ναζισμού, Χανς φον Τσάμερ Ουντ Όστεν, ο οποίος είχε αναλάβει τη θέση του, το 1933. Δύο χρόνια μετά ιδρύθηκε το σημερινό Κύπελλο Γερμανίας. Πρώτος τελικός πραγματοποιήθηκε στο Ντίσελντορφ με τη Νυρεμβέργη να κατακτά το τρόπαιο κόντρα στην Σάλκε με 2-0, παρουσία 55.000 θεατών. 
Το (Tschammer-Pokal )Τσάμερ Πόκαλ είχε “ζωή” μέχρι το 1944, χρονιά που ανεστάλη λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και διαλύθηκε μετά την κατάρρευση της Ναζιστικής Γερμανίας.

Τη σεζόν 1952-53 μετονομάστηκε σε DFB-Pokal, παίρνοντας ουσιαστικά το όνομα της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Πρώτος τελικός και πάλι στο Ντίσελντορφ, με τη γειτονική και ιστορική Ροτ Βάις Έσεν να κατακτά τον τίτλο κόντρα στην Αλεμάνια Άαχεν με 2-1, παρουσία 40.000 θεατών. 

Το 1965 το πρώτο τρόπαιο της διοργάνωσης, το Goldfasanen-Pokal αντικαταστάθηκε από το τρόπαιο που απονέμεται μέχρι και σήμερα στο νικητή της διοργάνωσης. Ο λόγος της αντικατάστασης; Το αρχικό τρόπαιο απλά θύμιζε σε όλους τον πρόεδρο της γερμανικής ομοσπονδίας, Πέκο Μπάουβενς ο οποίος είχε συνδέσει το όνομά του με την εποχή του Ναζισμού στη Γερμανία. Κάτι που όλοι στη χώρα θέλουν να ξεχάσουν.

Ιστορικά ο αριθμός των συμμετεχόντων ομάδων στη διοργάνωση ποικίλει, καθώς από το 1956 μέχρι το 1960 ήταν μόλις τέσσερις ομάδες, ενώ από το 1973 μέχρι το 1982 συμμετείχαν 128 ομάδες. Από την ίδρυση της Bundesliga το 1963, όλες οι ομάδες της πρώτης κατηγορίας προκρίνονταν απευθείας στο Κύπελλο Γερμανίας, ενώ το ίδιο έγινε και για τη 2.Bundesliga από το 1974. Σήμερα, συμμετέχουν 64 ομάδες. Οι 36 από τις πρώτες δύο κατηγορίες, αλλά και οι 4 πρώτες ομάδες της τρίτης κατηγορίας εξασφαλίζουν αυτομάτων την παρουσία τους. Οι υπόλοιπες δίνουν προκριματικούς αγώνες για να προκριθούν στην τελική φάση. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι ομάδες που συμμετέχουν στο γερμανικό σύστημα ποδοσφαίρου, εκτός από τις Β’ ομάδες των μεγάλων συλλόγων, όπως π.χ. η Μπορούσια Ντόρτμουντ ΙΙ ή η Μπάγερν Μονάχου ΙΙ

Ο τελικός της διοργάνωσης φιλοξενείται από το Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου κάθε χρονιά από το 1985 μέχρι και σήμερα. Πριν το 1985 η έδρα του τελικού αποφασιζόταν μέσα σ’ ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Ο λόγος που επιλέχθηκε το Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου ήταν ότι λόγω της πολιτικής κατάστασης που επικρατούσε μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας, το Βερολίνο δεν είχε επιλεχθεί να φιλοξενήσει αγώνες για το Euro 1988.

Από το 1960 ο νικητής του κυπέλλου Γερμανίας εξασφάλιζε το εισιτήριο για το Κύπελλο Κυπελλούχων, δίνοντας έτσι ένα επιπλέον κίνητρο στις ομάδες που συμμετείχαν στη διοργάνωση. Μετά τη κατάργηση του θεσμού το 1999 από την UEFA, ο νικητής έπαιρνε εισιτήριο για το κύπελλο UEFA και αργότερα για το Europa League.