Η Διεθνής Ένωση Μαραθωνίων Δρόμων και Αγώνων Μεγάλων Αποστάσεων (AIMS), η οποία εκπροσωπεί πολλούς από τους μεγαλύτερους αγώνες μεγάλων αποστάσεων στον κόσμο.

Η Διεθνής Ένωση Μαραθωνίων Δρόμων και Αγώνων Μεγάλων Αποστάσεων (AIMS), η οποία εκπροσωπεί πολλούς από τους μεγαλύτερους αγώνες μεγάλων αποστάσεων στον κόσμο.

συμπεριλαμβανομένων του Μαραθωνίου της Αθήνας του Αυθεντικού, του Πεκίνου, του Βερολίνου,της Βοστώνης, του Σικάγο, της Νέας Υόρκης, του Παρισιού και του Τόκιο είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι το βραβείο Συνολικής Προσφοράς απονέμεται στον Alain Lunzenfichter, μια κορυφαία προσωπικότητα της αθλητικής δημοσιογραφίας.

Ο Alain Lunzenfichter θα παραλάβει το βραβείο στο το έβδομο ετήσιο Gala της AIMS για τη βράβευση των κορυφαίων μαραθωνοδρόμων της χρονιάς, που θα πραγματοποιηθεί στη γενέτειρα του Μαραθωνίου, την Αθήνα την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019.

Ο Alain Lunzenfichter (70) κατείχε τη θέση του Αναπληρωτή Εκδότη της L’Equipe στη Γαλλία για 38 χρόνια μεταξύ του 1975 και του 2013, θέση από την οποία κάλυψε 25 θερινούς και χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες.

Εργάστηκε επίσης με το Canal + στην κάλυψη διοργανώσεων κλασικού αθλητισμού, μαραθωνίων και Ολυμπιακών αγώνων. Το 2006 έγινε Πρόεδρος της «Παγκόσμιας Ένωσης Δημοσιογράφων που καλύπτουν Ολυμπιακούς Αγώνες» μέχρι το 2014, οπότε και ανακηρύχθηκε Επίτιμος Πρόεδρος.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια της καριέρας του έχει εκδώσει πολλά βιβλία και έχει αναλάβει πολλούς ηγετικούς ρόλους στον αθλητισμό και τη δημοσιογραφία. Έχει διοριστεί σε επιτροπές της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) που αφορούσαν σε διάφορες θεματικές όπως το αντι-ντόπινγκ, η μεταρρύθμιση της ΔΟΕ, ο Τύπος, ο πολιτισμός και η επικοινωνία.

Ο Πρόεδρος της AIMS Paco Borao σχολιάζει: “Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που καλωσορίζουμε τον Alain στην Αθήνα για να γιορτάσουμε την απίστευτη καριέρα του. Λέγεται ότι οι δημοσιογράφοι γράφουν το «προσχέδιο της Ιστορίας». Αν συμβαίνει αυτό, ο Alain είναι υπεύθυνος για την καταγραφή ενός απίστευτα μεγάλου μέρους της ιστορίας του αθλητισμού μας ».

Ο Alain Lunzenfichter σχολιάζει: “Είναι τιμή η απονομή του βραβείου Συνολικής Προσφοράς της AIMS. Ανυπομονώ να έρθω στην Αθήνα για να περάσω χρόνο με τους φίλους μου στη δρομική κοινότητα. Έχει πάντα τιμή να καλύπτω το άθλημα και τόσους πολλούς σπουδαίους πρωταθλητές. Όταν βλέπω τους προηγούμενους νικητές αυτού του βραβείου, αισθάνομαι πολύ ταπεινός ώστε να τιμηθώ με το ίδιο βραβείο. Ευχαριστώ την AIMS και τα μέλη της για την απονομή αυτού του βραβείου. “

Προηγούμενοι βραβευθέντες με το ίδιο βραβείο

2013 – Ingrid Kristiansen

2014 –George Hirsch

2015 – Frank Shorter

2016 – Haile Gebrselassie

2017 – Rosa Mota

2018 – Hiroaki Chosa και Horst Milde

Ο ρυθμός του 37ου Αυθεντικού Μαραθωνίου

Η μουσική δεν ηρεμεί μόνο τα πλήθη, τους δίνει ρυθμό και δύναμη. Δεν είναι τυχαίο που στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, ένα σημαντικό μερίδιο

της επιτυχίας ανήκει στα μουσικά σύνολα. Τις μπάντες, τους djs, αλλά και τους μεμονωμένους μουσικούς, που ενώνονται με τους αθλητές, αλλά και τον κόσμο και μετατρέπουν τη μαραθώνια διαδρομή σε ένα ατελείωτο πάρτι, με χορηγό πλέον και την ΟΠΑΠ Α.Ε.

Το ίδιο αναμένεται να γίνει και το πρωί της Κυριακής, 10 Νοεμβρίου, στον 37ο ΑΜΑ. Οι μουσικές δράσεις είναι πολλές και ξεκινούν από τον Τύμβο του Μαραθώνα και τη Νέα Μάκρη έως το Πικέρμι, την Παλλήνη, το Γέρακα, συνεχίζουν στην Αγία Παρασκευή και τη γέφυρα της Κατεχάκη, με ανάλογο κλίμα γιορτής να δημιουργείται και στο κέντρο της Αθήνας. Στην πλατεία Μαβίλη όπου εφέτος θα στηθεί το 1ο stage και στο Πάρκο Ελευθερίας, στο Άγαλμα του Βενιζέλου, όπου θα βρίσκεται το δεύτερο. Αναλυτικά:

1.Πλατεία Μαβίλη. Θα παίξουν οι: Groovy Peacocks (Δημήτρης Χατζηιωάννου, Βαγγέλης Κορτίδης, Μιχάλης Βλαχιώτης, Νίκος Αθανασιάδης) και μια ομάδα μουσικών στην οποία συμμετέχουν οι: Μάνος Μαυράκης (κιθάρα-φωνή),Θανάσης Κουζαμπάσης(σαξόφωνο),Ιωάννα Ομορφιά (βιολί),Νόρα Τσοπανάκη (φωνή),Δημήτρης Χατζηιωάννου (cajon-φωνητικά) και

2.Άγαλμα Βενιζέλου (δίπλα από το Μέγαρο Μουσικής).Θα παίξουν οι: Deejay Nic The Band (συνδυάζει ηλεκτρονικά στοιχεία της EDM,με τον αναλογικό rock ήχο του live συγκροτήματος). Η Mica Eio (ανακατεύει μουσικά στοιχεία της contemporary RnB, drum n bass grooves τη soulful house και την ambient) και το μουσικό σχολείο Art Note με τους Δημήτρη Ουρανό, Δανάη Λεβεντάκου, Μιχάλη Λατουσάκη, Αλέξανδρο Μονιάκη, Τζένη Παπαλαμπροπούλου, Έλενα Γκέλα, Αλέξανδρο-Andrews Μαργαρίτη, Αναστασία Λεκού, Πάνο Σοροτιώτη, Μάχη Δόριζα, Δημήτρη Κονδύλη, Δομινίκη Κονδύλη, Κατερίνα Βαβαλά, Μανώλη Σκουλά.

Εκτός όμως των δύο κεντρικών σκηνών και 10 djs, θα δίνουν το δικό τους ρυθμό, σε απόσταση μόλις λίγων χιλιομέτρων μεταξύ τους, τόσο στη διαδρομή των 42.195 μ. όσο και στις διαδρομές εντός της πόλης των 5 και 10 χλμ. Το αρχικό σημείο, που θα βρίσκεται ο πρώτος dj είναι η στροφή του Τύμβου του Μαραθώνα και τελευταίο ο Δρομέας, απέναντι από το ξενοδοχείο Hilton.

Ο ρυθμός και η μουσική όμως δεν σταματούν καθώς ραδιοφωνικοί παραγωγοί κι ομάδες κρουστών, δίνουν τον παλμό σε όσους τρέχουν, αλλά δημιουργούν και ένα κλίμα γιορτής σε όσους θα σπεύσουν να ενθαρρύνουν και να χειροκροτήσουν τους συμμετέχοντες στον αγώνα.

Ανάμεσα στις ομάδες που θα ανεβάσουν το ρυθμό των δρομέων και τη διάθεση των θεατών είναι οι φιλαρμονικές του Δήμου Ραφήνας-Σπάτων (βρίσκεται στο 24ο χλμ, από την αφετηρία) και του Δήμου Χαλανδρίου. Εφέτος, αναμένεται να δώσει το παρών και ο Δήμος Αθηναίων, με δικά του μουσικά σύνολα, εκτός της φιλαρμονικής, όπως τόνισε και η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ: «Φέτος θα προσθέσουμε και τα Μουσικά Σύνολα τόσο στην εκκίνηση των 10 χλμ. το Σάββατο όσο και στη διαδρομή του Μαραθωνίου την Κυριακή 10 Νοεμβρίου».

Επίσης, πολλά dj sets και μουσικά σχήματα συνδέονται με τους χορηγούς του 37ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας.

Το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η μουσική και τα μουσικά σύνολα, στον Αυθεντικό Μαραθώνιο, επισημαίνει ο κ. Δημήτρης Κονδύλης βιολόγος και μουσικός ο ίδιος: «Η μουσική είναι αυτή, που δίνει ώθηση στον κόσμο και δύναμη στους αθλητές σε σημαντικά σημεία του αγώνα. Για παράδειγμα, στην υπόγεια γέφυρα της Κατεχάκη, οι τυμπανιστές που βρίσκονται στο σημείο, δημιουργούν τέτοια ατμόσφαιρα, που αθλητές, αλλά και ο κόσμος σταματούν για να φωτογραφηθούν, μαζί τους. Όσο για τους συμμετέχοντες σε αυτή τη δράση πραγματικά το χαίρονται τόσο πολύ, που θεωρούν τιμή τους, που τους προτείναμε να πάρουν μέρος σε αυτήν».

Το ραντεβού όχι μόνο το αθλητικό, αλλά και το μουσικό δίδεται πλέον την προσεχή Κυριακή 10 Νοεμβρίου, κατά μήκος της μαραθώνιας διαδρομής. Να είστε όλοι εκεί για να στηρίξουμε τους δρομείς, να μπούμε στο ρυθμό της μουσικής και να συμμετέχουμε στη γιορτή!

Ο 37ος ΑΜΑ ξεκίνησε με τα εγκαίνια της ERGO Marathon EXPO και τη συνέντευξη Τύπου

Ο 37ος Μαραθώνιος Αθήνας, ο Αυθεντικός άνοιξε σήμερα με τα εγκαίνια της ERGO Marathon EXPO και τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στον ίδιο χώρο με την παρουσία των φορέων και των αθλητών.

Εκατοντάδες άνθρωποι περίμεναν να ανοίξουν οι πύλες του Ταε Κβο Ντο προκειμένου να περιηγηθούν στα περίπτερα της ERGO Marathon EXPO και παράλληλα να παραλάβουν – όσοι μετέχουν – το υλικό τους για τους αγώνες του Σαββάτου (9/10) και της Κυριακής (10/11).

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στα όρια συμμετοχής τα οποία καλύφθηκαν, για το νέο μετάλλιο και φυσικά για τους αθλητές και τις αθλήτριες που είναι οι πρωταγωνιστές του αγώνα.

Η νικήτρια της περσινής διοργάνωσης, Ελευθερία Πετρουλάκη, τόνισε: «Ευχαριστώ την ομοσπονδία για την πρόσκληση. Φέτος έχω τη χαρά να είμαι για δεύτερη φορά στο Μαραθώνιο της Αθήνας και πέρσι ήταν η πρώτη φορά γενικά που έτρεχα σε μαραθώνιο. Ο στόχος είναι να φθάσω πρώτη στον τερματισμό και θα κυνηγήσω μια καλύτερη επίδοση, έχω πια και την εμπειρία. Ο μαραθώνιος της Αθήνας έχει γιγαντωθεί, είναι το μεγαλύτερο ετήσιο αθλητικό γεγονός. Χαίρομαι που φέτος έγινε και διήμερη, κάτι που σημαίνει πως θα έχουμε περισσότερους να μας περιμένουν στον τερματισμό στο Καλλιμάρμαρο. Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όλους».

Η πρωταθλήτρια του Μαραθωνίου, Γκλόρια Πριβιλέτζιο, λίγες εβδομάδες από τον αγώνα της Ντόχα, θα είναι παρούσα στην ΑΜΑ, προκειμένου να τρέξει όπως και πέρυσι στα 10χλμ: “Ευχαριστώ για την πρόκληση. Φέτος θα τρέξω και πάλι στα 10χλμ., γιατί προέρχομαι από ένα μαραθώνιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Ντόχα και έτσι διάλεξα τα 10χλμ. για να μπορέσω να προπονηθώ καταλλήλως. Στόχος μου είναι μια καλή εμφάνιση, ένα ρεκόρ και διεκδικήσω την πρώτη θέση. Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όλους”.

Ο τρίτος της περσινής διοργάνωσης, Παναγιώτης Καραΐσκος, είπε: «Καλησπέρα σε όλους, ευχαριστώ για την πρόσκληση. Από το 2013 τρέχω στο Μαραθώνιο της Αθήνας και φέτος είναι η έβδομη φορά και είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι σε αυτό τον αγώνα. Θυμάμαι πάντως, την εποχή που ήμουν στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο σαν θεατής και δάκρυζα όταν έβλεπα να τερματίζουν οι άλλοι δρομείς. Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όλους».

Στη συνέντευξη Τύπου έδωσαν το παρών και δύο ξένοι δρομείς.
Ο Ντάνιελ Μουΐντι Μουτέτι (Κένυα), είπε για το ντεμπούτο του στη διοργάνωση: “Είμαι πολύ χαρούμενος που ήρθα στην Ελλάδα, στην ιστορική χώρα του μαραθωνίου και ελπίζω να σπάσω το ρεκόρ διαδρομής» και ο Ρόντσας Λόκιταμ Κιλίμο (Κένυα), συμπλήρωσε: «Είμαι χαρούμενος που είμαι εδώ, έχω προπονηθεί για τον αγώνα αυτό και ξέρω πως η διαδρομή είναι ανταγωνιστική, αλλά είμαι καλά προετοιμασμένος και θέλω να σπάσω το ρεκόρ διαδρομής”.

Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος ήταν αυτός που πήρε στη συνέχεια το λόγο. “Πολλά τα διαφορετικά και νέα πράγματα στον 37ο ΑΜΑ, από τον χώρο όπου φιλοξενείται η συνέντευξη Τύπου, την ERGO Marathon EXPO που ξεκινά φέτος μία ημέρα νωρίτερα και αναμένεται να περάσουν από αυτήν 75.000 άνθρωποι. Από το νέο μας μετάλλιο, για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς. Ένα μετάλλιο με την υπογραφή του Αλέκου Φασιανού, που θα αποκτήσει συλλεκτική αξία και φυσικά με έναν αγώνα το Σάββατο, των 10χλμ. Φέτος έχουμε νέο ρεκόρ εγγραφών, με 60.000, το οποίο συμπληρώθηκε, 13.500 δρομείς θα έρθουν από το το εξωτερικό και βεβαίως πάντα με την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών μας. Όλα αυτά σηματοδοτούν τη σταθερή ανοδική πορεία του ΑΜΑ από το 2006, όταν με τον Βασίλη Σεβαστή ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια, αποτέλεσμα μιας μεγάλης, εκτεταμένης συνεργασίας. Στην Ελλάδα δε συνεργαζόμαστε εύκολα, στον ΑΜΑ καταφέραμε να εδραιώσουμε μεγάλη συνεργασία με φορείς και πολιτεία, ΜΚΟ, χορηγούς, συλλόγους δρομέων, εθελοντές με ένα πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης που κάθε χρόνο μεγαλώνει. Το κρίσιμο όμως είναι η πορεία αυτή να έχει τη δυνατότητα και την ευκαιρία να συνεχιστεί. Για να συμβεί αυτό δεν αρκούν πλέον μόνο οι προσπάθειες του ΣΕΓΑΣ. Απαιτείται να προχωρήσουν άμεσα τα έργα στην αφετηρία και στην πόλη του Μαραθώνα, μόνο έτσι θα μπορέσουμε να υποδεχθούν περισσότερους δρομείς και παράλληλα να στείλουμε στα μηνύματα του ΑΜΑ σε όλο τον κόσμο. Καλή επιτυχία σε όλους και όλες”, είπε και συμπλήρωσε για το περιβαλλοντολογικό πρόγραμμα: «Φέτος, ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την Coca-Cola για έναν Μαραθώνιο Χωρίς Απορρίμματα και για πρώτη φορά δίνουμε προοπτική μηδενικών απορριμμάτων στον ιστορικό αγώνα δρόμου, τοποθετώντας ειδικούς μπλε και καφέ κάδους προωθώντας την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση και την επαναχρησιμοποίηση των υλικών. Μια καινοτόμος δράση, στο πλαίσιο αυτό, είναι και η μετατροπή των πλαστικών απορριμμάτων σε 3D printed υπαίθρια γυμναστήρια και όργανα γυμναστικής. Έτσι ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά σε ένα μέλλον όπου τίποτα δεν πάει χαμένο. Μάλιστα φέτος για πρώτη φορά το πόντιουμ των απονομών θα είναι από 3D εκτύπωση από ανακυκλώσιμα υλικά».

Ο Δήμαρχος Μαραθώνα, Στέργιος Τσίρκας, σχολίασε: “Είναι χαρά και τιμή για εμάς να φιλοξενούμε τον Μαραθώνιο, ένα ιστορικό γεγονός που έγινε Ολυμπιακό άθλημα. Το γεγονός ότι στον 37ο Μαραθώνιο Αθήνας συμμετέχουν δρομείς από 104 χώρες μας καθιστά υπεύθυνους ώστε να διεξαχθεί όσο πιο τέλεια γίνεται. Δουλεύουμε ήδη για να γινόμαστε καλύτεροι και εξετάζουμε προτάσεις για βελτίωση των εγκαταστάσεων στην αφετηρία ώστε να βρεθούν λύσεις για τη φιλοξενία περισσότερων δρομέων. Από Δευτέρα ξεκινάμε την προετοιμασία για τον 38ο Μαραθώνιο, ενώ τον Οκτώβριο του 2020 θα ξεκινήσουμε ημιμαραθώνιο στον Δήμο Μαραθώνα”.

Η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, Άννα Ροκοφύλλου, είπε: “Είμαστε χαρούμενοι που φέτος έχουμε περισσότερες συμμετοχές από κάθε άλλη χρόνια γεγονός που δείχνει ότι ο μαραθώνιος βρίσκει ολοένα και μεγαλύτερη ανταπόκριση. Βοηθάμε για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα με το προσωπικό μας. Οι μουσικοί μας θα βρίσκονται στην έναρξη των 10 χλμ. το απόγευμα του Σαββάτου. Ευχαριστούμε όλους και είμαι βέβαιη ότι θα είναι ο καλύτερος μαραθώνιος που έχει γίνει ως τώρα”.

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Μαραθωνίου, και γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής, δήλωσε: “Θα ήθελα να ξεκινήσω θυμίζοντας σε κάποιους ότι με τον Κώστα Παναγόπουλο είμαστε μαζί τα τελευταία 20-21 χρόνια από διαφορετικές θέσεις. Η προσπάθεια αναβάθμισης και διεύρυνσης του Μαραθωνίου της Αθήνας χτίσθηκε όλα αυτά τα χρόνια σκαλί σκαλί, πέτρα πέτρα, βήμα βήμα. Και όχι μόνο από τους δυο μας αλλά από ένα σύνολο συνεργατών, από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τους εκλεκτούς συνεργάτες όπως είναι ο Μάκης Ασημακόπουλος, και ο Βαγγέλης Παπαποστόλου, οι προηγούμενοι κλπ. Βέβαια τα προηγούμενα χρόνια μέχρι το 2004-05 ήταν αυτό που ονομάζουμε «πέτρινα» με την έννοια ότι οι προσπάθειες γίνονταν αλλά πρέπει να ομολογήσω ότι δεν είχαμε βάλει μπρος ένα σχέδιο με όραμα και μεράκι έτσι όπως τουλάχιστον το εμπνεύστηκε και το εισηγήθηκε ο κ. Ασημακόπουλος. Και το αγκαλιάσαμε από την πρώτη στιγμή πιστεύοντας ότι είναι υλοποιήσιμο.
Γιατί τα λέω αυτά; Είναι επίκαιρο, των ημερών μας, ένα θέμα που κάποιοι που δεν είχαν ως φορέας, ως τάξη, καμία συμμετοχή σε όλη αυτή την προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια, ούτε και σήμερα, επιχειρούν να πείσουν την ελληνική κοινωνία και όχι μόνο ότι η παρουσία των αθλητικών στελεχών στη δράση σαν αυτή των ομοσπονδιών, πρέπει να έχει πεπερασμένα όρια θητειών και ηλικίας. Δεσμεύομαι και στέλνω και ένα μήνυμα ότι θα είμαστε εδώ και του χρόνου.
Θέλω λοιπόν αφ’ ενός να ευχαριστήσω τον Κώστα Παναγόπουλο και όλους όσοι δούλεψαν για να φτάσουμε μέχρι εδώ. Και να έρθω στη σημερινή εποχή όπου εκτός από τους θεσμικούς φορείς που εκπροσωπούνται και στη σημερινή συνέντευξη, πολύ σημαντικό ρόλο σε όλη αυτή την προσπάθεια έχουν παίξει, εκτός από την ERGO προφανώς, οι μεγάλοι, οι εθνικοί χορηγοί του ΣΕΓΑΣ που μας δίνουν τους πόρους να χρηματοδοτήσουμε τις δράσεις και τις υπόλοιπες δραστηριότητες σε όλη την Ελλάδα για τον κλασικό αθλητισμό της χώρας. Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη του ΣΕΓΑΣ, τους εργαζόμενους, τα στελέχη που προανέφερα με όλο το επιτελείο τους, τους πολύτιμους χιλιάδες εθελοντές που χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε να διεκπεραιωθεί με ασφάλεια ο αγώνας, και να ευχηθώ καλή δύναμη. Δίνω την υπόσχεση πως όλοι μας θα είμαστε εκεί μέχρι να τερματίσει ασφαλής και υγιής και ο τελευταίος δρομέας. Καλή επιτυχία σε όλους και ελπίζω για μια ακόμα χρονιά ο Μαραθώνιος της Αθήνας θα ολοκληρωθεί έχοντας κάνει ένα ακόμα μεγάλο βήμα ώστε να κερδίσει την καταξίωση όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στο διεθνές κίνημα των μαραθωνοδρόμων ανά τον κόσμο και των διοργανωτών των υπόλοιπων μαραθωνίων.

Ο εμπορικός διευθυντής της ERGO Marathon EXPO, Στάθης Τσαούσης, είπε: “Είμαστε πολύ χαρούμενοι όλοι οι άνθρωποι της ERGO. Δεν είναι μόνο η διοίκηση, το προσωπικό αλλά και οι 3500 περίπου συνεργάτες μας. Είμαστε περήφανοι γιατί ακόμα μια χρονιά στηρίζουμε ως μεγάλος χορηγός του ΣΕΓΑΣ τον 37ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Είμαστε ονομαστικός χορηγός της Marathon Expo, που αποτελεί τη σημαντικότερη εμπορική έκθεση αφιερωμένη στον αθλητισμό. Μια έκθεση που εξελίσσεται κάθε χρόνο και γίνεται ανταγωνιστικότερη με πολλές εκθέσεις αντίστοιχες του εξωτερικού. H ERGO Ασφαλιστική έχει επιλέξει να σταθεί αρωγός σε αυτό το έργο του ΣΕΓΑΣ για την ανάπτυξη του δρομικού κινήματος στη χώρα μας. Από το 2011 προστατεύουμε και ασφαλίζουμε όλους τους δρομείς από τον κίνδυνο ατυχήματος κατά τη διάρκεια του αγώνα. Παράλληλα συμμετέχουμε ενεργά σαν εταιρεία στη διοργάνωση με τη δική μας ERGO Running Team. Κάθε χρόνο ανεβαίνουμε αριθμητικά και φέτος θα φτάσουμε τους 500 συμμετέχοντες. Θέλω να καλωσορίσω στην Αθήνα εκτός από τους elite αθλητές και τους 140 δρομείς από τις Επτά Περιφέρειες της χώρας που θα συμμετέχουν στον τελικό του Run Greece, τον αγώνα δρόμου 3χλμ ERGO. Εμείς θα είμαστε και το Σάββατο και την Κυριακή σε όλη τη διαδρομή με την επίσημη ομάδα των εμψυχωτών μας, για να δώσουμε δύναμη σε όλους τους δρομείς για να πραγματοποιήσουν αυτό που περιμένουν, το δικό τους Έργο”

Τον ΕΟΤ εκπροσώπησε η Ιουλία Κουρεμένου, η οποία δήλωσε: “Εκ μέρους του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού χαιρετίζουμε τον 37ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Καλωσορίζουμε όσους έχουν έρθει για να τρέξουν στη διοργάνωση. Ο ΕΟΤ εδώ και αρκετά χρόνια συμμετέχει από κοινού στη μεγάλη αυτή διοργάνωση με έντονη παρουσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας δεν είναι μόνο ένα αθλητικό γεγονός αλλά ένα καταξιωμένο πολιτιστικό και τουριστικό γεγονός με ιδιαίτερη απήχηση στην προβολή και στην θετική εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και φυσικά με πολύ σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα για την Ελλάδα. Η προβολή της διοργάνωσης στο εξωτερικό γίνεται και μέσω των διεθνών εκθέσεων που συμμετέχουμε από κοινού με το ΣΕΓΑΣ σε ετήσια βάση. Αυτό έχει κρατήσει σε πολύ υψηλά επίπεδα τον αριθμό των συμμετεχόντων από το εξωτερικό. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στη διοργάνωση που αναδεικνύει την ιστορική διάσταση του μαραθώνιου δρόμου, την Μάχη του Μαραθώνα, κυρίως όμως καταδεικνύει τη δύναμη, το σθένος και το Ευ Αγωνίζεσθε στο σύγχρονο κόσμο”.

Η εντεταλμένη σύμβουλος αθλητισμού της Περιφέρειας Αττικής, Μαργαρίτα Βάρσου, παλιά αθλήτρια των 400 μέτρων, αναφέρθηκε στον 37ο Μαραθώνιο όχι μόνο ως αθλητικό γεγονός, αλλά και στην έκθεση, την ERGO Marathon 2019, που γίνεται κάθε χρόνο, πριν τον Αυθεντικό Μαραθώνιο: “Πρόκειται για μια μεγάλη έκθεση, που αφορά στον αθλητισμό, τον τουρισμό, την υγεία και την τεχνολογία του Αυθεντικού Μαραθωνίου. Είναι η 12η χρονιά που ο ΣΕΓΑΣ διοργανώνει αυτή την έκθεση . Για την Περιφέρεια Αττικής είναι τιμή και μεγάλη ευθύνη η συνδιοργάνωση του Αυθεντικού Μαραθωνίου. Για εμάς, αλλά και για όλο τον κόσμο είναι μια γιορτή του κλασικού αθλητισμού ο Μαραθώνιος και είναι και ένα μήνυμα για την ειρήνη. Εφέτος, συμμετέχουν δρομείς από 104 χώρες του κόσμου έτσι δίνεται η ευκαιρία στην Ελλάδα να γίνει και αθλητικός και πολιτιστικός προορισμός. Εξάλλου ο τουρισμός αποτελεί και κινητήρια δύναμη για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μας. Η Περιφέρεια Αττικής χαιρετίζει τη διοργάνωση του 37ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας και ευχαριστώ θερμά όλους τους συνδιοργανωτές και τους συμμετέχοντες και εμπλεκόμενους και καλή επιτυχία στους αθλητές.

Ο τεχνικός διευθυντής του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, Βαγγέλης Παπαποστόλου, μίλησε με στοιχεία και αριθμούς για τον 37ο ΑΜΑ: «Για να αντιληφθούμε το μέγεθος του Μαραθωνίου και ως τεχνικός διευθυντής αυτού του αγώνα, η επιτυχία οφείλεται στη σταθερή πορεία. Μόνο με σταθερή πορεία, με συναντίληψη, με ενότητα στο στόχο μόνο τότε μπορούμε να έχουμε απίστευτα αποτελέσματα στη χώρα μας. Αποτελέσματα που σήμερα και κάθε χρόνο, είναι προς τα πάνω με μεγάλα μεγέθη. Θα σας αναφέρω και κάποια παραδείγματα, έχουν να κάνουν με τις δυνατότητες που έχουμε, αλλά με μια βασική προϋπόθεση, σταθερή πορεία.

Είχαμε 55.000 συμμετοχές σαν στόχο την προηγούμενη χρονιά, ξεπεράσαμε τις 60.000 συμμετοχές στη φετινή χρονιά. Και μάλιστα δεν είναι ότι ξεπεράσαμε είναι ότι βάζουμε φραγμό… λέμε όχι άλλους δεν μπορούμε να υποδεχθούμε στο Μαραθώνιο, στο Μαραθώνα. Η κατάσταση είναι τελείως ασφυκτική. Οι 20.000 είναι υπέρβαση που κάνουμε για να μπορέσουμε να τους διακινήσουμε δεν ξέρω αν οι αριθμοί σας λένε κάτι, αλλά θα σας πω μόνο ότι τα 350 λεωφορεία που ξημερώματα φορτώνουν, στο Κέντρο της Αθήνας, τους δρομείς για να τους πάνε στο Μαραθώνα είναι 12,5 χλμ. ουρά. Γιατί όταν λέμε αριθμούς δεν καταλαβαίνουμε το μέγεθος και για να γίνει αυτό 1000 αστυνομικοί, οι δυνάμεις της Αστυνομίας και της τροχαίας, που υποστηρίζουν την απρόσκοπτη πορεία προς τον Μαραθώνα.

O Σύμβουλος Διεύθυνσης αθλητικής ενημέρωσης της ΕΡΤ, Γιώργος Λυκουρόπουλος, δήλωσε: “Η ΕΡΤ θα είναι μια ακόμα χρονιά παρούσα σε αυτό το κορυφαίο γεγονός. Φέτος ο Μαραθώνιος της Αθήνας συμπίπτει και με την πρώτη χρονιά λειτουργίας της ΕΡΤsports, και θα μεταδοθεί από το νέο μας κανάλι,που έχει 24ωρο πρόγραμμα. Θα καλύψουμε όλες τις δράσεις που θα γίνουν από την Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή από τα κανάλια μας, από τη διαδικτυακή πύλη της ΕΡΤ (ert.gr) και από την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης. Για όλα αυτά θα εργαστούν 220 άνθρωποι όλων των ειδικοτήτων, ενώ θα χρησιμοποιηθούν επτά βαν, και όλων των ειδών οι κάμερες. Από νωρίς την Κυριακή θα ξεκινήσουμε με ειδική εκπομπή που θα μας βάλει στο κλίμα της μεγάλης γιορτής. Όλους στην ΕΡΤ μας τιμάει όλως ιδιαιτέρως που καλύπτουμε αυτή την μεγάλη γιορτή”.

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, δήλωσε: “Το ΕΚΑΒ δεν θα μπορούσε να λείπει από τη συγκεκριμένη διεθνούς εμβέλειας αθλητική διοργάνωση. Με την εμπειρία και την τεχνογνωσία του θα συνεργαστεί με όλους τους φορείς και τις εθελοντικές ομάδες για να παρέχει υγειονομική ασφάλεια και πλήρη ιατρική κάλυψη σε όλους τους αθλητές.

Και οι δυο αγωνιστικές ημέρες, Σάββατο και Κυριακή, είναι «θωρακισμένες» από εμάς. Θα υπάρχουν ασθενοφόρα, μηχανές άμεσης επέμβασης, οχήματα μικρού όγκου, για να βρίσκονται οπουδήποτε απαιτηθεί, και στα ιατρεία που θα βρίσκονται στο Παναθηναϊκό Στάδιο και σε όποια άλλα σημεία.
Είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε αρωγοί σε αυτό το γεγονός, πιστεύουμε σε αυτό το γεγονός, η πατρίδα μας χρειάζεται διεθνή προβολή και μέσω του Μαραθωνίου της Αθήνας την πετυχαίνει.

AIMS: Αυτοί είναι οι κορυφαίοι Μαραθωνοδρόμοι του κόσμου!

Θα βραβευτούν στην Αθήνα!

Η Διεθνής Ένωση Μαραθωνίων Δρόμων και Αγώνων Μεγάλων Αποστάσεων (AIMS), η οποία εκπροσωπεί πολλούς από τους μεγαλύτερους αγώνες μεγάλων αποστάσεων στον κόσμο

είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι ως τους κορυφαίους άνδρα και γυναίκα μαραθωνοδρόμους για το 2019 αντιστοίχως τον Lelisa Desisa (Αιθιοπία) και τη Ruth Chepngetich (Κένυα).

Η αρμόδια επιτροπή της AIMS αποφάσισε ότι για αυτή τη χρονιά (1η Οκτωβρίου 2018 έως 6 Οκτωβρίου 2019), οι Lelisa Desisa και Ruth Chepngetich ήταν οι επιφανέστεροι υποψήφιοι στις αντίστοιχες κατηγορίες ανδρών/γυναικών βάσει των επιδόσεων τους.

Ο Lelisa Desisa (29) είχε μια πολύ εντυπωσιακή χρονιά. Στις 4 Νοεμβρίου 2018 κέρδισε τον μαραθώνιο TCS της Νέας Υόρκης με χρόνο 2:05:59. Ήταν η τρίτη νίκη του σε μαραθώνιο που εντάσσεται στην κατηγορία των World Marathon Major, έχοντας προηγουμένως κερδίσει τον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 2013 και το 2015. Στις 5 Οκτωβρίου 2019, ο Lelisa αναδείχθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής στον Μαραθώνιο, με χρόνο 2:10:40 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Ντόχα του Κατάρ.

Η Ruth Chepngetich (25) κέρδισε τον παγκόσμιο τίτλο στον Μαραθώνιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στη Ντόχα του Κατάρ με χρόνο 2:32:43. Κατά τη διάρκεια της σεζόν 2018-19 σημείωσε επίσης νίκες στον Μαραθώνιο της Κωνσταντινούπολης, στον Standard Chartered Μαραθώνιο του Ντουμπάι, στους Ημιμαραθωνίους Vodafone της Κωνσταντινούπολης και Seiryu της Ιαπωνίας και στον Μαραθώνιο της Μπογκοτά.

Και οι δύο αθλητές εξασφάλισαν τους παγκόσμιους τίτλους τους κάτω από αντίξοες συνθήκες στο Κατάρ, με θερμοκρασίες άνω των 30C και υγρασία περίπου 70% παρά το γεγονός ότι και οι δύο κούρσες ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα.

H απονομή θα γίνει στο έβδομο ετήσιο Gala Awards της AIMS για τη βράβευση των κορυφαίων Μαραθονοδρόμων της χρονιάς, που θα πραγματοποιηθεί στη γενέτειρα του Μαραθωνίου, την Αθήνα την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019 στο Μέγαρο Μουσικής.

