O Μπόρις Τζόνσον ανέλαβε την ηγεσία της βρετανικής κυβέρνησης σε μια εποχή που η Βρετανία είναι βαθιά διχασμένη και αντιμετωπίζει κρίσιμες αποφάσεις, όπως είναι η μορφή του επικείμενου Brexit στις 31 Οκτωβρίου 2019. Όσοι γνωρίζουν και έχουν αναλύσει την προσωπικότητα του νέου πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου στέκονται ιδιαιτέρως στην πολιτική του συγγένεια, στον χαρακτήρα και στους παραλληλισμούς με τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, στον οποίο ανατέθηκε ο κρίσιμος ρόλος του «Πρωθυπουργού του Πολέμου» κατά τη διάρκεια του Β’ Π.Π.
Οι παραλληλισμοί Τσόρτσιλ και Τζόνσον
Ως γνωστόν ο Μπόρις Τζόνσον είναι και συγγραφέας ενός αξιόλογου βιβλίου με τον τίτλο Factor Churchill (Ο Παράγοντας Τσόρτσιλ), στον οποίο αναλύει επισταμένα τον ιστορικό ρόλο, τον χαρακτήρα αλλά και την πολιτική δράση του Τσόρτσιλ σε μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της πρόσφατης βρετανικής και ευρωπαϊκής ιστορίας. Υπενθυμίζουμε ότι ο Τσόρτσιλ ανέβηκε στην εξουσία σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης, όταν τμήμα της βρετανικής κυβέρνησης θεωρούσε πως ο περαιτέρω πόλεμος με τη Γερμανία ήταν άσκοπος και πως πρέπει να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί με τον Χίτλερ. Ο ήδη εξαντλημένος και άρρωστος Τσάμπερλεν παραγκωνίστηκε τελικά από τον Τσόρτσιλ, αν και ο ίδιος είχε την πρόθεση να διορίσει τον Λόρδο Χάλιφαξ ως νέο πρωθυπουργό της χώρας.
Τόσο ο Τσόρτσιλ, όπως και ο Τζόνσον σήμερα, θεωρούταν φοβερός και τρομακτικός από τους συναδέλφους τους του Συντηρητικού κόμματος, ενώ υπήρχαν και ορισμένοι που τον θεωρούσαν τσαρλατάνο (το ίδιο συμβαίνει και με τον Τζόνσον). Ωστόσο ο Τσόρτσιλ διέθετε ένα χάρισμα που τελικά έγειρε την πλάστιγγα προς το μέρος του. Ήταν εξαιρετικός και ευφυής ομιλητής. Και ο Τζόνσον θεωρείται μεγάλος ομιλητής αλλά και έμπειρος στην πολιτική εκστρατεία, σε αντίθεση με την απρόσωπη Τερέζα Μέι.
Μύθοι και πραγματικότητες γύρω από τον Τσόρτσιλ
Σήμερα, στην εποχή του Brexit, κυκλοφορούν ουκ ολίγοι αστικοί μύθοι γύρω από τον Τσόρτσιλ, ο οποίος τείνει να παρουσιάζεται ως ο μεγαλύτερος πολιτικός της σύγχρονης Βρετανίας. Φυσικά επειδή ήταν ανάμεσα στους μεγάλους νικητές Β’ Π. Πολέμου και στους συνδιαμορφωτές του Ψυχροπολεμικού κόσμου. Ένας Βρετανός ιστορικός που θα ήθελε να γράψει ένα σημαντικό βιβλίο για τον Τσόρτσιλ δεν θα έβρισκε πιο κατάλληλη εποχή και πιο ευεπίφορους αναγνώστες.
Ωστόσο, αρκετές ταινίες και σειρές σχετικά με τον Τσόρτσιλ που γυρίστηκαν τα τελευταία χρόνια, δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και “αγιογραφίες” του, καθώς παρουσιάζεται ευάλωτος και φοβισμένος. Έτσι, στην ταινία “Τσόρτσιλ” του 2017, ο ίδιος παρουσιάζεται ως ένας γέρος που φοβάται μια εισβολή στη Νορμανδία, διότι δεν θέλει να επαναληφθεί η παταγώδης αποτυχία της Καλλίπολη, αγνοείται επιδεικτικά από τον Αμερικανό στρατηγό Αϊζενχάουερ αλλά και από τους ίδιους τους Βρετανούς στρατηγούς.
Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr