Το τελευταίο χρονικό διάστημα ακούστηκαν διάφορα για τη σχέση του με τον Τάκη Φύσσα. Η ανάληψη των καθηκόντων τους στην επόμενη μέρα της Εθνικής ομάδας μπέρδεψε αρκετούς. Ωστόσο ο τεχνικός διευθυντής των Εθνικών ομάδων, Κώστας Κωνσταντινίδης, μιλώντας αποκλειστικά στο novasports.gr και τον Αποστόλη Λάμπο έβαλε τα πράγματα στη θέση τους.
Μιλώντας σε πρώτο πληθυντικό και όχι σε πρώτο ενικό, εξήγησε πως στο νέο project της Εθνικής ομάδας δε περισσεύει κανείς. Μίλησε για τη σχέση του με τον Τάκη Φύσσα και τον ρόλο τους στην ομάδα και τόνισε πως πρέπει όλοι να σηκώσουν μανίκια και να δουλέψουν ώστε να επιστρέψει η “γαλανόλευκη” στο επίπεδο που ήταν το 2014.
Διαβάστε αναλυτικά την πρώτη συνέντευξη του Κώστα Κωνσταντινίδη ως τεχνικού διευθυντή των εθνικών ομάδων στον Αποστόλη Λάμπο.
Κώστα ποιες είναι οι πρώτες σου σκέψεις ως τεχνικός διευθυντής όλων των Εθνικών ομάδων;
“Αναμφίβολα είναι πολύ τιμητικό για μένα. Ήταν λίγο ξαφνικό μπορώ να πω για μένα. Πρέπει να ευχαριστήσω τους ανθρώπους της Ομοσπονδίας γιατί μου εμπιστεύτηκαν αυτό το πόστο. Και είναι πολύ σημαντικό γιατί σίγουρα και σε ένα club αποτελεί ένα σπουδαίο ρόλο, αλλά το συναίσθημα του να δουλεύεις για την Εθνική ομάδα ή να είσαι ποδοσφαιριστής σε αυτήν δεν πληρώνεται. Γι’ αυό το ήθελα πολύ και το έκανα.”
Είναι μια δουλειά μεγάλων απαιτήσεων το να συντονίζεις όλες τις Εθνικές ομάδες από την Κ15 έως την ανδρών. Ποιος είναι ο στόχος, τί θέλετε να πετύχετε;
“Κάθε Ομοσπονδία έχει ναυαρχίδα την Εθνική Ανδρών και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτή. Για να πετύχουμε το στόχο του να είναι συνδεδεμένες όλες οι Εθνικές πρέπει να έχεις και τα κατάλληλα άτομα που θα συμετέχουν σε αυτό. Δε γίνεται με ένα άτομο. Όλοι οι προπονητές, οι παράγοντες, οι διευθυντές και τα άτομα που εργάζονται εκεί πρέπει να έχουν τη διάθεση αλλά και να τους πείσουμε εγώ ή προπονητής της πρώτης ομάδας ότι πρέπει να λειτουργήσει έτσι το σύστημα με τη συγκεκριμένη φιλοσοφία. Αυτό δε γίνεται πατώντας ένα κουμπί και σε ένα μήνα έχουμε σύνδεση. Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα έργο που πολλοί προσπαθούν να το κάνουν αλλά λίγοι το κααφέρνουν και δε μιλάω μόνο για την Ελλάδα. Καταλαβαίνεις ότι αυτό στην Εθνική γίνεται ακόμα πιο δύσκολο.”
Οπότε ουσιαστικά ζητάτε υπομονή και χρόνο; Καθώς στην Ελλάδα ως γνωστόν είμαστε του άμεσου αποτελέματος;
“Αυτό είναι γενικό στο ποδόσφαιρο. Λίγοι έχουν την υπομονή γιατί πλέον είναι και ο οικονομικός παράγοντας στη μέση. Πιστεύω ότι πρέπει να πάμε βήμα-βήμα, δε μπορούμε να πάμε από το Α που είμαστε τώρα σε ένα σύστημα που να λειτουργεί άμεσα. Πρέπει να βάζουμε μικρά λιθαράκια για να φτάσουμε κάποια στιγμή στο σημείο να λειτουργεί το σύστημα όπως το θέλουμε.”
Έχεις την τύχη να συνεργάζεσαι με τον Τάκη Φύσσα ο οποίος έχει και την χρήσιμη εμπειρία από την προηγούμενη θητεία του στην Εθνική αλλά και το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης που είχαν εκπονήσει με τον Σάντος και τον Βόκολο. Πόσο σημαντικό είναι αυτό, ειδικά από τη στιγμή που γνωρίζεστε και από το παρελθόν;
“Θέλω να πω κάτι πρώτα γι’ αυτό, καθώς έχουν ειπωθεί πολλά για τη σχέση μου με τον Τάκη. Εγώ πάντα ήμουν άνθρωπος της συνεργασίας και της ομαδικότητας και αυτή τη στιγμή έτσι οδηγούμαι. Δεν υπάρχει κάτι αυτή τη στιγμή ιδιαίτερα στην πρώτη ομάδα που να μην το κάνουμε μαζί. Με τον Τάκη θα λειτουργούμε μαζί.
Το ότι το πλάνο προϋπήρχε σημαίνει ότι κάποιοι άνθρωποι το έχουν δουλέψει. Ωστόσο δε μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή που βρίσκεται αυτό το πλάνο γιατί υπήρχε λίγος χρόνος ώστε να το αναλύσουμε. Συν τοις άλλοις πέραν εκείνου του πλάνου υπάρχουν κι άλλες ιδέες, όπως για παράδειγμα ιδέες που έχω εγώ για το πως δουλεύουν στις χώρες τις κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Και ξαναλέω εδώ ότι για να γίνει πράξη το πλάνο είναι θέληση πολλών και όχι ενός.”
Συνεπώς μιλάμε για μια από κοινού συνεργασίας σας, καθώς πολλά ακούστηκαν για τους ρόλους σας.
“Ο ρόλος όλων είναι να μπορέσει η Εθνική να βρει πάλι το δρόμο της. Απ’ έξω βλέποντάς την, η Εθνική αδίκησε τον εαυτό της. Τα τελευταία χρόνια αδίκησε τον εαυτό της βάσει της ποιότητάς της στο αγωνιστικό κομμάτι.”
Μπροστά μας είναι η Φινλανδία. Βάσει εικόνας προηγούμενων αγώνων θα έλεγε κανείς ότι δεν υπάρχει ελπίδα. Στην ομάδα φαίνεται πως το πιστεύουν. Εσείς τί λέτε, είναι “τελικός”;
“Προσωπικά παίζω κάθε παιχνίδι για να το κερδίσω, έτσι είναι η φύση μου. Δεν αρκούμαι σε οτιδήποτε άλλο, οπότε ναι θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε και ως τελικό.”
Ποια είναι η αίσθησή σας για τον Τζον Φαντ Σιπ με τον οποίο συνεργάζεστε το τελευταίο διάστημα;
“Ο Τζον Φαντ Σιπ είναι ένας προπονητής που έχει ξεκάθαρες ιδέες για το ποδόσφαιρο και το πως θέλει να λειτουργήσει. Είμαστε περίπου ένα μήνα μαζί και έχουμε καθίσει πολλές ώρες για να μας δείξει πως δουλεύει και να τον βοηθήσουμε κι εμείς. Να του εξηγήσουμε πως λετουργούμε. Ιδιαίτερα στις Εθνικές ομάδες η νοοτροπία παίζει μεγάλο ρόλο. Σαν ομάδα, σαν ιδιοσυγκρασία του μυαλού μας προσπαθούμε να του εξηγήσουμε το πως λειτουργούμε.”
Έχει πάει σε διάφορα γήπεδα για να δει παίκτες ιδίοις όμμασι. Ωστόσο εδώ μπαίνει και ο δικός σας ρόλος ως προς τον καταρτισμό της αποστολής της ομάδας;
“Αυτός βασικά είναι ο αρχικός μας ρόλος. Να τον βοηθήσουμε βάσει της δικής μας εμπειρίας και της γνώσης μας, να μπορέσει να μας καταλάβει και εμείς να καταλάβουμε το τί θέλει να κάνει εκείνος. Δυστυχώς όμως επειδή είναι Εθνική ομάδα και δεν υπάρχει ο χρόνος να παρουσιάσει άμεσα αυτό που θέλει. Είναι άλλο να το κάνουμε στη θεωρία και άλλο να πρέπει αυτό να το μεταδώσεις στους παίκτες τόσο γρήγορα. Αυτό είναι το πιο δύσκολο πράγμα για έναν προπονητή. Το να μεταδώσει τις γνώσεις του στους παίκτες του.”
Ποια είναι η προσωπική σου φιλοδοξία σε αυτό τον νέο σου ρόλο; Τί θα ήθελες να έχεις πετύχει σε ένα χρόνο;
“Επειδή πάντα πάω βήμα-βήμα δε θα σου πω για κάτι μακροχρόνιο. Σίγουρα υπάρχει ο στόχος στο πίσω μέρος του μυαλού μου, όμως αυτή τη στιγμή πάμε σιγά-σιγά να πετύχουμε τον πρώτο μας στόχο, το να γίνει δηλαδή η Εθνική πάλι ομάδα. Αν πετύχουμε αυτό, να φτιάξουμε μια ομάδα με όλη της την έννοια τότε θα είμαστε σε καλό δρόμο.
Και αυτό πρέπει να κάνουμε και με τις μικρότερες Εθνικές ομάδες. Αυτός είναι ο μακροχρόνιος στόχος, να γίνει μια ενιαία ομάδα. Όλοι είναι σε μια φάση εκμάθησης. Ειδικά οι προπονητές που μαθαίνουν τον ελληνικό ποδόσφαιρο και την ελληνική παιδεία.”
Είναι ξεκάθαρο το τί θέλουμε να κάνουμε στα δύο παιχνίδια με Φινλανδία και Λιχτενστάιν; Γιατί στην παρουσίασή του ο νέος τεχνικός είπε ότι θα ζητήσει απλά πράγματα από τους διεθνείς. Γυρνάει ο διακόπτης; Καθώς πέρσι στο ίδιο γήπεδο η Ελλάδα ήταν κακή απέναντι στον ίδιο αντίπαλο;
“Καταρχάς τους κερδίσαμε στην έδρα μας. Σίγουρα η Φινλανδία δεν είναι η παλιά Φινλανδία. Πλέον έχει και παίκτες που αγωνίζονται σε μεγαλύτερα πρωταθλήματα και σε υψηλό επίπεδο. Όμως κι εμείς έχουμε ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε πολύ υψηλό επίπεδο, σχεδόν όλοι. Οπότε εμείς πρώτα πρέπει να φτιάξουμε την ψυχολογία μας και το δεύτερο να φτιάξουμε όσο μπορούμε την ομαδικότητά μας.
Πάντα η Εθνική και οι ελληνικές ομάδες ό,τι κατάφεραν το κατάφεραν μέσω της ομαδικότητας. Όλες οι ομάδες έτσι λειτουργούν, αλλά ιδιαίτερα εμείς ό,τι καταφέραμε το καταφέραμε όταν ήμασταν όλοι μαζί. Αυτός είναι ο πρώτος στόχος. Τώρα να αρχίσουμε να λέμε ότι θα παίξουμε όπως η Μπαρτσελόνα, αυτό όλοι όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο ξέρουν ότι δε γίνεται σε ένα διάστημα τριών μερών.”
Καλή επιτυχία στο έργο σας, μιας και μιλήσατε πολύ σε πληθυντικό.
“Το έργο δεν είναι μόνο δικό μου. Η Εθνική ομάδα δεν είναι δική μου. Είναι ολωνών. Όλοι έχουν κάποιο ρόλο σε αυτό. Εμείς, εσείς οι δημοσιογράφοι, όλοι. Και φαντάζομοι όλοι θέλουμε να γυρίσουμε χαρούμενοι από την Φινλανδία και όχι μουτρωμένοι. Είναι υποχρέωση όλων, ο καθένας από το πόστο του ν βοηθήσουν τη νέα Εθνική ομάδα. Δυστυχώς το αποτέλεσμα μετράει πάρα πολύ πλέον στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και ένα καλό αποτέλεσμα θα είναι βάλσαμο.”