Αιχμηρός εμφανίστηκε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, δηλώνοντας μεταξύ άλλων πως “η μεγάλη ιδέα της εξυγίανσης με κρατικά χρήματα δεν μπορούσε να εφαρμοστεί”.
Αναλυτικά:
«Διαψεύσθηκαν οι Κασσάνδρες που ήθελαν να μη ξεκινάει το πρωτάθλημα. Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τόσο τον πρόεδρο της ΕΠΟ, όσο και τους προέδρους της Super League 1 και 2 που χειρίστηκαν το ζήτημα αυτό, αλλά και τα στελέχη των ομάδων. Κατάλαβαν οι άμεσα εμπλεκόμενοι ότι η μεγάλη ιδέα της εξυγίανσης, αλλά με κρατικά χρήματα, τα οποία έφταναν στα 63-64 εκατομμύρια ευρώ, δεν μπορούσε να εφαρμοστεί. Έδειξαν απόλυτη κατανόηση. Συνεργασία.
Βεβαίως υπάρχει μια τελευταία συνεννόηση με τον Πολιτικό Προϊστάμενο της ΕΡΤ, τον κ. Πέτσα και φυσικά με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα. Προσωπικά είχα ξεκαθαρίσει ότι λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος δεν θα δημιουργήσουμε εκπλήξεις και αιφνιδιασμούς. Είναι βέβαιο ότι πολλοί έχουν κάνει τον προγραμματισμό τους με μια σειρά χρημάτων που είχε προβλεφθεί ότι θα ελάμβαναν. Αυτά τα χρήματα θα είναι μειωμένα. Την τελική διαπραγμάτευση την κάνουν οι ίδιοι μέσω της ΕΡΤ και φυσικά της επιτροπής που δουλεύει πάνω στο θέμα αυτό, με επικεφαλής τον κ. Πέτσα.
Το Υφυπουργείο Αθλητισμού δεν είναι αρμόδιο, επειδή η προηγούμενη ηγεσία έκανε τον διαπραγματευτή και έκανε τον Άγιο Βασίλη που μοίραζε ευχάριστα εκατομμύρια σε υποσχέσεις. Το θέμα αυτό το χειρίζεται πολύ σωστά ο κ. Πέτσας και φυσικά η διοίκηση της ΕΡΤ. Τα πρωταθλήματα θα αρχίσουν κανονικότατα και για πρώτη φορά θα γίνουν με VAR, το οποίο χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από την Πολιτεία. Πιθανότατα να έχουμε κάποια ζητηματάκια την πρώτη αγωνιστική και όλοι πρέπει να είναι υπομονετικοί. Έχει γίνει μια πολύ καλή προετοιμασία. Το VAR θα συμβάλλει ώστε να υπάρχει ένας δεύτερος βαθμός ασφάλειας για τις αμφισβητούμενες φάσεις. Για να μην υπάρχουν εντάσεις. Πρέπει να εμπιστευτούμε αυτό το σύστημα συνολικά και όχι a la carte».
Για το θέμα της βίας:
«Είναι βέβαιο πως δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η εικόνα. Αυτή η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Τα γήπεδα πρέπει να δοθούν ξανά στις οικογένειες και στους υγιείς φιλάθλους. Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε αγώνες με φιλάθλους της μιας ομάδας ή να μην επιτρέπουμε μετακίνηση και παρουσία φιλάθλων ομάδας που φιλοξενείται από άλλη περιοχή, γιατί φοβόμαστε τα επεισόδια.
Έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια με τη συνεπικουρία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τη συνεργασία του κ. Χρυσοχοΐδη, ενώ σήμερα θα γίνει σύσκεψη για την αντιμετώπιση της βίας παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, του αθλητικού εισαγγελέα και εκπροσώπων της ΕΛΑΣ. Θα ακολουθήσει σύσκεψη εφ’ όλης της ύλης με τους εκπροσώπους της ΕΠΟ, της Λίγκας 1 και 2 και με τους δημοσιογράφους. Θα δούμε μια σειρά πρωτοβουλιών που θα ξεδιπλώνονται και θα δηλώνουν ένα πράγμα: ότι η Κυβέρνηση αυτή είναι αποφασισμένη να διαχειριστεί τη βία σωστά, να εφαρμοστούν οι Νόμοι στο ακέραιο και βεβαίως να επιστρέψουν οι οικογένειες στα γήπεδα».
Για τον αθλητικό νόμο:
«Θα βελτιωθεί μετά από μια διαβούλευση που θα γίνει τους επόμενους δύο μήνες. Είναι καθολικό το αίτημα από τους φορείς του αθλητισμού για αλλαγή του αθλητικού νόμου. Θα αλλάξει ο νόμος αυτός. Δεν θα καταργηθεί, αλλά θα υπάρξουν σοβαρές βελτιώσεις διότι ο αθλητισμός δεν είναι μονάχα το ποδόσφαιρο, αλλά είναι και ο ερασιτεχνικός, αλλά και ο μαζικός αθλητισμός. Επειδή ο αθλητισμός επηρεάζει οριζόντια την ελληνική κοινωνία, είμαστε αποφασισμένοι, με εντολή και του πρωθυπουργού, να δώσουμε ποιότητα στη ζωή και την καθημερινότητα όλων των πολιτών. Αλλά και διεξόδους σε κάθε ελληνική οικογένεια. Που θα δώσουν ευκαιρίες στα νέα παιδιά. Πρέπει να δημιουργήσουμε πρότυπα. Θέλουμε Έλληνες με πάθος και μπορούμε να το βρούμε μέσα από το αθλητικό πνεύμα».
Για τους Παράκτους Μεσογειακούς αγώνες και την “Ελλάδα του αύριο”:
«Από τη μικρογραφία της Ελλάδας του χθες, το Σάββατο όλοι θα δουν την Ελλάδα του αύριο. Η Ελλάδα του χθες: σπατάλες, προϋπολογισμοί αδούλευτοι, πρόσωπα άσχετα με το αντικείμενο και πρωτοβουλίες χωρίς λογική και στόχο. Καλώς η Ελλάδα διεκδίκησε και πήρε τους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες, ωστόσο οι πρώτοι που έγιναν στην Μάλτα είχαν πολύ λιγότερο κόστος. Όλες οι δαπάνες θα ελεγχθούν ευρώ-ευρώ αμέσως μετά την ολοκλήρωση των αγώνων. Τα κονδύλια θα συμπληρωθούν γιατί πρέπει να γίνουν οι αγώνες και η χώρα έχει συνέχεια.
Ως χώρα έχουμε αναλάβει μια διοργάνωση και πρέπει να γίνουν οι αγώνες, στους οποίους θα συμμετέχουν 26 χώρες με περισσότερους από 700 αθλητές, ενώ μαζί με τους συνοδούς το νούμερο αυτό φτάνει τους 1.500. Έγιναν πολλά στρεβλά και απαράδεκτα. Να συγχαρώ δημόσια την Οργανωτική Επιτροπή που ανέλαβε μετά τις εκλογές και ενώ ακόμη δεν είχε υπογραφεί το σχετικό ΦΕΚ, έτρεξε, δούλεψε και συνεχίζει να δουλεύει, αμισθί, με ρυθμό τρέλας, γιατί πιστεύει σε αυτή τη διοργάνωση.
Αυτή είναι η Ελλάδα του αύριο. Πήρε μια κατάσταση έτοιμη να ακυρωθεί, όπως άλλωστε έλεγε και η τοπική κοινωνία. Εμείς λέγαμε ότι θα γίνουν. Πρέπει η Ελλάδα να βγει δυνατή, να κερδίσει η Πελοπόννησος, να κερδίσει η Αχαΐα, αλλά πάνω απ’ όλα να στείλουμε ένα μήνυμα ότι ενώνουμε τις δυνάμεις μας, ότι σεβόμαστε και το ένα ευρώ που ξοδεύεται από τις τσέπες των Ελλήνων πολιτών. Θέλουμε να δείξουμε ότι ήρθε μια άλλη κυβέρνηση, ένα άλλο πνεύμα με σεβασμό, με κουλτούρα, με ποιότητα και κυρίως με συνέπεια.
Γι’ αυτό και θέλω να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής για τη δουλειά που κάνουν, τους εθελοντές, τους τοπικούς παράγοντες που έχουν κάνει θαύματα σε ελάχιστες εβδομάδες. Καλώ όλον τον κόσμο να δώσει το “παρών” στην Πάτρα στους αγώνες που αφορούν όλη την οικογένεια. Το κέρδος που θα μείνει στην τοπική κοινωνία είναι μεγαλύτερο από αυτό που περίμεναν».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