Με την πρώτη της νίκη στο Euro σε 90 λεπτά αγώνα, η Πορτογαλία «καθάρισε» σε ένα τρίλεπτο την Ουαλία με 2-0 και έκλεισε θέση στον τελικό για δεύτερη φορά της ιστορίας της! Ρονάλντο και Νάνι τα γκολ.

Με την πρώτη της νίκη στο Euro σε 90 λεπτά αγώνα, η Πορτογαλία «καθάρισε» σε ένα τρίλεπτο την Ουαλία με 2-0 και έκλεισε θέση στον τελικό για δεύτερη φορά της ιστορίας της! Ρονάλντο και Νάνι τα γκολ. 

Ημέρες 2004 για την ομάδα του Φερνάντο Σάντος, που φυσικά επιθυμεί η κατάληξη να μην είναι αντίστοιχη με αυτή πριν από 12 χρόνια, όταν η Ελλάδα είχε στερήσει από την παρέα του Φίγκο το τρόπαιο μέσα στο σπίτι της! Γερμανία ή Γαλλία στο δρόμο της προς το τρόπαιο.

Οι Πορτογάλοι ήταν το ίδιο σταθεροί αμυντικά όπως στα περισσότερα ματς του τουρνουά, ωστόσο η αποτελεσματικότητά τους στην επίθεση ήταν εκείνη που έκανε τη διάφορα, με τον Ρονάλντο να βάζει το πρώτο και να προκαλεί το δεύτερό τέρμα, όταν στο δικό του σουτ παρενεβλήθη ο Νάνι για να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα και να «κλειδώσει» την παρουσία της ομάδας του στον τελικό. 

Ο Μπέιλ το πάλεψε όσο μπορούσε μετά το 60’, με τους συμπατριώτες του πάντως να μην έχουν παράπονο, αφού η πρώτη τους παρουσία στα τελικά Euro στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία με την παρουσία τους στα ημιτελικά. 


Το ματς

Οι δύο ομάδες προσπαθούσαν να δώσουν η μία στην άλλη τα ηνία στο ξεκίνημα, προκειμένου να οχυρωθούν και να περιμένουν για να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα: Την κόντρα επίθεση. 

Πάντως οι Ίβηρες ήταν αυτοί που προσπαθούσαν περισσότερο να φέρουν τη μπάλα στην περιοχή του Χένεσι, ωστόσο ο ρυθμός του πρώτου ημιχρόνου ήταν πολύ αργός με αποτέλεσμα το θέαμα να απουσιάζει. Ένα σουτ του Ζοάο Μάριο και μία επικίνδυνη σέντρα του Μπέιλ ήταν ότι καλύτερο είχε να επιδείξει το ματς, μέχρι το 44’. 

Σε εκείνο το σημείο, ο Ρονάλντο σηκώθηκε ψηλότερα από όλους, πήρε την κεφαλιά μετά τη σέντρα του  Σίλβα άλλα έστειλε τη μπάλα άουτ.

Οι Πορτογάλοι μπήκαν αποφασισμένοι και κατάφεραν να αιφνιδιάσουν μέσα σε ένα τρίλεπτο τους Ουαλούς. Ο Ρονάλντο στο 50’… έμεινε στον αέρα και κερδίζοντας κατά κράτος τον Τσέστερ έστειλε με το κεφάλι τη μπάλα στα δίχτυα για το 1-0. 

Τρία λεπτά αργότερα, ο άσος της Ρεάλ Μαδρίτης υποδέχθηκε τη μπάλα λίγο έξω από την περιοχή των Ουαλών, δοκίμασε το σουτ, με τον Νάνι να αλλάζει πορεία στη μπάλα με προβολή κάνοντας το 2-0 στο 53’. 

Το παιχνίδι άλλαξε μορφή από εκεί και πέρα, αφού οι Πορτογάλοι μαζεύτηκαν στα μετόπισθεν, χωρίς πάντως να κλειστούν στην περιοχή τους ενώ είχαν δύο «καθαρές» ευκαιρίες για γκολ. Ο Ζοάο Μάριο αστόχησε από πλεονεκτική θέση στο 65’ μετά από σουτ του Νάνι και ασταθή απόκρουση του Χένεσι, ενώ ο Ουαλός τερματοφύλακας μπλόκαρε με δεύτερη προσπάθεια το σουτ του Ντανίλο στο 78’.

Πέρα από κάποια μακρινά σουτ του Μπέιλ, η Ουαλία δεν μπόρεσε να απειλήσει ουσιαστικά με το ματς να έχει πάρει το δρόμο του ουσιαστικά μετά και το δεύτερο τέρμα των Πορτογάλων.  

Οι συνθέσεις των ομάδων

Πορτογαλία (Σάντος): Πατρίσιο, Γκερέιρο, Φόντε, Άλβες, Σέντρικ, Σίλβα (Μουτίνιο 79’), Περέιρα, Μάριο, Σάντσες (Γκόμες 74’), Νάνι (Κουαρέσμα 86’), Ρονάλντο.

Ουαλία (Κόουλμαν): Χένεσι, Τέιλορ, Γουίλιαμς, Κόλινς (Γουίλιαμς 66’), Τσέστερ, Γκάντερ, Κινγκ, Λέντλι (Βόουκς 58’), Άλεν, Μπέιλ, Ρόμπσον-Κανού (Τσερτς 63’).