Ποιά ομάδα στον κόσμο ολόκληρο θα έχανε μεσούσης της σεζόν τον πρώτο της σκόρερ μ’ επιτεύγματα ρεκόρ και δε θα δημιουργούσε ανησυχία στους ανθρώπους της, στους οπαδούς της, ενδεχομένως και … χαρά στους αντιπάλους της; Ρητορικό το ερώτημα συνεπώς δε χρήζει και απάντησης. Ο ΠΑΟΚ απώλεσε τον Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς κι όσο να ‘ναι, στην καλύτερη των περιπτώσεων, το συναίσθημα που γεννήθηκε αίφνης στον κάθε έναν ήταν … απορία. Απορία για το πώς θα καλυφθεί το συγκεκριμένο κενό. Από τον αντικαταστάτη του εξ αυτών που ήδη βρίσκονταν στην ομάδα; Από αυτόν που θα ερχόταν με μεταγραφή; Από όλους μαζί;
Δυο αγωνιστικές μετά την πώληση του διεθνή Σέρβου επιθετικού στην Αλ Ιτιχάντ η απάντηση μόνο χαμόγελα μπορεί να φέρει. Στην Τρίπολη κόντρα στον Αστέρα και στην Τούμπα απέναντι στον Πανιώνιο (σ.σ. από το 41’ αγωνιζόταν με δέκα ποδοσφαιριστές λόγω αποβολής του Μακρύλλου με δεύτερη κίτρινη) η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου σημειώσε από τρία γκολ στον κάθε αγώνα, δίχως κανένα να προέρχεται από τον σέντερ φορ του, είτε αυτός ήταν ο Άκπομ που και στις δυο περιπτώσεις ξεκίνησε ως βασικός, είτε ο Καρέλης που προχτές πέρασε ως αλλαγή, αγωνιζόμενος πίσω από τον Βρετανό, νιγηριανής καταγωγής.
Ο Πρίγιοβιτς προσέφερε σιγουριά, ένα συναίσθημα που σε πολλές περιπτώσεις άγγιζε τα όρια του εφησυχασμού, αν δεν τα ξεπερνούσε κιόλας. Ταυτόχρονα αποτελούσε την εύκολη λύση και για την αμυντική συγκέντρωση της εκάστοτε αντίπαλης ομάδας. Αν είχε τον τρόπο και τους ποδοσφαιριστές να τον περιορίσει, τότε το έργο της αυτομάτως γινόταν σημαντικά πιο εύκολο. Τώρα όμως, τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Αυτό δε σημαίνει πως καλά που έφυγε ο «killer» κι όλα πλέον βαίνουν καλύτερα, αλλά πιστοποιεί πως κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τί επιφυλάσσει το μέλλον. Σαφώς και το υπάρχον δείγμα είναι μικρό, ήτοι μόλις δυο αγώνες. Ωστόσο δεν παύει να είναι και μια ένδειξη.
Το σύνολο της ομάδας πλέον αναγκάστηκε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Περισσότερη κίνηση, αντίστοιχη προώθηση ποδοσφαιριστών και περισσότερη σκέψη – προοπτική στον κάθε έναν να ψάξει το γκολ. Σε δυο διαδοχικά ματς σκόραρε ο Βιεϊρίνια. Σε δυο διαδοχικά ματς ήρθε γκολ από τα χαφ. Σε δυο διαδοχικά ματς σκόραρε ο μεσοεπιθετικός (σ.σ. βλέπε Μπίσεσβαρ), άσχετα αν στο πρώτο ακυρώθηκε ως αντικανονικό. Τ’ ότι δεν έχει σκοράρει ο Άκπομ προς το παρόν δεν ανησυχεί. Όχι γιατί το αναφέρει ο υπογράφων αλλά επειδή αυτήν είναι η άποψη των πλέον σημαντικών στην προκειμένη περίπτωση, των συμπαικτών του. Άπαντες μιλούν για διαφορετικό επιθετικό, πιο συμμετοχικό στο παιχνίδι, με περισσότερες βοήθειες στο ψηλό παιχνίδι, στο μοίρασμα της μπάλας σε σωστό χρόνο, στην πίεση και το μόνο που απομένει είναι ν’ αρχίσει να γράφει το … κοντέρ.
Στη συγκεκριμένη εξίσωση θα μπει κι ο Σβιντέρσκι. Θα μπει κι ο Καρέλης, οι εξτρέμ, ο Μάτος … όλοι. Είναι μακρύς ο δρόμος μέχρι την καρό σημαία και δεν περισσεύει κανείς. Αρκεί να είναι συμπαγείς και συγκεντρωμένοι, όπως είναι μέχρι τώρα. Ο αγώνας με τον Πανιώνιο ξεκίνησε με το καλύτερο δυνατό σενάριο για τον ΠΑΟΚ, αφού ένα υπέροχο γκολ του Μπίσεσβαρ, ωσάν … δώρο του Ολλανδού μέσου για την ανανέωση του συμβολαίου του, λειτούργησε καταλυτικά ως προς το να διώξει το άγχος από τους συμπαίκτες του. Άπαντες είχαν μπει καλά στον αγώνα, ήλεγχαν το παιχνίδι, πίεζαν σωστά τον αντίπαλο, όμως μετά το γκολ, σα να χάθηκε για λίγα λεπτά η συγκέντρωση, ο Πανιώνιος αντέτεινε πάθος και δύναμη, με αποτέλεσμα να πάρει μέτρα στο γήπεδο.
Ωστόσο, η αποβολή του Μακρύλλου στο 39’ σε συνάρτηση με το δεύτερο γκολ του Βιεϊρίνια στις καθυστερήσεις έβαλαν τέλος στη σεμνή τελετή αποδίδοντας διαδικαστικό χαρακτήρα στο δεύτερο ημίχρονο. Εκεί όπου ο Σάκχοφ στο 69’ διαμόρφωσε το τελικό σκορ, αν κι είχε προσπαθήσει να το κάνει – σχεδόν – με την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου, ο Μανοϊλοβιτς (σ.σ. αντικατέστησε τον Κότνικ στην ανάπαυλα λόγω ενοχλήσεων από σύγκρουση με τον Μαουρίσιο στο πρώτο ημίχρονο) όμως του το είχε αρνηθεί. Στα πλέον αξιοσημείωτα του αγώνα η χρησιμοποίηση του Λύρατζη που καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο κι η δεύτερη διαδοχική παρουσία του Μπαλογιάννη στην αποστολή. Τον αγώνα παρακολούθησαν από τα επίσημα του γηπέδου και τα δυο μεταγραφικά αποκτήματα, Μίσιτς και Σβιντέρσκι. Ο Γιαννούλης βρίσκεται από χτες στη Θεσσαλονίκη, ο Ουάρντα πήγε στον Ατρόμητο κι αναμένονται ο Ενρίκε και πιθανόν ένας – ακόμη – χαφ. Το σημαντικότερο όμως το είπε ο Ραζβάν Λουτσέσκου την περασμένη Πέμπτη μιλώντας στα κανάλια «novasports»: «Οι παίκτες που βρίσκονται ήδη εδώ κι έχουν φέρει την ομάδα πρώτη, με διαφορά οκτώ πόντων από τον δεύτερο», παρά τους μείον βαθμούς στο ξεκίνημα.
Δεν το ανέφερε τυχαία. Η ομάδα είναι μια κλειστή κοινωνία προσώπων, που νιώθει, δρα και αντιδρά. Τρεις ανανέωσαν ήδη: Πασχαλάκης, Κρέσπο, Μπίσεσβαρ. Η περίπτωση του Βαρέλα μοιάζει να είναι η πλέον δύσκολη. Αν υπάρξει κοινή διάθεση, με αμοιβαίες υποχωρήσεις θα βρεθεί λύση και σ’ αυτήν την περίπτωση, όπως συνέβη με τον Ολλανδό. Αν μπουν εγωϊσμοί στη μέση το τέλος δε θα είναι αίσιο και κάτι τέτοιο μπορεί να ζημιώσει και τους δυο. Περιθώρια χρονικά δεν υπάρχουν για χαλάρωση καθώς οι υποχρεώσεις διαδέχονται η μια την άλλη. Ώρα Κυπέλλου την Τρίτη με τον δεύτερο αγώνα κόντρα στην Παναχαϊκή. Μέχρι τότε, καλή δύναμη και καλή συνέχεια …