Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος χαρακτήρισε κατάντια την διεξαγωγή του τελικού του κυπέλλου Ελλάδος, χωρίς την παρουσία φιλάθλων στις εξέδρες, ενώ υπογράμμισε πως κάτι τέτοιο αποτελεί δυσφήμιση για τη χώρα.

Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος χαρακτήρισε κατάντια την διεξαγωγή του τελικού του κυπέλλου Ελλάδος, χωρίς την παρουσία φιλάθλων στις εξέδρες, ενώ υπογράμμισε πως κάτι τέτοιο αποτελεί δυσφήμιση για τη χώρα. Ο διεθνής κεντρικός αμυντικός της Ντόρτμουντ αναφέρθηκε επίσης στην εθνική Ελλάδος, στον Κλαούντιο Ρανιέρι και τον αποκλεισμό της Ντόρτμουντ από τη Λίβερπουλ στο Europa League. Ο Παπασταθόπουλος μίλησε στην εφημερίδα “Live Sport”. Αναλυτικά δήλωσε:

Για τον τελικό του Κυπέλλου στην Ελλάδα: «Στο Ντόρτμουντ υπάρχουν 400.000 άνθρωποι που ψάχνουν εισιτήριο για τον τελικό και η ομάδα έχει πάρει μόλις 30.000 κομμάτια. Στο γήπεδό μας, στα περισσότερα παιχνίδια, έχουμε sold out στο πρωτάθλημα, έρχονται 83.000 άτομα. Ακόμα και στάδιο χωρητικότητας 150.000 θέσεων αν είχαμε, πάλι θα ήταν γεμάτο. Αυτό που γίνεται στην Ελλάδα δεν μπορώ να το καταλάβω. Τι γνωστό ελληνικό ποδόσφαιρο… Όσα χρόνια κι αν περάσουν, τα ίδια και τα ίδια. Έχουμε τα καλά μας ως λαός, την ιστορία, τα μέρη, αλλά πάσχουμε από οργάνωση και σε άλλα. Βέβαια, το ποδόσφαιρο είναι μικρογραφία της κοινωνίας. Και με όλα αυτά που συμβαίνουν… Τελικός Κυπέλλου χωρίς κόσμο και με συνεχείς αναβολές; Αυτό είναι κατάντια, είναι προσβολή για το ποδόσφαιρο αλλά και για την Ελλάδα. Ποια εικόνα περνάμε προς τα έξω; Αυτή είναι η χειρότερη διαφήμιση για τη χώρα μας. Σε όλη την Ευρώπη οι τελικοί διεξάγονται με κόσμο στις εξέδρες και κάτω από καλό κλίμα. Γιατί να μην μπορεί να γίνει στην Ελλάδα;» 

Για την λύση στο πρόβλημα: «Τη λύση πρέπει να τη δώσουν οι αρμόδιοι, η πολιτεία και η ΕΠΟ. Όπως γίνεται αντίστοιχα στη Γερμανία, την Ιταλία, την Αγγλία, θα πρέπει να καθίσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι η πολιτεία, η ΕΠΟ και οι ιδιοκτήτες των ομάδων. Μόνο έτσι θα δοθεί λύση». 

Για τα λάθη στην Εθνική ομάδα: «Υπήρχαν προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ παικτών και μεγάλη αδράνει από την ΕΠΟ. Προτού ακόμη φύγουμε για την Βραζιλία, είχαν διαταραχτεί οι σχέσεις μεταξύ κάποιων παικτών. Είχαν αρχίσει ήδη τα προβλήματα. Όμως, πήγαμε καλά στους αγώνες, βγήκε τις κρίσιμες στιγμές αυτό που λέμε ελληνικό φιλότιμο και όλα τα άσχημα κρίφτηκαν κάτω από το χαλάκι. Φανερώθηκαν μόλις αποκλειστήκαμε. Μετά το Μουντιάλ χάθηκε η ενότητα και είδαμε πώς μια πολύ καλή ομάδα και μια οικογένεια μπορεί να χαλάσει μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Διαλύθηκε μια ομάδα που ήταν εξαιρετική. Πολλά μικρά προβλήματα έφεραν ένα μεγάλο. Υπήρξαν κάποιοι που έβαλαν το εγώ πάνω από το εμείς. Το δυνατό σημείο της Εθνικής, τα προηγούμενα χρόνια, που συνοδεύτηκαν από επιτυχίες, ήταν η ενότητα. Το εμείς πάνω από το εγώ. Από το Μουντιάλ και μετά δεν υπήρχε αυτό. Πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξε επίσης και ότι έφυγαν σημαντικοί παίκτες από την ομάδα που είχαν καθοριστικό ρόλο, τόσο στον αγωνιστικό χώρο όσο και στα αποδυτήρια. Και αυτό οι παίκτες δεν αναπληρώθηκαν μέσα στο γήπεδο, αλλά και έξω από αυτό. Το να κάνεις δημόσια αυτοκριτική είναι καλό. Σε βοηθά να βελτιώσεις κάποια πράγματα. Καλό θα ήταν ο καθένας να κάνει αυτοκριτική, για να γίνεται καλύτερος. Ακόμη έφυγαν άνθρωποι γύρω από την ομάδα που γνώριζαν πρόσωπα και πράγματα και βοηθούσαν στην ομαλή λειτουργία της. Και εκεί υπάρχει ευθύνη της ομοσπονδίας». 

Για την κατάσταση αυτή τη στιγμή μεταξύ των παικτών: «Είναι καλύτερα τα πράγματα και καταβάλλεται προσπάθεια να γίνουμε και πάλι μια οικογένεια. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται δουλειά από τους ποδοσφαιριστές, τον προπονητή, τη διοίκηση της ΕΠΟ. Να φτιάξουμε ένα καλό σύνολο και, φυσικά, να έρθουν θετικά αποτελέσματα στους αγώνες. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε και τους παίκτες που είχαμε παλαιότερα. Δεν υπάρχει τόση εμπειρία και το ελληνικό πρωτάθλημα δεν βγάζει παίκτες έτοιμους για την Εθνική. Είμαστε έτοιμοι, πάντως, να κάνουμε μαι νέα αρχή στα προκριματικά του Μουντιάλ της Ρωσίας και να προσπαθήσουμε για το καλύτερο». 

Για τον Ρανιέρι: «Το λάθος ήταν ότι μετά τον Φερνάντο Σάντος, ο προπονητής που ήρθε, ο Κλαούντιο Ρανιέρι, δεν πλαισιώθηκε από τους ανθρώπους που έπρεπε. Από εκείνους που γνώριζαν ποια είναι η πραγματικότητα στην Εθνική ομάδα, τι συμβαίνει, ώστε να τον βοηθήσουν. Ευθύνες σε μια αποτυχία έχουν και οι ποδοσφαιριστές και ο προπονητής. Ευθύνη όμως έχουν και αυτοί που βρίσκονται πιο πάνω από τους παίκτες και τον κόουτς. Ο κ. Ρανιέρι είναι ένα καλός προπονητής, με καλή νοοτροπία, αλλά στάθηκε άτυχος διότι ήρθε σε μια δύσκολη εποχή, όπου υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στην Εθνική και αυτό κόστισε. Επίσης αυτό που ακούστηκε ότι υπήρξαν υποδείξεις προς τον κ. Ρανιέρι δεν ισχύει. Δεν νομίζω ότι μπορούσε να υπάρξει κάποιος που να έλεγε στον προπονητή ποιους να επιλέξει στην ομάδα. Είχε δείξει την αξία του προτού έρθει στην Ελλάδα. Είναι ένα μεγάλος προπονητής. Το έδειξε άλλωστε και με την κατάκτηση του τίτλου με τη Λέστερ. Όταν είχε έρθει στην Αθήνα λέγαμε όλοι ότι θα καλυφθεί επάξια το κενό του κ. Σάντος. Όμως, οποιονδήποτε προπονητή και να φέρεις, αν δεν τον πλαισιώσεις με τους κατάλληλους ανθρώπους, είναι σαν να μην έχεις προπονητή. Ο κ. Σάντος γνώριζε την ελληνική πραγματικότητα είχε δουλέψει σε ελληνικούς συλλόγους και είχε δίπλα του ανθρώπους να τον βοηθήσουν. Ο κ. Ρανιέρι βρέθηκε μπροστά σε μια κατάσταση που ήταν δύσκολη για εκείνον». 

Για το που θα ήθελε να αγωνιστεί αν επέστρεφε στην Ελλάδα: «Τον πρώτο λόγο θα τον έχει η ΑΕΚ, γιατί εκεί έπαιξα, εκεί αγαπήθηκα. Από εκεί και πέρα, όμως, είμαστε επαγγελματίες και όλα μπορούν να συμβούν. Αυτή τη στιγμή, πάντως, και για τα επόμενα χρόνια, δεν βλέπω να γυρίζω στην Ελλάδα. Έτσι όπως είναι διαμορφωμένο το ελληνικό ποδόσφαιρο, όσο σκληρό και αν ακούγεται, είναι η τελευταία επιλογή». 

Για το ματς της Ντόρτμουντ με την Λίβερπουλ στο Άνφιλντ: «Όταν κάναμε το 1-3, νομίζω ότι πιστέψαμε πως το ματς και η πρόκριση έχουν τελειώσει. Στο τελευταίο 25λεπτο χάσαμε την αυτοσυγκέντρωσή μας, έγιναν λάθη και ήρθε η ήττα. Δεν μπορούσαμε να συνειδητοποιήσουμε τι είχε συμβεί. Ήταν ένα παιχνίδι που είναι πολύ δύσκολο να επαναληφθεί».