Το 2014 η ΦΙΜΠΑ κράτησε τη διοργάνωση του παγκοσμίου επί ευρωπαϊκού εδάφους. Για δεύτερη φορά σε 28 χρόνια η διοργάνωση πήγε στα… χέρια της Ισπανίας με μια σημαντική διαφοροποίηση. Η επόμενη διοργάνωση αποφασίστηκε να γίνει… φέτος, σε απόσταση πενταετίας, για να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος τετραετιών.
Ο στόχος της ΦΙΜΠΑ με αυτή τη μικρή αλλαγή ήταν να μη συμπίπτει η διοργάνωση με το αντίστοιχο Μουντιάλ του ποδοσφαίρου. Έξι πόλεις ανέλαβαν τη φιλοξενία των ομίλων και της τελικής φάσης.
Το παλάτσιο ντε ντεπόρτες στη Μαδρίτη επιλέχθηκε όπως και το μακρινό… 1986 για να φιλοξενήσει την τελική φάση ενώ οι αγώνες των προηγούμενων φάσεων αρχικά αποφασίστηκε να γίνουν στη Γρανάδα, το Μπιλμπάο, στο Λας Πάλμας και τη Σεβίλη. Λίγο αργότερα προστέθηκε και η Βαρκελώνη που έτσι φιλοξένησε ένα μεγάλο μπασκετικό γεγονός για πρώτη φορά μετά το Ευρωμπάσκετ του 1997!!!
Ο αριθμός των ομάδων έμεινε στις 24 με την πρώτη φάση να γίνεται σε τέσσερις ομίλους. Οι διοργανωτές Ισπανοί επικράτησαν αήττητοι στον πρώτο με Βραζιλία, Γαλλία και Σερβία να την ακολουθούν στην επόμενη φάση.
Στο δεύτερο γκρουπ έγινε μια μίνι έκπληξη με θύμα (πάλι) το Πουέρτο Ρίκο. Οι Πορτορικάνοι έχασαν τον καθοριστικό αγώνα από τη Σενεγάλη με 82-75 και οι Αφρικανοί προκρίθηκαν πίσω από την αήττητη Ελλάδα, την Κροατία και την Αργεντινή. Η ελληνική ομάδα στον όμιλο της Σεβίλλης πέτυχε πέντε νίκες στη σειρά και μάλιστα με σχετική άνεση. Μόνο εναντίον της Αργεντινής νίκησε με μονοψήφια διαφορά πόντων (79-71).
Στο τρίτο γκρουπ οι ΗΠΑ δεν είχαν προβλήματα αλλά πίσω τους έγινε μεγάλη μάχη για τις υπόλοιπες τρεις θέσεις. Ο Άγιος Δομίνικος, η Νέα Ζηλανδία και η Ουκρανία ισοβάθμησαν στην 3η θέση της κατάταξης και όλα κρίθηκαν στην τριπλή ισοβαθμία. Στον καθοριστικό αγώνα η Νέα Ζηλανδία νίκησε με 73-61 την Ουκρανία με 73-61 και οριακά με το +12 πήρε την πρόκριση. Σε μια άτυπη ρεβάνς του τελικού της προηγούμενης διοργάνωσης οι Αμερικάνοι νίκησαν πολύ εύκολα τους Τούρκους με 98-77.
Στο τέταρτο και τελευταίο γκρουπ Λιθουανία και Σλοβενία ισοβάθμησαν στην πρώτη θέση. Οι Λιθουανοί εξασφάλισαν την πρωτιά με τη νίκη της τελευταίας αγωνιστικής επί των Σλοβένων (67-64) αφού νωρίτερα είχαν ηττηθεί από την Αυστραλία. Το Μεξικό εκμεταλλεύτηκε τη νίκη στον αγώνα με την Αγκόλα (79-55) και άφησε έξω την Αφρικανική ομάδα που παραλίγο να προκριθεί στους 16 για δεύτερη στη σειρά διοργάνωση.
Ο πρώτος γύρος των νοκ άουτ αγώνων ξεκίνησε με τα περισσότερα φαβορί να παίρνουν την πρόκριση. Για τη δική μας εθνική το φινάλε ήταν πικρό καθώς έχασε σχεδόν αμαχητί από τους Σέρβους με 90-72.
Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το Μεξικό με 86-63, εύκολα πέρασαν οι διοργανωτές Ισπανοί το εμπόδιο της Σενεγάλης, ενώ η Βραζιλία σταμάτησε ένα σερί αποτυχημένων αποτελεσμάτων απέναντι στην αιώνια αντίπαλο της διαλύοντας την Αργεντινή με 85-65. Η Λιθουανία απέκλεισε δύσκολα τους μαχητικούς Νεοζηλανδούς ενώ στα μεγάλα ντέρμπι η Τουρκία επιβλήθηκε της Αυστραλίας με 65-64 και η Γαλλία της Κροατίας με 69-64!
Στον προημιτελικό γύρο η Γαλλία σόκαρε τους διοργανωτές Ισπανούς που επιβεβαίωσαν την κακή τους παράδοση στα παγκόσμια! Οι τρικολόρ νίκησαν με 65-52 στον σημαντικότερο αγώνα της οκτάδας.
Οι Αμερικάνοι συνέχισαν να κάνουν περίπατο δείχνοντας τη δύναμη τους και απέναντι στη Σλοβενία (119-76), ενώ η Σερβία που βρήκε ρυθμό στα νοκ άουτ παιχνίδια πέταξε έξω τη Βραζιλία με ένα άνετο 84-56. Τέλος, η Λιθουανία άφησε εκτός ημιτελικών την Τουρκία με 73-61.
Στους ημιτελικούς το ενδιαφέρον συγκεντρώθηκε στο Ευρωπαϊκό ντέρμπι. Η Σερβία κατάφερε μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι να επιβληθεί της Γαλλίας με 90-85 και επέστρεψε για πρώτη φορά μετά το 2002 σε τελικό παγκοσμίου! Οι Αμερικάνοι νίκησαν με 96-68 τη Λιθουανία και απέδειξαν ότι ήταν μακράν η καλύτερη ομάδα τουρνουά διαλύοντας στον τελικό τη Σερβία με 129-96.
Για δεύτερη σερί διοργάνωση και 5η φορά στην ιστορία τους οι ΗΠΑ ανέβηκαν στο ψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου. Στον μικρό τελικό μετά από μεγάλη μάχη η Γαλλία άρπαξε το χάλκινο μετάλλιο από τη Λιθουανία κερδίζοντας με 95-93.
Ο Κάιρι Ίρβινγκ αναδείχθηκε MVP της διοργάνωσης και στην καλύτερη πεντάδα μαζί του συμπεριλήφθηκαν και οι Μίλος Τεόντοσιτς (για δεύτερη στη σειρά διοργάνωση, κάτι που ελάχιστοι παίκτες στην ιστορία έχουν πετύχει), ο Γάλλος Νίκολα Μπατούμ, ο Ισπανός Πάου Γκασόλ (επίσης για 2η φορά στην καριέρα του) και ο Αμερικάνος Κένεθ Φαρίντ.
Ο Πορτορικάνος Τζέι Τζέι Μπαρέα με 22 πόντους μέσο όρο αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης.