Όπως και στην πρεμιέρα έτσι και στο δεύτερο ματς, αυτή τη φορά κόντρα στην Αλβανία, η Γαλλία χρειάστηκε να φτάσει στην εκπνοή για να καταφέρει να σκοράρει και να πάρει τη νίκη με 2-0, η οποία της εξασφάλισε την παρουσία της στην επόμενη φάση του θεσμού.

Όπως και στην πρεμιέρα έτσι και στο δεύτερο ματς, αυτή τη φορά κόντρα στην Αλβανία, η Γαλλία χρειάστηκε να φτάσει στην εκπνοή για να καταφέρει να σκοράρει και να πάρει τη νίκη με 2-0, η οποία της εξασφάλισε την παρουσία της στην επόμενη φάση του θεσμού.

Αυτή τη φορά «λυτρωτής» δεν ήταν ο Παγιέτ αλλά ο Γκριζμάν που μπήκε αλλαγή στο δεύτερο μέρος και κατάφερε με μία κεφαλιά να δώσει μία σπουδαία νίκη στην ομάδα του ενώ το 2-0 έγραψε στις καθυστερήσεις ο Παγιέτ με το δεύτερο γκολ του στη διοργάνωση. Συγκινητική η προσπάθεια των Αλβανών, οι οποίοι στάθηκαν και με το παραπάνω στο ύψος των περιστάσεων. 

Τα πλάνα των δύο προπονητών:

Ο Ντιντιέ Ντεσάμπ επέλεξε ένα σύστημα 4-4-1-1 με τον Γιορίς κάτω απ’ τα δοκάρια, τους Εβρά, Ραμί, Σανιά και Κοσιελνί στην άμυνα, στο κέντρο οι Καντέ – Ματουιντί, δεξιά ο Κομάν, αριστερά ο Μαρσιάλ, στην κορυφή ο Ζιρού και πίσω του, σε ρόλο δημιουργικού χαφ, ο Παγιέτ. 

Απ’ την άλλη, ο Τζιοβάνι Ντε Μπιάσι παρέταξε την ομάδα του με ένα σύστημα 4-5-1 με τον Μπερίσα κάτω απ’ τα γκολπόστ, τους Χισάϊ, Αγκόλι, Μαβράϊ και Αγιέτι στην άμυνα, στο κέντρο οι Μεμουσάϊ, Κουκέλι, Αμπράσι, δεξιά ο Λίλα, αριστερά ο Λενιάνι και μοναδικός προωθημένος ο Σαντίκου.

«Άφαντη» Γαλλία, στο ύψος της η Αλβανία

Στο πρώτο μέρος η Γαλλία πήρε τα ηνία του αγώνα από το πρώτο κιόλας λεπτό θέλοντας να απειλήσει κυρίως από τις πτέρυγες με τους ταχύτατους Μαρσιάλ και Κομάν. 

Ωστόσο οι Αλβανοί μπήκαν «υποψιασμένοι» στο παιχνίδι και οχυρώθηκαν αμυντικά από το πρώτο λεπτό με αποτέλεσμα να αποτρέψουν ένα γρήγορο γκολ των Γάλλων. Η πρώτη τελική στο ματς σημειώθηκε στο τέταρτο λεπτό και προήλθε από στημένη φάση. Ο Παγιέτ εκτέλεσε το φάουλ από τα δεξιά, ο Ζιρού έπιασε την κεφαλιά αλλά η μπάλα πέρασε πάνω από τα δοκάρια των Αλβανών. 

Μετά το πρώτο πεντάλεπτο ο ρυθμός έπεσε. Οι Γάλλοι έδειχναν να μην έχουν καθαρό μυαλό και ήταν εμφανώς αγχωμένοι και κάπως κουρασμένοι με αποτέλεσμα ναι μεν να έχουν την κατοχή αλλά να μην μπορούν να δημιουργήσουν επικίνδυνες καταστάσεις. 

Απ’ την άλλη, όσο περνούσε η ώρα η Αλβανία κέρδιζε μέτρα στον αγωνιστικό χώρο και στο 39ο λεπτό σπατάλησαν σπουδαία ευκαιρία. Μετά από εκτέλεση κόρνερ ο Λενιάνι έπιασε το πλασέ στην κίνηση αλλά η μπάλα κόντραρε και κατέληξε εκ νέου άουτ. 

Έτσι, το πρώτο μέρος έληξε χωρίς σκορ με τις δύο ομάδες να πηγαίνουν ισόπαλες χωρίς τέρματα στα αποδυτήρια. 

Ο «Άγιος» Αντώνιος!

Στην επανάληψη οι δύο ομάδες μπήκαν πιο δυνατά στο ματς με τη Γαλλία να απειλεί πρώτη, οκτώ λεπτά μετά την έναρξη του δευτέρου μέρους. Έξι λεπτά μόλις μετά την έναρξη του δευτέρου μέρους οι Αλβανοί βρέθηκαν μία ανάσα από το γκολ. Μετά από σέντρα από τα δεξιά και αφού η μπάλα προσέκρουσε αρχικά στον Μεμουσάϊ και στη συνέχεια στον Σανιά, προσέκρουσε στη συνέχεια στο αριστερό δοκάρι του Γιορίς και στη συνέχεια ο πεσμένος Μεμουσάϊ πήρε την κεφαλιά και η μπάλα έφυγε άουτ!

Δύο λεπτά αργότερα ήταν η σειρά των Γάλλων να απειλήσουν. Ο Παγιέτ έβγαλε τη σέντρα από τα αριστερά, ο νεοεισελθών Πογκμπά έπιασε το σουτ στην κίνηση, στο δεύτερο δοκάρι αλλά η μπάλα έφυγε μόλις άουτ. 

Η Γαλλία είχε την κατοχή και προσπαθούσε να δημιουργήσει επικίνδυνα ρήγματα στην άμυνα της Αλβανίας ενώ με τη σειρά τους οι τυπικά φιλοξενούμενοι έδωσαν προτεραιότητα στην αμυντική τους «οχύρωση» και στη συνέχεια να προσπαθήσουν να χτυπήσουν σε κάποια αντεπίθεση. 

Μετά το πρώτο δεκάλεπτο, όπως και στο πρώτο ημίχρονο, ο ρυθμός έπεσε. Η Γαλλία δεν μπορούσε να βρει τις λύσεις για να μπορέσει να πετύχει κάποιο γκολ και να εξασφαλίσει την πρόκριση στην επόμενη φάση. 

Στο 69ο λεπτό οι Γάλλοι έφτασαν μια ανάσα από το γκολ. Ο Εβρά σέντραρε από τα αριστερά ο Ζιρού έπιασε την κεφαλιά αλλά στάθηκε άτυχος αφού η μπάλα τράνταξε το δεξί δοκάρι του Μπερίσα. 

Εν τέλει, αυτός που έδωσε τη λύση ήταν ο Αντουάν Γκριζμάν. Ο βραχύσωμος Γάλλος επιθετικός κατάφερε με μία κεφαλιά στο 90ο λεπτό να λυτρώσει την ομάδα του και να της εξασφαλίσει το εισιτήριο για την επόμενη φάση του Euro. Το τελικό 2-0 διαμόρφωσε στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων ο Ντιμίτρι Παγιέτ με το δεύτερο προσωπικό του γκολ στη διοργάνωση. 

Οι συνθέσεις: 

Γαλλία (Ντ. Ντεσάμπ): Γιορίς, Εβρά, Ραμί, Καντέ, Παγιέτ, Ζιρού (77′ Ζινιάκ), Μαρσιάλ (46′ Πογκμπά), Ματουιντί, Σανιά, Κομάν (68′ Γκριζμάν), Κοσιελνί

Αλβανία (Τζ. Ντε Μπιάσι): Μπερίσα, Λίλα (71′ Ρόσι), Λενιάνι, Χισάϊ, Αγκόλι, Μεμουσάϊ, Σαντίκου, Κουκέλι (74′ Τσάκα), Μαβράϊ, Αϊέτι (84′ Βεσέλι), Αμπράσι

Δείτε εδώ το match center του αγώνα.