Ήταν σαν σήμερα, 21 Μαρτίου του 1980, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ ανακοίνωνε το μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας.

Ήταν σαν σήμερα, 21 Μαρτίου του 1980, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ ανακοίνωνε το μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας.
Ακριβώς 50 χρόνια πριν λοιπόν με αφορμή την σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν οι ΗΠΑ, κήρυξαν μποϊκοτάζ στους Αγώνες της Μόσχας, αναγκάζοντας ουσιαστικά τους συμμάχους της ν’ ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο.   
Η προθεσμία είχε δοθεί μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, τα στρατεύματα δεν αποσύρθηκαν και, μοιραία, η σχετική ενημέρωση αποτελούσε πλέον θέμα χρόνου.
Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος Κάρτερ συμμερίστηκε και τη θέση των αθλητών: «Καταλαβαίνω πώς αισθάνεστε. Αυτό που κάνουμε είναι να διατηρήσουμε τις αρχές και την ποιότητα των Ολυμπιακών Αγώνων, όχι να τις καταστρέψουμε».
Τον Δεκέμβριο του 1979 η εισβολή των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν δημιούργησε ένα κίνημα διαμαρτυρίας με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο οδήγησε σε μαζικό μποϊκοτάζ της διοργάνωσης της Μόσχας.
Το μποϊκοτάζ χρησιμοποιήθηκε ως μέσο πίεσης κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και στις 20 Ιανουαρίου 1980, ο Κάρτερ έστειλε στο Κρεμλίνο το εξής τελεσίγραφο: «Αν σε ένα μήνα το αργότερο, τα στρατεύματά σας δεν αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν, η αμερικανική ολυμπιακή ομάδα δεν θα ταξιδέψει στη Μόσχα, ενώ θα ζητήσουμε και από άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο».
Τελικώς παρά τις προσπάθειες του Λόρδου Κίλανιν, Προέδρου τότε της ΔΟΕ και παρά το γεγονός ότι συζητήθηκε ακόμη και η διεξαγωγή των Αγώνων στην Ελλάδα, τίποτε δεν άλλαξε. 
Η Ουάσιγκτον δεν έκανε ούτε βήμα πίσω από το μποϊκοτάζ και, μάλιστα, χώρες όπως ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα ή η Δυτική Γερμανία δεν ταξίδεψαν στη Μόσχα.
Μαζί τους και 28 μουσουλμανικά κράτη, τα οποία θεωρούσαν ότι η σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν αντιστοιχούσε με επίθεση στο Ισλάμ.
Ήταν οι 19οι Αγώνες της σύγχρονης Ολυμπιακής ιστορίας και οι πρώτοι που διεξήχθησαν σε κομμουνιστική χώρα. Ήταν, επίσης, οι πρώτοι Αγώνες, που επλήγησαν σε τέτοια έκταση από την πολιτική.
Η Σοβιετική Ένωση του Λεονίντ Μπρέζνιεφ είχε επενδύσει πολλά στους αγώνες για να προβάλλει τα επιτεύγματα του κομμουνιστικού στρατοπέδου. Όμως, οι Δυτικές χώρες, με προεξάρχουσες τις ΗΠΑ, είχαν διαφορετική γνώμη.
Στο μποϊκοτάζ πήραν μέρος 65 χώρες, όχι όμως και η Ελλάδα, που με απόφαση της κυβέρνησης Ράλλη δεν ευθυγραμμίστηκε με τους συμμάχους της και αποφάσισε να στείλει τους αθλητές της στη Μόσχα. Ενδιάμεση στάση τήρησαν μεγάλες Δυτικές χώρες, όπως η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία και η Αυστραλία, οι οποίες δεν πήραν επισήμως μέρος στους Αγώνες, αλλά επέτρεψαν στους αθλητές τους να συμμετάσχουν μεμονωμένα.
Έτσι, το βράδυ της 19ης Ιουλίου 1980, στην τελετή έναρξης στο στάδιο Λένιν της Μόσχας (σήμερα Λουζνίκι) παρατάχθηκαν μόλις 80 χώρες, οι λιγότερες από τους Ολυμπιακούς του 1956. Την παράσταση έκλεψε η μασκότ των αγώνων, το αρκουδάκι Μίσα, που …δάκρυσε στην τελετή λήξης. Παραμένει ακόμη και σήμερα η πιο επιτυχημένη μασκότ στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. 
Η ελληνική αποστολή με 42 αθλητές, παρέλασε, όπως πάντα πρώτη, με σημαιοφόρο τον ιστιοπλόο Τάσο Μπουντούρη.
Για την ιστορία να θυμίσουμε απλά, ότι οι Σοβιετικοί το κράτησαν αμανάτι και τέσσερα χρόνια μετά, με την σειρά τους, εκείνοι και οι σύμμαχοί τους έκαναν μποϊκοτάζ στους Αγώνες του 1984 στο Λος Άντζελες.