Δυο χρόνια έχουν περάσει από τη μέρα που οι δυνάμεις του στρατηγού, Καλίφα Χαφτάρ, πήραν τον έλεγχο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Λιβύης, της Βεγγάζης, και ένα «πέπλο σιωπής»  έχει σκεπάσει την πρωτεύουσα της επαρχίας της Κυρηναϊκής. Οι κάτοικοί της δε φαίνεται...

Δυο χρόνια έχουν περάσει από τη μέρα που οι δυνάμεις του στρατηγού, Καλίφα Χαφτάρ, πήραν τον έλεγχο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Λιβύης, της Βεγγάζης, και ένα «πέπλο σιωπής»  έχει σκεπάσει την πρωτεύουσα της επαρχίας της Κυρηναϊκής.

Οι κάτοικοί της δε φαίνεται να θέλουν να εκφράσουν ανοιχτά τις απόψεις τους, είτε λόγω φόβου είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο. Κι αυτό για μια παραδοσιακή μητρόπολη, από την οποία μάλιστα ξεκίνησε η εξέγερση κατά του Μουαμάρ Καντάφι το 2011, μοιάζει ιδιαίτερα επώδυνο. «Δεν είναι εύκολο να μιλήσει κανείς. Υπάρχουν παντού αυτιά» δηλώνει χαρακτηριστικά μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Spiegel κάτοικος της Βεγγάζης, ο οποίος ζήτησε να μη δημοσιευτούν τα πραγματικά στοιχεία του.

Ο οριστικός ενταφιασμός της δημοκρατίας

Είναι αλήθεια πάντως πως ο 75χρονος πολέμαρχος, ο οποίος έχει πυροδοτήσει έναν ανελέητο εμφύλιο πόλεμο προκειμένου να πάρει τον έλεγχο ολόκληρης της χώρας από την κυβέρνηση του Φάγεζ ας Σάρατζ, φτάνοντας προ των πυλών της πρωτεύουσας  Τρίπολης, δεν υπήρξε ποτέ μεγάλος υποστηρικτής της δημοκρατίας. Είχε φροντίσει μάλιστα σε δηλώσεις του να τονίσει πως η Λιβύη δεν ήταν έτοιμη για τη δημοκρατία.

Ο ίδιος μάλιστα φροντίζει στην πράξη να επιβεβαιώνει τις εν λόγω απόψεις του σε κάθε ευκαιρία.  Εκμεταλλευόμενος την κατάσταση χάους που επικράτησε για πολλά χρόνια στη Λιβύη μετά την πτώση του καθεστώτος Καντάφι, κατάφερε να εγκαθιδρύσει την εξουσία του πάνω στην στρατιωτική πυγμή. Είναι χαρακτηριστικό πως σε κάθε περιοχή που έχει πάρει υπό τον τον έλεγχό του, έχει ορίσει έναν στρατιωτικό διοικητή.

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr