Το πήρε σπίτι της!

Η Σεβίλη έκανε την ολική ανατροπή στο δεύτερο ημίχρονο και με το 3-1 επί της Λίβερπουλ κατέκτησε το Γιουρόπα Λιγκ για τρίτη διαδοχική σεζόν και πέμπτη συνολικά, με απολογισμό «5 στα 5» σε τελικούς. Ο κανονισμός της διοργάνωσης προβλέπει ότι όποια ομάδα κατακτήσει το τρόπαιο τρεις σερί φορές ή πέντε στο σύνολο, θα πάρει και την αυθεντική κούπα και οι Ισπανοί τα έκαναν... και τα δύο μαζί στη Βασιλεία.

Η Σεβίλη έκανε την ολική ανατροπή στο δεύτερο ημίχρονο και με το 3-1 επί της Λίβερπουλ κατέκτησε το Γιουρόπα Λιγκ για τρίτη διαδοχική σεζόν και πέμπτη συνολικά, με απολογισμό «5 στα 5» σε τελικούς. Ο κανονισμός της διοργάνωσης προβλέπει ότι όποια ομάδα κατακτήσει το τρόπαιο τρεις σερί φορές ή πέντε στο σύνολο, θα πάρει και την αυθεντική κούπα και οι Ισπανοί τα έκαναν… και τα δύο μαζί στη Βασιλεία.

Όπως και πέρσι κόντρα στην Ντνίπρο οι Ανδαλουσιάνοι έμειναν πίσω στο σκορ, αλλά δεν πανικοβλήθηκαν. Η αντίδρασή τους δεν ήταν άμεση όπως έναν χρόνο πριν, όταν και ισοφάρισαν πριν το ημίχρονο, αλλά ήταν ξεκάθαρη και απολαυστική. Η Σεβίλη έκανε ό,τι ήθελε στο δεύτερο ημίχρονο τη Λίβερπουλ, η οποία με τη σειρά της στο πρώτο μισό του ελβετικού τελικού πατούσε πολύ καλύτερα στο γήπεδο και έδειχνε να θέλει και να «έχει» πιο πολύ την κούπα.

Τα αρχικά πλάνα
Στο 4-4-1-1 του Γιούργκεν Κλοπ και μπροστά από τον Μινιολέ ξεκίνησαν οι Κλάιν, Λόβρεν, Τουρέ και Μορένο από δεξιά προς αριστερά στην άμυνα. Λαλάνα (δεξιά), Κουτίνιο ήταν στις πτέρυγες, με τους Μίλνερ, Τσαν στον άξονα και τον Φιρμίνο πίσω από τον Στάριτζ, ο οποίος βρέθηκε στην κορυφή της επίθεσης.


Ο Ουνάι Έμερι από την άλλη, ο οποίος έγραψε παράλληλα με την ομάδα του και προσωπικά ως προπονητής το όνομά του στην ιστορία, παρέταξε τη Σεβίλη με 4-2-3-1, τον Σόρια στην εστία, τους Φερέιρα (δεξιά), Εσκουδέρο μπακ και τους Ραμί, Καρίσο στόπερ. Κριτσόβιακ και Ενζονζί ήταν οι δύο αμυντικοί χαφ και οι Κόκε, Μπανέγα, Βιτόλο συνέθεσαν την τριάδα πίσω από τον προωθημένο Γκαμεϊρό.

«Κόκκινη» κυριαρχία

Οι Άγγλοι ήταν καλύτεροι στο πρώτο ημίχρονο, διάστημα στο οποίο σκόραραν, αλλά είχαν και φάσεις με πέντε τελικές προσπάθειες έναντι μόλις μίας των Ισπανών. Ο Στάριτζ στο 11′ και το 25′ με κεφαλιά και σουτ αντίστοιχα δεν μπόρεσε να ανοίξει το σκορ, κάτι που έκανε τελικά λίγο αργότερα.

Στο 32′ ο Γκαμεϊρό με «ψαλιδάκι» στη μοναδική προσπάθεια της Σεβίλης άγγιξε το 1-0, αλλά έστειλε την μπάλα άουτ δίπλα από το δεξί δοκάρι του Μινιολέ. Το 1-0 έγινε στο 35′, για τη Λίβερπουλ όμως, με ένα υπέροχο γκολ του Στάριτζ με αριστερό πλασέ από την περιοχή με το εξωτερικό, που δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον Σόρια.

Σαν… κόμπρα
Ο Έμερι δεν πραγματοποίησε αλλαγή στην ανάπαυλα και μετά την κακή εικόνα της ομάδας του, η οποία, ωστόσο, έδειξε το καλό της πρόσωπο στο δεύτερο μέρος. Και το έκανε γρήγορα και πειστικά. 

Λίγα δευτερόλεπτα μετά τη σέντρα, ο Μαριάνο με ωραία ατομική προσπάθεια βρήκε τον Γκαμεϊρό στην καρδιά της περιοχής κι αυτός δε δυσκολεύτηκε να ισοφαρίσει. Το γκολ του Γάλλου επιθετικού έκοψε τα πόδια των παικτών της Λίβερπουλ.

Ανέλαβε ο Κόκε
Κι αφού στο 48′ και το 60′ ο Γκαμεϊρό δεν κατάφερε να διπλασιάσει τα τέρματά του σε μεγάλες ευκαιρίες που νικήθηκε από τον Μινιολέ, την ευθύνη να κρατήσει τη Σεβίλη στον θρόνο της ανέλαβε ο Κόκε. Ο 29χρονος Ισπανός «χτύπησε» δύο φορές και ολοκλήρωσε την ανατροπή για τους Ανδαλουσιάνους. Αρχικά, στο 64′ τελείωσε με τον καλύτερο τρόπο και πλασέ απ’ το ημικύκλιο μια εξαιρετική επίθεση της Σεβίλης.

Και στο 70′ βρέθηκε εκ νέου σε θέση βολής απέναντι στον Μινιολέ και επίσης δεν αστόχησε. Το δεύτερό του γκολ συζητήθηκε μεταξύ του διαιτητή και του βοηθού και τελικά σωστά μέτρησε, αφού ο Κόκε ήταν σε θέση οφσάιντ, αλλά η μπάλα έφτασε σ’ αυτόν από κόντρα σε αντίπαλο.



Δε συνήλθε από το σοκ

Ο Κλοπ έριξε στη «μάχη» στο τελευταίο δεκάλεπτο και τον Μπεντέκε, παίζοντας τα όλα για όλα, αλλά η Λίβερπουλ δεν μπόρεσε να συνέλθει ποτέ.

Το χτύπημα που είχε δεχθεί ήταν θανάσιμο, καθώς εκτός όλων των άλλων την αφήνει και εκτός Ευρώπης για την επόμενη σεζόν. Από την άλλη, το τελικό σφύριγμα του Έρικσον βρήκε πανάξια τη Σεβίλη να πανηγυρίζει για τρίτη σερί χρονιά στο Γιουρόπα Λιγκ, κάτι που σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις είχε να συμβεί από τη δεκαετία του ’70 και την Μπάγερν.

Λίβερπουλ (Γιούργκεν Κλοπ, 4-4-1-1): Μινιολέ – Κλάιν, Τουρέ (83′ Μπεντέκε), Λόβρεν, Μορένο – Λαλάνα (73′ Άλεν), Μίλνερ, Τσαν, Κουτίνιο – Φιρμίνο (69′ Οριγκί) – Στάριτζ

Στον πάγκο: Χέντερσον, Λούκας Λέιβα, Σκρτελ, Γουορντ

Σεβίλη (Ουνάι Έμερι, 4-2-3-1): Σόρια – Μαριάνο, Ραμί (78′ Κολοτζιέτζιακ), Καρίσο, Εσκουδέρο – Ενζονζί, Κριτσόβιακ – Κόκε, Μπανέγα (90’+3′ Κριστόφορο), Βιτόλο – Γκαμεϊρό (89′ Ιμπόρα)


Στον πάγκο:
Σέρχιο Ρίκο, Παρέχα, Κονοπλιάνκα, Γιορέντε

Τελικός Γιουρόπα Λιγκ 2015/16
Γήπεδο:
«Σεντ Γιάκομπ Παρκ», Βασιλεία
Θεατές: 34.429
Σκόρερ: 35′ Στάριτζ – 46′ Γκαμεϊρό, 64′, 70′ Κόκε
Κίτρινες: 30′ Λόβρεν, 7′ Οριγκί, 90’+4′ Κλάιν – 56′ Βιτόλο, 57′ Μπανέγα, 77′ Ραμί, 84′ Μαριάνο
Διαιτητής: Έρικσον (Σουηδία)
Βοηθοί: Κλασένιους (Σουηδία), Βέρνμαρκ (Σουηδία)
4ος: Μόεν (Νορβηγία)


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.