Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση που να είναι «πνεύμα» και «σάρκα» ευρωπαϊκή, τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων .

Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση που να είναι «πνεύμα» και «σάρκα» ευρωπαϊκή, τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων

«Χρειάζεται η χώρα μια κυβέρνηση που να είναι «πνεύμα» και «σάρκα» ευρωπαϊκή», τόνισε ο Βασίλης Λεβέντης, μιλώντας σε εκδήλωση της Ένωσης Κεντρώων στη Θεσσαλονίκη, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης και εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η Ένωση Κεντρώων θα είναι τρίτο κόμμα στις επόμενες εκλογές.

«Πρέπει να πείσουμε ότι κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων και υποστήριξε ότι αυτό μπορεί να γίνει με μια οικουμενική κυβέρνηση «χωρίς βέβαια συμμετοχή Χρυσής Αυγής και ΚΚΕ, που είναι κόμματα μη ευρωπαϊκά», όπου «να είναι και ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης και να είμαι κι εγώ και κάθε φορά που θα πάμε να εφαρμόσουμε ένα μέτρο, να το ελέγχουμε όλοι», και πρόσθεσε: «Αν πεισθώ ότι δεν υπάρχει άλλη λύση, θα ψηφίζω κι εγώ, εγώ που δεν έχω ψηφίσει ποτέ μνημόνια… Αν όμως σας πείσω, ότι υπάρχει άλλη λύση κι εσείς θα εγκαταλείψετε την βλακώδη πολιτική που τηρείτε και θα έρθετε προς το δρόμο της Ένωσηε Κεντρώων. Έχουμε συμφωνία; Δεν απαντούν».

Ο κ. Λεβέντης σημείωσε ότι η χώρα δεν πρέπει να χάσει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της, «παρότι η Ευρώπη έκανε μεγάλα λάθη», γιατί αυτό θα ήταν «ολέθριο», και αναγνώρισε ότι η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση, παρά τα σκληρά μέτρα και ότι δεν έκαναν μεταρρυθμίσεις, δεν πτώχευσαν τη χώρα.

«Τουλάχιστον, έχουν την Ελλάδα χωρίς πτώχευση και μπορεί η Ένωση Κεντρώων να τη βρει μετά τις επόμενες εκλογές και να τη σώσει… Ιστορικά, αναγνωρίζω ότι ο Σαμαράς έκανε τα μύρια λάθη, το ίδιο και ο Τσίπρας, αλλά τουλάχιστον δεν πτώχευσαν τη χώρα. Βέβαια, για να μη την πτωχεύσουν ενέδωσαν σε όλα», είπε ο κ. Λεβέντης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, συνεχίζοντας, διαφώνησε με τον τρόπο που γίνονται οι ιδιωτικοποιήσεις γης, επισημαίνοντας ότι πρέπει να γίνονται με ορίζοντα μέχρι τριάντα ετών, ενώ εξέφρασε την έντονη διαφωνία του και για την παραχώρηση του Ελληνικού. «Προειδοποιώ, άλλο επένδυση, άλλο επένδυση με σχέδιο και σοβαρότητα, που απασχολεί κόσμο και αξιοποιεί τη μέχρι τώρα αναξιοποίητη περιουσία και άλλο παράδοση σε συμφέροντα. Στο πρώτο θα με βρουν σύμφωνο, στο δεύτερο αντίθετο. Είναι το χρέος μου. Και μόνο για 30 χρόνια, ούτε 99, ούτε 31. Μόνο 30 χρόνια και επιστροφή της γης στον ιδιοκτήτη λαό, αυτή είναι η θέση της Ένωσης Κεντρώων», είπε ο κ. Λεβέντης.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του απέκλεισε συμμαχίες με άλλα κόμματα του κέντρου και εξαπέλυσε επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, που μιλούσε την ίδια ώρα σε άλλη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη. «Λίγο μακρύτερα από εδώ, κάποιος Γιώργος Παπανδρέου έχει μια συγκέντρωση. Για να πει τι; Ότι δεν ήξερε ότι έπαιρναν δάνεια; Ότι δεν ήξερε ότι διόριζαν; Ότι ήταν αφελής όταν γύρναγε στην Κίνα και τη Ρωσία, μήπως βοηθηθούμε οικονομικά; Δεν ήξερε ότι έληγε το Μάιο ομόλογο και άρα η χώρα θα επτώχευε; Κι όμως αυτοί οι άνθρωποι έχουν μούρη και παρουσιάζονται. Θεωρούν ότι σε αυτή τη χώρα, την Ελλάδα, υπάρχουν αφελείς να τους ακολουθήσουν ακόμη και σήμερα. Δεν το δέχομαι αυτό. Δεν είναι αφελής η Ελλάδα, υπήρξε αφελής, τελείωσε αυτό».

Ανέφερε, επίσης, ότι βολιδοσκοπήθηκε πολλές φορές στο παρελθόν από ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ για συνεργασία και πρόσφατα κι από συγγενικό πρόσωπο της κ. Γεννηματά για την πιθανότητα εκλογικής συνεργασίας της Ε.Κ. με το ΠΑΣΟΚ και αρνήθηκε. «Εγώ έκανα τριάντα πέντε χρόνια αγώνες κατά αυτών των ανθρώπων για τη διαφθορά τους, για τις προσλήψεις τους, για τα δάνεια τους… Δε μπορώ να κάνω κ. Γεννηματά αυτή την εξυπηρέτηση. Εγώ θα βαδίσω μέχρι τέλους, ζητώντας από το λαό να μου δώσει ένα 12-15%», είπε ο κ. Λεβέντης και επανέλαβε ότι δεν θα διασπαστούν οι ψήφοι του χώρου του κέντρου «προς το Θεοδωράκη, ή προς τη Γεννηματά».

Για τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, σχολίασε ότι αν υπάρχει οποιοδήποτε μπόνους καθιστά το εκλογικό σύστημα, όχι απλή, αλλά ενισχυμένη αναλογική, ενώ για το σπάσιμο των εκλογικών περιφερειών πρόσθεσε ότι δε σημαίνει τίποτε, γιατί «όταν ένας είναι γεννημένος για κλέφτης, δεν τον αλλάζει ο αριθμός των εδρών».

Για την πρόθεση αλλαγής του Συντάγματος προειδοποίησε ότι η ενίσχυση του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας, μέσω εκλογής από το λαό, μπορεί σε περίπτωση διάστασης απόψεων πρωθυπουργού και Προέδρου της Δημοκρατίας, να επιφέρει «πολιτειακή αταξία» και να επαναληφθούν «τα Ιουλιανά του 1965».

Τέλος, για την Αγία Σοφία είπε ότι δεν είναι ανεκτή «η βεβήλωση ναών» και ότι η στάση της χώρας μας σε ότι αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, πρέπει να είναι το βέτο, εάν η στάση της δεν είναι συμβατή με τις ευρωπαϊκές αξίες. «Να κάνουν τις μεταρρυθμίσεις, αν θέλουν και με τα κιάλια να δουν την Ευρώπη» είπε ο κ. Λεβέντης.

Πηγή: www.news.gr