Σε λίγες μέρες ξεκινάει ο τελικός γύρος του κολεγιακού πρωταθλήματος μπάσκετ στις ΗΠΑ, η λεγόμενη τρέλα του Μαρτίου. Σε ένα πρωτάθλημα που μετέχουν 320 κολέγια, θα μείνουν δια επιλογής 64 που θα παίξουν σε νοκ άουτ γύρους μέχρι το φάιναλ φορ και την ανάδειξη του πρωταθλητή. Στην Ελλάδα η March madness προσφέρεται για τους….μερακλήδες του μπάσκετ και οι περισσότεροι μπασκετόφιλοι, ακόμη και μετά την έλευση του Ρικ Πιτίνο στα μέρη μας δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με το κολεγιακό μπάσκετ. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία….
Αρκετά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη από την Κυριακή που η ειδική επιτροπή θα επιλέξει τις 64 προνομιούχες ομάδες και θα φτιάξει το bracket ψάχνουν το…..αδύνατο! Να μαντέψουν σωστά τον νικητή όλων των αγώνων μέχρι και τον τελικό. Ένα ‘’στοίχημα’’ που δεν έχει βρεθεί άνθρωπος να το κερδίσει. Η συμπλήρωση του ‘’δέντρου’’ των αγώνων (οι 64 ομάδες στα πρότυπα των ταμπλο του τένις χωρίζεται σε 4 κομμάτια των 16 και ο νικητής της κάθε ‘’πλευράς’’ πάει στο φάιναλ φορ) μοιάζει όχι απλά με….επικίνδυνη αποστολή αλλά με αποστολή αδύνατη να την εκπληρώσεις! Γιατί πολύ απλά για να φτάσει κάποιος στην επίτευξη του στόχου πρέπει να μαντέψει τον νικητή 63 αγώνων στη σειρά χωρίς δυνατότητα λάθους! Και μην πείτε ότι είναι εύκολο….
Τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ αλλά και αρκετά πιο εξειδικευμένα δίνουν εκ του….ασφαλούς μεγάλα έπαθλα σε όποιον το καταφέρει. Πέρσι, υπήρχαν έπαθλα της τάξης του ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Αλλά τα δίνουν μάλλον άφοβα…
Μόνο πριν από μια δεκαετία ένας Αμερικάνος έφτασε πολύ κοντά στο….ακατόρθωτο αλλά έχασε μια πρόβλεψη στον τελικό της μιας από τις τέσσερις ΄΄περιφέρειες’’. Είχε φτάσει δηλαδή αλάνθαστος στις 59 σωστές προβλέψεις ότι πιο κοντινό στην….τελειότητα. Όπως ομολόγησε ο ίδιος σε συνέντευξη που έδωσε αργότερα δεν γνώριζε πολλά πράγματα από κολεγιακό μπάσκετ. ‘’Στην πραγματικότητα είναι ζήτημα αν έχω δει 7-8 αγώνες στη ζωή μου’’, είπε. ‘’Αλλά συμπλήρωσα το μπράκετ όταν έπεσε το μάτι μου σε ένα άρθρο για τις καλύτερες μασκότ των ομάδων. Σε κάθε περίπτωση έβαζα να κερδίσει η ομάδα που είχε τη μασκότ που μου άρεσε πιο….πολύ’’!
Η δυσκολία του εγχειρήματος έγκειται όχι μόνο στον αριθμό των σωστών προβλέψεων αλλά κυρίως στην ίδια τη φύση του τουρνουά. Οι αγώνες είναι νοκ άουτ, οι εκπλήξεις πολλές και σπάνια οι θεωρούμενες τέσσερις καλύτερες ομάδες της χρονιάς με βάση το ranking θα καταφέρουν να επιβιώσουν μέχρι το φάιναλ φορ.
Πάντοτε υπήρχε η απορία ‘’πόσες είναι οι μαθηματικές πιθανότητες να κερδίσει κάποιος;’’. Την απορία αυτή έλυσε πρόσφατα η ίδια η ομοσπονδία κολεγιακού αθλητισμού το NCAA ανεβάζοντας ένα….μαθηματικό άρθρο στο σάιτ της. Για να μην σας κουράζουμε σύμφωνα λοιπόν με τα μαθηματικά η πιθανότητα να μαντέψει κάποιος σωστά το νικητή όλων των αγώνων είναι 1 στα 9,2 πεντάκισεκατομμύρια! One in 9,2 quintillion και αγγλιστί για την περίπτωση…..λάθους. Την Κυριακή λοιπόν είτε από απλή μπασκετική…..διαστροφή, είτε κυνηγώντας το….αδύνατο του μεγάλου κέρδους εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο πλανήτη θα συμπληρώσουν το μπράκετ ελπίζοντας ότι αυτή τη φορά θα είναι ο….ένας στα 9,2 πεντάκισεκατομμύρια!!!