Με τον Αντουάν Γκριεζμάν να κρατάει τη... μπαγκέτα και να δείχνει το δρόμο με δύο γκολ, η Γαλλία επικράτησε (2-0) της Γερμανίας και επιστρέφει σε τελικό Euro, 16 χρόνια μετά την τελευταία παρουσία της.

Με τον Αντουάν Γκριεζμάν να κρατάει τη… μπαγκέτα και να δείχνει το δρόμο με δύο γκολ, η Γαλλία επικράτησε (2-0) της Γερμανίας και επιστρέφει σε τελικό Euro, 16 χρόνια μετά την τελευταία παρουσία της. 

Οι «τρικολόρ» εκμεταλλευόμενοι στο έπακρον τα λάθη της Γερμανικής άμυνας, άνοιξαν το σκορ στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου μέρους χάρη σε εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του επιθετικού της Ατλέτικο και ο ίδιος στο 72’ έγραψε το 2-0 «τσεκάροντας» το εισιτήριο για τον τελικό του Euro 2016.

Εκεί, οι Γάλλοι θα αντιμετωπίσουν την Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος και θα έχουν την ευκαιρία να κατακτήσουν το τρόπαιο για τρίτη φορά στην ιστορία τους. Άλλωστε το παίρνουν κάθε 16 χρόνια (1984,2000) και φέτος συμπληρώνεται 16ετία από την τελευταία τους φορά. Λέτε να είναι σύμπτωση; Υπομονή μέχρι την Κυριακή…

Τα λάθη πληρώνονται…

Στο πρώτο 45λεπτο η Γερμανία ήταν η ομάδα που ήλεγχε για περισσότερη ώρα το ρυθμό, δημιούργησε αρκετές ευκαιρίες και θα μπορούσε να είχε πάρει το προβάδισμα, όμως όχι μόνο δεν τα κατάφερε, αλλά από ένα λάθος του Σβαϊνστάιγκερ στο φινάλε του ημιχρόνου βρέθηκε να κυνηγάει στο σκορ. 

Η Γαλλία μπήκε με μεγαλύτερο ενθουσιασμό στο παιχνίδι και απείλησε πρώτη, μόλις στο 6’ με τον Γκριεζμάν, για να απαντήσουν οι Γερμανοί στο 13’ και 14’ με τους Μίλερ και Τσαν αντίστοιχα. Από εκεί και πέρα, η ομάδα του Λεβ ανέλαβε την πρωτοβουλία των κινήσεων, έκλεισε την οικοδέσποινα της διοργάνωσης στο μισό γήπεδο, όμως δεν μπορούσε να διασπάσει την πολυπρόσωπη γαλλική άμυνα.

Για τον λόγο αυτό δοκίμασε να φανεί απειλητική με μακρινά σουτ των Σβαϊνστάιγκερ (26’) και Μίλερ (39’), τα οποία πάντως δεν ανησύχησαν ιδιαίτερα τον Γιορίς. Την ίδια ώρα, οι Γάλλοι έψαχναν την ευκαιρία να «χτυπήσουν» στην κόντρα και τα κατάφεραν δις με Γκριεζμάν (41’) και Ζιρού (42’), όμως δεν βρήκαν τον δρόμο προς τα δίχτυα.

Έτσι, όλα έδειχναν πως οι δύο ομάδες θα πήγαιναν στα αποδυτήρια ισόπαλες χωρίς σκορ, όμως ένα λάθος του πιο έμπειρου παίκτη της Γερμανίας, Μπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ άλλαξε τις ισορροπίες. Ο αρχηγός των «πάντσερ» έκανε χέρι μέσα στην περιοχή, ο Ριτσόλι, έστω και με καθυστέρηση, έδειξε την άσπρη βούλα και ο Γκριεζμάν στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων με απόλυτη ψυχραιμία νίκησε τον Νόιερ και έγραψε το 1-0 για τη Γαλλία. 

Υπόθεση… Γκριεζμάν

Στην επανάληψη, όπως αναμενόταν, οι Γερμανοί βγήκαν μπροστά ψάχνοντας το γκολ της ισοφάρισης, όμως παρότι έκλεισαν τους γηπεδούχους στην περιοχή τους δεν κατάφεραν να απειλήσουν την εστία του Γιορίς. Ο χρόνος κυλούσε αντίστροφα και ο Λεβ έβλεπε την ομάδα του να μην δημιουργεί ευκαιρίες. Έτσι, έριξε στο ματς τον Γκέτσε, όμως δεν άλλαξε κάτι.

Οι «τρικολόρ» λειτουργούσαν εξαιρετικά από τη μέση και πίσω και έψαχναν την κόντρα επίθεση για να πετύχουν ένα δεύτερο γκολ και να «κλειδώσουν» την πρόκριση. Προειδοποίησαν στο 67’ με σουτ του Παγιέ και πέντε λεπτά αργότερα ο Γκριεζμάν νίκησε ξανά τον Νόιερ και σήκωσε στο… πόδι το «Βελοντρόμ». Ο Πογκμπά εκμεταλλεύτηκε λάθος της Γερμανικής άμυνας, σέντραρε από αριστερά και ο Νόιερ στην προσπάθεια του να απομακρύνει έστρωσε τη μπάλα στον επιθετικό της Ατλέτικο Μαδρίτης, ο οποίος δεν δυσκολεύτηκε να γράψει το 2-0.

Η Γερμανία άγγιξε την άμεση (74’) απάντηση με τον Κίμιχ, όμως το σουτ που δοκίμασε σταμάτησε στο δοκάρι. Από εκεί και πέρα, τα «πάντσερ» πίεσαν ασφυκτικά και έχασαν σπουδαίες ευκαιρίες για να μειώσουν και να μπουν ξανά στο ματς, με κορυφαία την κεφαλιά του Σανέ (79’) που έδιωξε εντυπωσιακά ο Γιορίς, όμως δεν βρήκαν τον δρόμο προς τα δίχτυα και η Γαλλία πήρε το εισιτήριο για τον τελικό του Euro 2016, εκεί όπου την περιμένει η Πορτογαλία.  

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Γερμανία (Γιόακιμ Λεβ/4-2-3-1): Νόιερ, Κίμιχ, Μπόατενγκ (61’ Μουστάφι), Χέβεντες, Έκτορ, Τσαν (66’ Γκέτσε), Σβαϊνστάιγκερ (79’ Σανέ), Κρόος, Εζίλ, Ντράξλερ, Μίλερ 

Γαλλία (Ντιντιέ Ντεσάν/4-2-3-1): Γιορίς, Σανιά, Κοσιελνί, Ουμτιτί, Εβρά, Ματουϊντί, Πογκμπά, Σισοκό, Παγιέ (71΄ Καντέ), Γκριεζμάν (90+1’ Καμπάιγ), Ζιρού (77’ Ζινιάκ)