«Είναι το κρανίο που περιμέναμε». Με αυτή τη φράση συνόψισε η Κάρολ Γουάρντ, παλαιοανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μισσούρι, τον ενθουσιασμό της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για το σχεδόν πλήρες κρανίο ανθρωπίδη, ηλικίας περίπου 3,8 εκατομμυρίων ετών, που ανακάλυψαν παλαιοντολόγοι στην Αιθιοπία, αλλάζοντας, ίσως, τα δεδομένα στην κατανόησή μας για την...

«Είναι το κρανίο που περιμέναμε». Με αυτή τη φράση συνόψισε η Κάρολ Γουάρντ, παλαιοανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μισσούρι, τον ενθουσιασμό της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για το σχεδόν πλήρες κρανίο ανθρωπίδη, ηλικίας περίπου 3,8 εκατομμυρίων ετών, που ανακάλυψαν παλαιοντολόγοι στην Αιθιοπία, αλλάζοντας, ίσως, τα δεδομένα στην κατανόησή μας για την εξέλιξη των ειδών που οδήγησαν στον σημερινό άνθρωπο.

Το εκπληκτικό απολίθωμα προσφέρει ένα «στιγμιότυπο» από την αυγή της ανθρώπινης εξέλιξης. Είναι το παλαιότερο κρανίο Αυστραλοπίθηκου που βρέθηκε ποτέ και μάλιστα από  το παλαιότερο γένος τους, τον Australopithecus anamensis, το οποίο έζησε πριν από περίπου 4,2 έως 3,8 εκατομμύρια χρόνια στην Αφρική.

«Μας πάει πίσω περίπου 3,8 εκ. χρόνια, για να μας δείξει πώς μπορεί να έμοιαζαν οι πρόγονοί μας εκείνη την εποχή» λέει ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που ανακάλυψε το σπουδαίο εύρημα, Γιοχάνες  Χαϊλέ Σελασιέ, παλαιοανθρωπολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Κλίβελαντ.

Οι επιστήμονες είναι ενθουσιασμένοι, διότι το εύρημα θα μπορούσε να συμπληρώσει αρκετά σημαντικά κενά στη μελέτη της ανθρώπινης εξέλιξης. Τα απολιθώματα των ανθρωπίδων, ή των πρωτόγονων ανθρώπων είναι εξαιρετικά σπάνια και συχνά δεν είναι τίποτα περισσότερο από μερικά θραύσματα οστών. Αυτή τη φορά, το κρανίο είναι σχεδόν πλήρες, γεγονός που μπορεί να αποκαλύψει πολλές λεπτομέρειες για το πώς ζούσαν και εξελίχθηκαν οι πρώτοι πρόγονοί μας.

Οι ρίζες του μπερδεμένου οικογενειακού δένδρου του ανθρώπου ξετυλίγονται από την Αφρική πριν από περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια χρόνια. Μέχρι και  πριν από τρία εκατομμύρια χρόνια εμφανίστηκε το γένος Homo – στο οποίο ανήκουμε – ένα εξελικτικό έπος στο οποίο πρόγονοί μας, όπως ο Australopithecus afarensis, έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr