Λένε πως τα παραμύθια έχουν ευχάριστο τέλος. Στην περίπτωση της ΑΕΝ Κηφισιάς, ωστόσο, αυτό δεν ίσχυσε. Το Novasports.gr γυρίζει τον χρόνο πίσω και καταγράφει την πορεία της ΑΕΝΚ. Από τις διαδοχικές ανόδους μέχρι την απότομη... προσγείωση.

Λένε πως τα παραμύθια έχουν ευχάριστο τέλος. Στην περίπτωση της ΑΕΝ Κηφισιάς, ωστόσο, αυτό δεν ίσχυσε, αφού τα οικονομικά προβλήματα της ομάδας των βορείων προαστίων αποδείχθηκαν δυσβάσταχτα και την οδήγησαν από τα… μεγάλα σαλόνια στη Β’ Εθνική. Το Novasports.gr γυρίζει τον χρόνο πίσω και καταγράφει την πορεία της ΑΕΝΚ. Από τις διαδοχικές ανόδους μέχρι την απότομη… προσγείωση.

Όλα ξεκίνησαν το μακρινό 1994 και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο, όταν ο καθηγητής φυσικής αγωγής του τοπικού 3ου Λυκείου Κηφισιάς και προπονητής μπάσκετ, Στέφανος Μπίρδας έδωσε την ιδέα για την ίδρυση της ΑΕΝΚ. Τα πρώτα χρόνια, όπως ήταν λογικό, ήταν πολύ δύσκολα, ωστόσο με τη στήριξη όλων των ιδρυτικών μελών, η ιδέα… ΑΕΝΚ ανδρώθηκε. Έτσι, το σωματείο των βορείων προαστίων άρχισε σταδιακά να διευρύνεται και δύο χρόνια αργότερα (1996) δημιούργησε το ανδρικό τμήμα μπάσκετ, το οποίο πήρε μέρος στο πρωτάθλημα Δ’ κατηγορίας. 

Η πρώτη άνοδος δεν άργησε να έρθει. Το 1999 η ομάδα των βορείων προαστίων εξασφάλισε το εισιτήριο για τη Γ’ ΕΣΚΑ, ωστόσο τα καλύτερα ήταν μπροστά… Τρία χρόνια αργότερα ο Παναγιώτης Λατσούδας ανέλαβε την προεδρία της ομάδας και έμελε να αλλάξει την ιστορία της ΑΕΝΚ, αφού η πορεία της από τη σεζόν 2004/05 και μετά ήταν ανεπανάληπτη. 

Με τον Ηλία Παπαθεοδώρου στο τιμόνι της από το 2007, η ΑΕΝΚ σε διάστημα εννέα χρόνων κατάφερε να πανηγυρίσει έξι ανόδους (από την Α’ ΕΣΚΑ στην Α1), και να φτάσει να αγωνίζεται τη σεζόν 2013/14, για πρώτη φορά στην ιστορία της στο πρωτάθλημα της Α1. Η άνοδος της στα μεγάλα… σαλόνια, ωστόσο, είχε «δραματικό» χαρακτήρα, αφού κρίθηκε την τελευταία αγωνιστική, στην αναμέτρηση με τον Φιλαθλητικό στο κλειστό των Αδαμών. Η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου σε ένα ματς που είχε κριθεί στην τρίτη (!) παράταση είχε επιβληθεί 89-81 της παρέας των αδερφών Αντετοκούνμπο και είχε εξασφαλίσει την άνοδο.

Τα βόρεια προάστια, πλέον, είχαν βρει το καμάρι που αγνοούσαν μετά την πτώση του Αμαρουσίου στις χαμηλότερες κατηγορίες και οι πολίτες τους είχαν κάθε λόγο να περνούν τα Σαββατοκύριακα τους στο «Ζηρίνειο», αφού το κλειστό των Αδαμών δεν τους χωρούσε πια. Ο κόσμος της Κηφισιάς αγκάλιασε το εγχείρημα και η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου φρόντισε να εκπλήξει ευχάριστα ακόμη και τους πιο δύσπιστους. Με τον Γιώργο Βαγενά στην προεδρία της και την οικογένεια Δημουλά να σηκώνει το μεγαλύτερο μέρος του οικονομικού βάρους, στην «παρθενική» της παρουσία στα μεγάλα… σαλόνια η ΑΕΝΚ αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος. Πέτυχε νίκες απέναντι σε ιστορικούς συλλόγους του Ελληνικού μπάσκετ, έβαλε δύσκολα ακόμη και στους «μεγάλους» και κατάφερε να τερματίσει στην 5η (!) θέση, εξασφαλίζοντας την παρουσία της στα πλέι οφ του πρωταθλήματος. Εκεί ηττήθηκε δύο φορές από τον ΠΑΟΚ, ωστόσο η σεζόν ήταν κάτι περισσότερο από ονειρική για μία ομάδα που αγωνιζόταν για πρώτη φορά στην ιστορία της στην κορυφαία κατηγορία της χώρας.

Στη δεύτερη σεζόν στη Basket League η ΑΕΝΚ δεν είχε ανάλογη πορεία. Για την ακρίβεια δεν θύμισε σε τίποτα την ομάδα της προηγούμενης περιόδου, που εξέπληξε τους πάντες. Ναι μεν ξεκίνησε με νίκη επί του Ολυμπιακού, ωστόσο η συνέχεια ήταν καταστροφική. Λίγο οι λανθασμένες επιλογές ξένων, λίγο οι αρκετοί τραυματισμοί χάλασαν τη χημεία της ομάδας και η ΑΕΝΚ κατάφερε να σώσει την… παρτίδα στο φινάλε και να παραμείνει στην κατηγορία. Η χρονιά, πάντως, δεν κρίθηκε τελείως αποτυχημένη και αυτό διότι η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου κατάφερε να κάνει το… μπαμ στο Κύπελλο, φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά, όπου αποκλείστηκε από τον Απόλλωνα Πάτρας. 

Τη σεζόν 2015/16 η ομάδα των βορείων προαστίων συστήθηκε με νέο όνομα. Ως ΚΑΕ Κηφισιά, πλέον, οι καλές εμφανίσεις και τα θετικά αποτελέσματα επέστρεψαν και το σύνολο του Ηλία Παπαθεοδώρου τερμάτισε στην 6η θέση, εξασφαλίζοντας για δεύτερη φορά στην ιστορία της τη συμμετοχή στα πλέι οφ του πρωταθλήματος. Εκεί, ο Άρης αποδείχθηκε ανώτερος, με την Κηφισιά πάντως να έχει το… highlight της σεζόν με το αυτοκαλάθι του Ζερμέιν Μάρσαλ, η… χάρη του οποίου έφτασε μέχρι την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, πάντως, η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου… πρωταγωνίστησε και σε ακόμη ένα… στραβό. Στις 21 Μαρτίου του 2016 κόντρα στον Ολυμπιακό έκανε αρνητικό ρεκόρ στη Basket League με 0/13 σουτ σε μία περίοδο. 

Οι βλέψεις των ανθρώπων του συλλόγου παρέμειναν υψηλές και στις 26 Μαΐου γνωστοποίησαν πως αποδέχτηκαν την πρόταση της FIBA για να συμμετάσχουν στη νεοσύστατη διοργάνωση, Champions League. Λίγο καιρό αργότερα, ωστόσο, τα πράγματα άλλαξαν, αφού η διοίκηση της ΚΑΕ Κηφισιάς δήλωσε αδυναμία συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή διοργάνωση, αφού τα οικονομικά προβλήματα που βάραιναν από την αρχή της χρονιάς το σύλλογο, διογκώθηκαν. Τα σενάρια περί μετακίνησης της ομάδας σε άλλη πόλη ή συγχώνευσης με άλλον σύλλογο δεν ευοδώθηκαν, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να παραμένουν άλυτα. 

Ο «αρχιτέκτονας» της Κηφισιάς, Ηλίας Παπαθεοδώρου, αποχώρησε και έτσι φτάσαμε στην 29η Ιουλίου του 2016, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί ως η χειρότερη μέρα του συλλόγου. Με επίσημη ανακοίνωση της η ομάδα των βορείων προαστίων δήλωσε αδυναμία συμμετοχής στη Basket League και γνωστοποίησε πως η σεζόν 2016/17 θα τη βρει στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής.