Λένε ότι το αίμα νερό δεν γίνεται, όμως σήμερα στη Λανς τα αδέλφια Τάουλαντ και Γκράνιτ Τσάκα ίσως έχουν διαφορετική άποψη…
Το ματς ανάμεσα σε Αλβανία και Ελβετία στο «Stade Bollaert-Delelis» για τον 1ο Όμιλο του Euro 2016, είναι ιστορικό όχι μόνο επειδή αποτελεί τον πρώτο αγώνα στην ιστορία των Αλβανών σε μεγάλη διοργάνωση, αλλά και γιατί θα φέρει αντιμέτωπους για πρώτη φορά στην ιστορία δύο αδελφούς από την ίδια μητέρα και τον ίδιο πατέρα!
Οι Τζερόμ και Κέβιν – Πρινς Μπόατενγκ, έχουν ζήσει κάτι παρόμοιο σε μονομαχίες Γερμανίας – Γκάνας στο Μουντιάλ, ωστόσο πρόκειται για ετεροθαλή αδέλφια, από διαφορετικές μητέρες και τον ίδιο πατέρα, που ουσιαστικά δεν μεγάλωσαν μαζί.
Η περίπτωση των Τάουλαντ και Γκράνιτ Τσάκα είναι μοναδική στα χρονικά των μεγάλων διοργανώσεων, με τον πρώτο να φοράει τη φανέλα της Αλβανίας και τον δεύτερο να αγωνίζεται με την Ελβετία.
Ταύλος και Γρανίτης
Όταν οι Ρατζίπ και Ελμαζέ Τσάκα άφηναν την πολυτάραχη περιοχή του Κοσόβου το 1989 (ανήκε ακόμα στην πρώην Γιουγκοσλαβία) για να μετακομίσουν στην Βασιλεία της Ελβετίας, σίγουρα δεν θα μπορούσαν να φανταστούν το σενάριο που τους επιφύλαξε η ζωή.
Ο πρώτος «καρπός» του ζευγαριού αλβανικής καταγωγής, ο Τάουλαντ, γεννήθηκε στην ελβετική πόλη στις 28 Μαρτίου 1991. Πήρε το όνομά του από τον Ταύλο, έναν από τους έξι γιούς του ήρωα της ελληνικής μυθολογίας Ιλλυριού και προγόνου των Ταυλάντιων, φυλής που έζησε στον 3ο και 4ο αι. π.Χ. στην ακτή της Αδριατικής, ανάμεσα στους ποταμούς Αώο και Μάθι.
Ο μικρός Γκράνιτ ακολούθησε ενάμιση χρόνο μετά, στις 27 Σεπτεμβρίου 1992. Το όνομά του σημαίνει φυσικά «γρανίτης» και συμβολίζει για τους Αλβανούς τον δυνατό και τον άτρωτο, όπως το ομώνυμο πέτρωμα.
Οι γονείς τους, αποφάσισαν όταν ο πρώτος ήταν έξι χρονών και ο άλλος τεσσάρων, να τους γράψουν στην τοπική ποδοσφαιρική ομάδα της Βασιλείας Κονκόρντια, προκειμένου να τους κρατήσουν μακριά από τις κακοτοπιές.
Τα δύο αδέλφια αποδείχτηκαν ταλαντούχα και το 2002 μετακόμισαν στην μεγάλη ομάδα της πόλης, την ομώνυμη Βασιλεία. Για τα επόμενα δέκα χρόνια θα έπαιζαν στον ίδιο σύλλογο, όμως στις 10 Μαρτίου του 2012 βρέθηκαν για πρώτη φορά (και τελευταία μέχρι σήμερα) αντιμέτωποι. Ο Τάουλαντ συγκεκριμένα αγωνιζόταν ως δανεικός από την Βασιλεία στην Γκρασχόπερς και έτσι εκείνη την ημέρα τα δύο αδέλφια κοντραρίστηκαν για το ελβετικό πρωτάθλημα, με την Βασιλεία να κερδίζει με 2-0.
Η ποδοσφαιρική εξέλιξή τους (ο Τάουλαντ έγινε βασικός στην Βασιλεία, ο Γκράνιτ μετακόμισε στην Μπορούσια Μενχενγκλάντμπαχ), σύντομα έθεσε και το ζήτημα της επιλογής Εθνικής ομάδας, με τα δύο αδέλφια να επιλέγουν διαφορετικούς δρόμους. Για τον Τάουλαντ, η ελβετική ομοσπονδία (αν και είχε συμμετοχές με την Εθνική μέχρι το επίπεδο Ελπίδων) δεν έδειχνε και πολύ «ζεστή», με αποτέλεσμα το 2014 να επιλέξει την Αλβανία, η οποία τον «φλέρταρε» με θέρμη. Στην περίπτωση του Γκράνιτ συνέβη το αντίστροφο, με τους Αλβανούς να μην δείχνουν ενδιαφέρον και τον παίκτη να επιλέγει τελικά την χώρα στην οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε, παρ’ όλο που είχε εκφράσει επιθυμία να αγωνιστεί με την Αλβανία.
Η επιλογή διαφορετικών εθνικών ομάδων δεν θα ήταν όμως και τόσο μεγάλο θέμα, αν η κλήρωση της τελικής φάσης του Euro 2016 δεν έφερνε αντιμέτωπες στον ίδιο όμιλο την Ελβετία, με την πρωτάρα στην διοργάνωση Αλβανία! Μάλιστα, η συγκυρία αναμένεται να τους φέρει άμεσα εμπλεκόμενους, μια και ο πολυσύνθετος Τάουλαντ αναμένεται να απαρνηθεί τα μετόπισθεν και να αγωνιστεί στη μεσαία γραμμή των Αλβανών, όπου θα βρει απέναντι το …αίμα του.
«Το να βρεθούμε αντίπαλοι στο Euro ήταν κάτι που δεν θέλαμε αλλά θα γίνει. Αμέσως μετά την κλήρωση νιώσαμε περίεργα, αλλά πλέον είμαστε πολύ πιο ήρεμοι», δήλωσε πρόσφατα ο Γκράνιτ, ο οποίος πρόσφατα έγινε ο πιο ακριβός Ελβετός παίκτης στην ιστορία, μετακομίζοντας από την Γκλάντμπαχ στην Άρσεναλ. Ο Τάουλαντ από την πλευρά του ξεκαθάρισε ότι αν χρειαστεί, θα κάνει ό, τι μπορεί για να σταματήσει τον αδελφό του, με τον οποίο μιλά καθημερινά στο τηλέφωνο:
«Αν χρειαστεί να εμποδίσω τον Γκράνιτ να σκοράρει, τότε θα το κάνω, δεν έχω άλλη επιλογή. Ο ίδιος ξέρει ότι είμαστε επαγγελματίες, αλλά θα κάνουμε την δουλειά μας με fair play, χωρίς να πληγώσουμε ο ένας τον άλλον».
Ποιον υποστηρίζουν οι γονείς;
Το ερώτημα που τίθεται πλέον, αφορά το ποια από τις δύο ομάδες θα υποστηρίξουν σήμερα οι Ρατζίπ και Ελματζέ.
«Η μητέρα μας είπε από την αρχή ότι θα είναι 100% με την Ελβετία, ακόμα και αν της κοστίζει λίγο. Η Ελβετία της έδωσε τα πάντα, ζει εκεί 30 χρόνια και νιώθει άνετα. Ο πατέρας είναι 50-50 και το μόνο που θέλει είναι να δει και τους δυό μας να βγαίνουμε από τον αγωνιστικό χώρο υγιείς», εξήγησε ο Τάουλαντ.
Κάπως έτσι, Αλβανοί και Ελβετοί θα έχουν στραμμένα τα μάτια τους με μεγάλο ενδιαφέρον στην επιμέρους μάχη των δύο αδελφών. Αυτοί που από την άλλη θα την παρακολουθήσουν με σχετική ζήλια είναι οι Κοσοβάροι, μια και έχασαν την ευκαιρία να τους εντάξουν στην δική τους Εθνική ομάδα, η οποία αναγνωρίστηκε επίσημα από ΟΥΕΦΑ και ΦΙΦΑ μόλις τον περασμένο Μάιο…