Η «δική μας» Δώρα Παντέλη μαζί με άλλες γυναίκες της δημοσιογραφίας και του αθλητισμού, συμμετείχαν σε εκπομπή της EΡΑσπορ αφιερωμένη στο θέμα της βίας κατά των γυναικών.
Αναλυτικά:
Από τη Χιλή, στο Παρίσι, στη Βαρκελώνη, μέχρι και το Ηράκλειο Κρήτης ήχησε στα αυτιά των περαστικών ο ύμνος κατά της βίας των γυναικών, με τίτλο «Ο βιαστής είσαι εσύ». Ένα σύνθημα, το οποίο δεν θα έπρεπε να αποτελεί μήνυμα εξέγερσης, αλλά δεδομένο. Θα έπρεπε να γίνει viral στο διαδίκτυο, επειδή είναι ένα ωραίο τραγούδι, και όχι μια φωνή αγανάκτησης. Σε μία εποχή,στην οποία επικρατεί η πατριαρχία, οι γυναίκες διεκδικούν το λογικό: ισότητα. Είναι εύκολο να επιτευχθεί μέσα σε ένα πλαίσιο συνεχούς μείωσης της δύναμης της γυναίκας και εκμετάλλευσης της γοητείας της;
Σε αυτό, αλλά και σε άλλα πολλά ερωτήματα απάντησαν οι Ασπασία Βελονάκη, Δώρα Παντέλη, οι οποίες ήταν στοστούντιο της ΕΡΑσπορ 101,8 και τηλεφωνικώς οι Βούλα Πατουλίδου, Κατερίνα Στεφανίδη, Βάσω Μώραλη, Εβίνα Μάλτση, Μάνια Μπικώφ.
Οι κυρίες που συμμετείχαν στην εκπομπή «Κάνε Παιχνίδι Μόνος σου», τόνισαν στον Τάσο Επιτρόπου μεταξύ άλλων αναλυτικά (η αναφορά με τη σειρά που βγήκαν στην εκπομπή):
Ασπασία Βελονάκη: Η έγκριτη δημοσιογράφος είναι μέλος του Δ.Σ του ΠΣΑΤ, όπως και εκπρόσωπός του στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ASPIRE για την ομαλή ένταξη των προσφύγων στιςχώρες υποδοχής με «όχημα» τον αθλητισμό.
«Πιστεύω ότι εδώ και χιλιάδες χρόνια ζούμε σε μία κοινωνία πατριαρχίας. Το 92% των αθλητικών συντακτών είναι άνδρες και από αυτό συμπεραίνουμε πως και το αθλητικό ρεπορτάζ είναι ανδροκρατούμενο. Θέλω να υπενθυμίσω πως οποιαδήποτε διάκριση είναι ασυμβίβαστη με το μέταλλο των Ολυμπιακών Αγώνων.»
Δώρα Παντέλη: Η πρώην αθλήτρια του μπάσκετ κάνει μεταπτυχιακό στην κλινική ψυχολογία και παράλληλα είναι βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο στο τμήμα της ψυχολογίας. Επίσης σχολιάζει και αναλύει αγώνες μπάσκετ στα κανάλια Novasports και το Novasports.gr, ενώστις 19 Μαΐου 2019 έγινε η πρώτη γυναίκα που περιέγραψε αγώνα Ευρωλίγκας στην Ελλάδα (μικρό τελικό του Final Four της Βιτόρια,μεταξύ Ρεαλ και Φενέρ).
«Συμφωνώ και εγώ πως η πατριαρχία είναι πολύ έντονη. Δεν ζητάμε κάτι παραπάνω, αλλά μόνο την ισότητα μεταξύ μας και των ανδρών. Μέσω του αθλητισμού, τα κορίτσια μπορούν να γίνουν πιο δυναμικές και πιο σκληρές. Εκτός αυτού η γυναίκα ως μητέρα είναι εκείνη που μεγαλώνει το παιδί. Πολλές φορές όμως ευθυνόμαστε και εμείς οι γυναίκες. Η εικόνα της γυναίκας, μέσω των social media, εμπορευματοποιείται. Μια νεαρή κοπέλα θεωρεί ότι προβάλλοντας την εικόνα της θα προχωρήσει, παραμελώντας την ακαδημαϊκή της καλλιέργεια. Εκεί έγκειται και η δική μας ευθύνη και με αυτό τον τρόπο θα μας γυρίσει μπούμερανγκ. Όσον αφορά την τωρινή μου ομάδα στη NOVA, έχω να αναφέρω πως η ομάδα αυτή, η οποία αποτελείται μόνο από άνδρες, με υποδέχθηκε από την πρώτη στιγμή με σεβασμό. Θέλω να επισημάνω μια προσπάθεια με αφετηρία τα κανάλια της ΝΟVΑ, η οποία αφορά το γεγονός, πως σταδιακά θα έρχονται μαζί μας κορίτσια στα γήπεδα,ώστε σιγά σιγά να μάθουν τη δουλειά.»
Βούλα Πατουλίδου: Η πρώτη Ελληνίδα χρυσή ολυμπιονίκης (1992-Βαρκελώνη) ήταν μέλος της ολυμπιακής ομάδας σε πέντε Ολυμπιακούς Αγώνες (1988, 1992, 1996, 2000 και 2004). Ως αθλήτρια, αγωνίστηκε στον Ηρακλή και στον ΠΑΟΚ.
«Πολλές φορές οι αθλήτριες γίνονται αντικείμενα πόθου. Το μάτι του άνδρα μπορεί να ευχαριστηθεί και να αναφέρει κάποιο σχόλιο, αρκεί να μην υπερβεί το όριο και να μετατραπεί σε χυδαίο».
Βάσω Μώραλη: Παγκοσμίως η πρώτη γυναίκα που μετέδωσε ποδοσφαιρικούς αγώνες σε όλο τον κόσμο (1983) και η πρώτη γυναίκα που έγινε μέλος του ΠΣΑΤ.
«Όταν εγώ ξεκίνησα τη δημοσιογραφία ήμασταν τέσσερις γυναίκεςμόνο! Ταυτίστηκα με το ραδιόφωνο, καθώς το υπεραγαπούσα και το είχα ως όνειρο να ασχοληθώ με το ραδιόφωνο από πολύ μικρή.Είχα πολύ πάθος και καλλιέργησα το πάθος αυτό, μέσω διαβάσματος. Από τις γυναίκες χρειάζεται η διπλάσια προσπάθεια,ώστε να καθιερωθούν και να αναγνωριστεί η δουλειά τους, σε σύγκριση με τους άνδρες. Επιπλέον, και οι γυναίκες έχουμε το δικαίωμα να ευχαριστιούνται με ένα άθλημα, ενώ όσες ασχολούμαστε με την αθλητική δημοσιογραφία συναντάμε αμφισβήτηση και ειρωνεία. Σήμερα υπάρχει ένας εκχυδαϊσμός απέναντι στις γυναίκες, κάτι το οποίο με λυπεί πολύ. Παράλληλα,τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συμβάλλουν, ώστε να οξύνεται οσεξισμός. Οι υπεύθυνοι των αθλητικών καναλιών, θα ήταν καλό ναμεριμνήσουν περισσότερο για τις γυναίκες».
Εβίνα Μάλτση: Η διεθνής αθλήτρια καλαθοσφαίρισης, λίγες ώρες πριν από την εκπομπή, στη γιορτή του ΠΣΑΤ για τους κορυφαίους αθλητές για το 2019, ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την ενεργό δράση. Αγωνίστηκε μεταξύ των άλλων σε Παναθηναϊκό,Ολυμπιακό και WNBA.
«Όταν δεν μας σέβονται στο χώρο του αθλητισμού, αλλά και γενικότερα στην κοινωνία, οφείλουμε να βγάλουμε αντίδραση και να μην το επιτρέπουμε. Εξαρτάται και από εμάς, λοιπό, το κατά πόσο θα μπορέσουμε να το αλλάξουμε. Θεωρώ απαράδεκτο πως οι Παγκόσμιες Ομοσπονδίες σε όλα τα αθλήματα τιμωρούν τα αντεθνικά και ρατσιστικά σχόλια, αλλά αφήνουν στο απυρόβλητο τα συνθήματα που μειώνουν τη γυναίκα. Προφανώς και είναι σωστό να τιμωρούνται τα ρατσιστικά σχόλια, αλλά με τον ίδιο τρόπο θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται και αυτά κατά της γυναίκας. Στο γήπεδο πλέον δεν πηγαίνω, καθώς πολλές φορές ξεπερνιούνται ταόρια. Εάν ήμουν άνδρας, θα είχαν πολλοί προβλήματα!»
Μάνια Μπικώφ: Η πρώην αθλήτρια πόλο του ΝΟ Χανίων, της ΝΟ Βουλιαγμένης, του ΠΑΟΚ, του Εθνικού Πειραιά και του Ολυμπιακού, αθλήτρια και προπονήτρια του τριάθλου και κολύμβησης, είναι και εκπαιδεύτρια ναυαγοσωστικής και ιδιοκτήτρια της Σχολής Ναυαγοσωστικής «Lifeguard Hellas Training Center». Είναι ενεργή αθλήτρια τριάθλου, κατέχει στο ιστορικό της 5 τερματισμούς «ironman» και 8 «half ironman», ενώ ταυτόχρονα συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Χαβάης το 2018. Είναι μητέρα 4 παιδιών.
«Υπάρχουν στερεότυπα κατά της γυναίκας. Η γυναίκα, από τη φύση της, είναι «ρυθμισμένη» να είναι ικανή να χειριστεί πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Ακόμα και στη διάσωση, με την οποία ασχολούμαι, πολλοί θεωρούν πως ο άνδρας είναι πιο ικανός λόγω μυϊκής δύναμης σε αυτό τον τομέα. Δεν ισχύει όμως αυτό, καθώς,όπως προανέφερα, η γυναίκα μπορεί να σκέφτεται πολλά ταυτόχρονα και ως εκ τούτου είναι πιο ευέλικτη και γρήγορη.»
Κατερίνα Στεφανίδη: Η τελευταία χρονολογικά Ελληνίδα χρυσή ολυμπιονίκης (2016-Ρίο), αλλά και Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στο επί κοντώ μίλησε από τις ΗΠΑ, όπου ζει και προπονείται.
«Δεν ένιωσα ποτέ τη διαφορά ανάμεσα σε άνδρα και γυναίκα και αυτό είναι το μεγαλείο του αθλητισμού. Βιολογικά, ως γυναίκα έχουμε περισσότερες δυσκολίες από τους άνδρες, αλλά από τη στιγμή που αγωνιζόμαστε εναντίον γυναικών, τότε αυτές οι δυσκολίες είναι όμοιες για όλες μας. Η μοναδική διαφορά, τηνοποία εντοπίζω, αφορά τις πληρωμές, μιας και οι άνδρες πληρώνονται καλύτερα από εμάς, αλλά γίνονται προσπάθειες,ώστε να εξαλειφθεί αυτό. Μάλιστα, στην Αμερική προπονούμαι με άνδρες και έχω ακόμα πιο υψηλό κίνητρο, ώστε να τους περάσω (γέλια)»…