37ος ΑΜΑ: Μαραθώνιος προσωπικοτήτων

Γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας ο 37ος Μαραθώνιος της Αθήνας συγκεντρώνει τα βλέμματα της αθλητικής κοινότητας ανά την υφήλιο. Κορυφαίες προσωπικότητες

θα βρεθούν στην ελληνική πρωτεύουσα για να παρακολουθήσουν τη μοναδική αυτή συνάντηση.

Μεταξύ αυτών είναι και οι:

-Στέφανο Μπαλντίνι, ο “χρυσός” Ολυμπιονίκης της Αθήνας το 2004 στον Μαραθώνιο. Μια τεράστια μορφή του παγκόσμιου στίβου που θα αγωνιστεί και πάλι στην κλασική διαδρομή. Από το 1995 μέχρι το 2010 που αποφάσισε να εγκαταλείψει, συμμετείχε σε σε 27 μαραθώνιους. Κορυφαία στιγμή της καριέρας του ήταν βεβαίως το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στην Αθήνα, και ακόμα τα δύο Ευρωπαϊκά σε Βουδαπέστη (1998) και Γκέτενμποργκ (2006), τα δύο χάλκινα που κατέκτησε στα παγκόσμια του Εντμοντον (2001) και Παρίσι (2003). η νίκη στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Ημιμαραθωνίου το 1996 στη Μαγιόρκα καθώς και τα δυο ρεκόρ Ιταλίας που πέτυχε στο Λονδίνο το 2002 (2.07.29) και το 2006 (2.07.22).

-Αλαίν Λουνζενφίχτερ: Μια κορυφαία προσωπικότητα της αθλητικής δημοσιογραφίας. Από το 1975 μέχρι το 2013 κατείχε τη θέση του αναπληρωτή εκδότη της γαλλικής εφημερίδας L’ Equipe, και κάλυψε 25 θερινούς και χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Εργάστηκε επίσης με το Canal + στην κάλυψη διοργανώσεων κλασικού αθλητισμού, μαραθωνίων και Ολυμπιακών Αγώνων. Καθ΄όλη τη διάρκεια της καριέρας του έχει εκδώσει πολλά βιβλία και έχει αναλάβει πολλούς ηγετικούς ρόλους στον αθλητισμό και τη δημοσιογραφία.

Ιγκόρ Κασίνα: Ένας εκ των κορυφαίων γυμναστών στο μονόζυγο και χρυσός Ολυμπιονίκης στην Αθήνα το 2004 (χάρισε τότε στην Ιταλία το 500ο ολυμπιακό της μετάλλιο). Η απόφαση του πρωταθλητή από το Σερένο της Λομβαρδίας να εγκαταλείψει τον αθλητισμό το 2011 σε ηλικία 33 χρόνων, προκάλεσε έκπληξη καθώς παρέμενε ανταγωνιστικός και το 2009 είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που φιλοξενήθηκε στην O2 Arena στο Λονδίνο.

-ο Λελίσα Ντεσίσα (Αιθιοπία) και η Ρουθ Τσέπνγκετιχ (Κένυα), που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στον μαραθώνιο ανδρών και γυναικών στο πρόσφατο παγκόσμιο πρωτάθλημα που έγινε στην Ντόχα του Κατάρ.

οι εκπρόσωποι από τον Μαραθώνιο Χiamen της Κίνας που θα βραβευτεί στο έβδομο ετήσιο Gala Awards της AIMS το βράδυ της Παρασκευής 8 Νοεμβρίου 2019 με το βραβείο Πράσινου Μαραθωνίου για το 2019 και από τον Μαραθώνιο Harmony της Γενεύης για τη Unicef (Ελβετία) που θα τιμηθεί με το βραβείο Κοινωνικής Προσφοράς της AIMS για το 2019.
-Ρον Χιλ, ο Βρετανός πρωταθλητής Ευρώπης στον μαραθώνιο το 1969 στο πρωτάθλημα που έγινε στην Αθήνα.

-Χορστ Μίλντε, ένας ακόμα θρύλος των μεγάλων αποστάσεων. Ίδρυσε τον Μαραθώνιο του Βερολίνου το 1974 που εξελίχθηκε σε ένα αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός παγκόσμιας σημασίας. Είναι ο αγώνας των πολυάριθμων παγκόσμιων ρεκόρ που έχει προωθήσει το μήνυμα του υγιούς τρόπου ζωής σε εκατομμύρια δρομείς στη Γερμανία και σε όλο τον κόσμο. Το 1982 έκανε τον Μαραθώνιο του Βερολίνου ιδρυτικό μέλος της AIMS και διοργάνωσε το 3ο παγκόσμιο συνέδριό της στο Βερολίνο (1983). Διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της AIMS μεταξύ των ετών 1999-2010 και συνέβαλε στην ανάπτυξη του δρομικού κινήματος σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 1994 ίδρυσε το ΑIMS Marathon Museum of Running στο ιστορικό ολυμπιακό πάρκο του Βερολίνου. Το μουσείο παρουσιάζει την εξέλιξη του τρεξίματος και του Μαραθωνίου παγκοσμίως. Σήμερα διαθέτει στις συλλογές του περισσότερα από 100.000 αντικείμενα.

εκπρόσωποι από 80 κορυφαίους μαραθώνιους δρόμους σε 40 χώρες όλου του κόσμου.