Περίπου στα μισά του δρομολογίου του Υπερσιβηρικού Σιδηροδρόμου που συνδέει τη Μόσχα με το Βλαδιβοστόκ, βρίσκεται η πόλη του Ομσκ.
Η πολιτεία των 1.5 εκατ. κατοίκων στη Νοτιοδυτική Σιβηρία, είναι η έβδομη μεγαλύτερη της Ρωσίας και τους χειμωνιάτικους μήνες το θερμόμετρο εκεί μπορεί να κατέβει ακόμα και στους -30 βαθμούς Κελσίου.
Ίσως είναι το τελευταίο μέρος που θα περίμενε κανείς να συναντήσει έναν άνθρωπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο μεσογειακό κλίμα της Μαγιόρκα. Και δύσκολα θα είχε βρεθεί εκεί ο Άλμπερτ Ριέρα, αν δεν καταγόταν από εκείνα τα μέρη η Γιούλια Κορολιόβα, η γυναίκα με την οποία συνέδεσε τη ζωή του.
Γνωρίστηκαν το 2001 στη Μαγιόρκα, όταν ο τότε φιλόδοξος νεαρός άσος της τοπικής ομάδας, ένα βράδυ της καλοκαιρινής του άδειας, τη συνάντησε σε ένα club του τουριστικού θερέτρου όπου παραθέριζε η νεαρή από τη Ρωσία. Από τότε η Γιούλια τον ακολουθεί όπου και αν τον πήγε η καριέρα του. Από το Μπορντό, το Λίβερπουλ και τον Πειραιά, έως το Ούντινε και το Κόπερ της Σλοβενίας. Με τελικό προορισμό τη Σιβηρία!
Εκεί, το 2018 συμφώνησε να αγωνιστεί με την Τομ, ομάδα της πόλης Τομσκ, σε απόσταση περίπου 900 χλμ. από Ομσκ. Όμως η ρωσική ομοσπονδία απαγόρευσε στον σύλλογο να κάνει μεταγραφές λόγω χρεών, έτσι ο πρώην εξτρέμ μεταξύ άλλων της Λίβερπουλ, της Μάντσεστερ Σίτι και του Ολυμπιακού (2010-11) δεν φόρεσε ποτέ τη φανέλα του, κρεμώντας τα παπούτσια του τελικά το 2018.
Στη Σιβηρία μπορεί να μην γνώρισε λοιπόν την ποδοσφαιρική αποθέωση. Είχε γνωρίσει όμως καλά ήδη από τις επισκέψεις του στο παρελθόν την ιδιαίτερη πατρίδα της Γιούλια, το Ομσκ. Οι συνθήκες εκεί, δεν έμοιαζαν σε τίποτα με αυτές της πατρίδας του, 6.500 χλμ. μακριά. Αλλά ο Ριέρα είχε ήδη συνηθίσει την ξενιτιά και αγκάλιασε τη ρωσική κουλτούρα, λατρεύοντας το χιόνι, το σκι και τη ρωσική κουζίνα, όχι όμως και τόσο τη βότκα!
«Ήταν εύκολο για μένα να προσαρμοστώ. Έφυγα πολύ μικρός από το σπίτι μου και πήγα στη Μπορντό, όπου έπρεπε να μάθω τη γλώσσα. Όταν στην Ισπανία μιλάς για 30-35 βαθμούς υπό το μηδέν, όλοι σου ρωτούν πώς αντέχεις, αλλά το κρύο είναι διαφορετικό από το δικό μας. Στη Μαγιόρκα όταν το θερμόμετρο πέφτει υπό το μηδέν παγώνεις μέχρι το κόκαλο λόγω της υγρασίας. Η ιδανική θερμοκρασία για μένα στο Ομσκ είναι οι -15 βαθμοί, όλα είναι κατάλευκα και είναι σαν να είσαι στους 0 βαθμούς στην Ισπανία. Έχει κρύο αλλά το συνηθίζεις. Στους 0 βαθμούς στη Σιβηρία όλα είναι γκρίζα, το χιόνι λιώνει και παντού είναι βρώμικα», δηλώνει στην ισπανική ΑΒC ο Ριέρα, ο οποίος μιλά άπταιστα τα ρωσικά και νιώθει το Ομσκ σαν το σπίτι του. Μάλιστα, τα παιδιά του σπουδάζει εκεί μια και θεωρεί το εκπαιδευτικό σύστημα της Ρωσίας ανώτερο του ισπανικού!
Έχοντας ήδη πάρει τα πρώτα διπλώματα προπονητικής από την ΟΥΕΦΑ, ο πρώην διεθνής Ισπανός το φθινόπωρο του 2018 έκανε το πρώτο του βήμα μετά την ενεργό δράση, εγκαινιάζοντας ποδοσφαιρική ακαδημία με το όνομά του στην πόλη της Σιβηρίας. Στα εγκαίνια, ήταν μαζί του και ο συμπατριώτης του, Λουίς Γκαρσία, ο οποίος πέρασε επίσης ένα φεγγάρι από την Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό.
«Εδώ αγαπούν πολύ το ισπανικό ποδόσφαιρο, το τίκι – τάκα, την κατοχή της μπάλας. Μου ζήτησαν να φτιάξω μία ακαδημία και το έκανα. Μέχρι τώρα έχει μεγάλη επιτυχία. Υπάρχουν δύο ηλικιακά γκρουπ, 10-13 και 14-16 ετών. Εκτιμούν πολύ το γεγονός ότι τους βοηθάω. Αν βρω κάποιο παιδί από τη Ρωσία με ταλέντο, θα ήθελα πολύ να το βοηθήσω. Κατάγομαι από ένα μικρό νησί και ξέρω πόσο δύσκολο είναι να ξεφύγεις από τον τόπο καταγωγής σου», τονίζει ο Ριέρα, η ακαδημία του οποίου αποτελείται από κλειστό γήπεδο ποδοσφαίρου για τον χειμώνα, ανοικτό για το καλοκαίρι, γυμναστήριο και ξενώνα!
Ο Ισπανός, προσπαθεί να μεταλαμπαδεύσει στους μαθητές του όσα έμαθε από τους αγαπημένους του προπονητές, κυρίως τον Λουίς Αραγονιές, αλλά και τον Ερνέστο Βαλβέρδε, υπό τον οποίον δούλεψε σε Εσπανιόλ και Ολυμπιακό.
«Έχοντας ζήσει πολλά χρόνια μακριά από την Ισπανία, διαπιστώνω ότι μετά την κατάκτηση δύο σερί Euro και ενός Μουντιάλ, θαυμάζουν το ισπανικό στυλ. Σίγουρα το αποτέλεσμα στο ποδόσφαιρο είναι σημαντικό, μου αρέσει να κερδίζω στο 90′ με γκολ που προέρχεται από κόρνερ, αλλά όχι σε κάθε παιχνίδι. Πρέπει να παίζεις και να το απολαμβάνεις», εξηγεί όσον αφορά τη φιλοσοφία του.
Η ακαδημία έχει προσελκύσει αρκετά παιδιά, καθώς την έχουν επισκεφθεί θρύλοι του ρωσικού ποδοσφαίρου όπως ο Ιγκόρ Τιτόφ, ενώ ο Ριέρα υπόσχεται master classes από ονόματα όπως ο Τσάβι, ο Τσάμπι Αλόνσο και ο Ραούλ.
Μην περιμένετε πάντως ένας τέτοιος τύπος να ριζώσει σε αυτό το μέρος και ήδη αναζητά ευκαιρίες στην προπονητική. Ξεκινώντας ίσως από Δανία ή Λετονία, για να φτάσει στον τελικό του προορισμό, το ισπανικό πρωτάθλημα.
«Δεν φοβάμαι να πάω από ένα μέρος στο άλλο. Από κάπου πρέπει να αρχίσεις. Η κατηγορία δεν παίζει τόσο ρόλο, όσο το κίνητρο», δηλώνει ο Ριέρα, ο άνθρωπος που ίσως κάποια στιγμή …γυρίσει από το κρύο πίσω στη Μεσόγειο…