Μπορεί να τον έχουμε συνηθήσει να πρωταγωνιστεί στην άμυνα του Άγιαξ, όμως ο Νίκο Ταλιαφίκο έχει ταλέντο και στην μαγειρική.

Μπορεί να τον έχουμε συνηθήσει να πρωταγωνιστεί στην άμυνα του Άγιαξ, όμως ο Νίκο Ταλιαφίκο έχει ταλέντο και στην μαγειρική. Δεδομένης της κατάστασης, λοιπόν, που έχει διαμορφωθεί στον πλανήτη από την πανδημία του κορωνοϊού, ο Αργεντινός μπήκε στην κουζίνα και αποκάλυψε τα μυστικά του για το τέλειο BBQ. 

Άλλωστε κάτι παραπάνω ξέρει από τους Ευρωπαίους όσον αφορά τον… κόσμο του κρέατος, μιας και στην Αργεντινή φημίζονται για το νόστιμο φαγητό. Προσθέστε δε ότι ο Νίκο Ταλιαφίκο έχει και ιταλικές ρίζες.

«Μεγάλωσα στη Rafael Calzada, ένα μέρος του Μπουένος Άιρες. Έζησα εκεί με τον πατέρα, τη μητέρα, τους τρεις αδεργούς μου και την αδερφή μου. Η γιαγιά μου είναι Ιταλίδα, όπως και ο πατέρας μου έχει ιταλικό αίμα. Οι νότιες ευρωπαϊκές επιρροές είναι σαφώς αισθητές στην οικογένεια μας, ειδικά στον τρόπο μαγειρέματος», παραδέχεται ο 28χρονος αμυντικός του Άγιαξ.

Όσον αφορά την προετοιμασία του κρέατος, όπως εξηγεί ο Νίκο Ταλιαφίκο, έχει τη δική του… ιεροτελεστία, προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι το επιθυμητό. Ναι, ακούγεται περίεργο, αλλά φαίνεται πως ο αμυντικός του Άγιαξ έκρυβε το μεγάλο του ταλέντο.

«Όπως αρμόζει σε έναν πραγματικό Αργεντινό, προτιμώ να προετοιμάζω το κρέας. Τα παιδιά στην Αργεντινή καταναλώνουν κρέας από μικρή ηλικία. Αποτελεί μέρος της κουλτούρας και των οικογενειακών μας παραδόσεων, που υπήρχαν εδώ και πολλές γενιές. Η προετοιμασία επίσης είναι διαφορετική σε κάθε οικογένεια. Εγώ προτιμώ να προετοιμάζω το κρέας σε ένα Asado (τεχνική ψησίματος κρέας που χρησιμοποιείται στην Ιταλία προερχόμενη από την Αργεντινή). Το πιάτο που θέλω να μοιραστώ μαζί σας μπορεί να προετοιμαστεί σε ένα κανονικό ολλανδικό μπάρμπεκιου, οπότε μην ανησυχείτε».

Ας πάμε όμως στην πράξη και στο πιάτο που θα παρουσιάζει ο Αργεντινός: «Το αγαπημένο μου πιάτο, το brochette (σουβλάκι), είναι φτιαγμένο από κομμάτια μοσχαριού σε ένα σουβλάκι σε συνδυασμό με διάφορα λαχανικά. Είναι ένα πιάτο που συνήθως ετοιμάζω για ένα μπάρμπεκιου γενεθλίων».

Ιδού τα υλικά

  • 320γρ. Μοσχαρίσιο φιλέτο
  • 1 κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
  • 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κύβους
  • 8 μανιτάρια μεσαίου μεγέθους, καθαρισμένα
  • 8 τομάτες κεράσι (τοματάκι)
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας μπαχαρικά
  • 1 κουταλιά της σούπας σογιέλαιο
  • 4 καλαμάκια για σουβλάκι
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1 λεμόνι

Εκτέλεση συνταγής

  • Κόψτε το φιλέτο σε κύβους (όχι πολύ μικρούς για να ταιριάζουν στο καλαμάκι)
  • Κόψτε το κόκκινο κρεμμύδι και την πιπεριά σε κύβους
  • Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέστε τα κομμάτια του μοσχαρίσιου φιλέτου, ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά. Επίσης προσθέστε αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε
  • Μαρινάρετε το κρέας για 20 λεπτά
  • Ανοίξτε το μπάρμπεκιου (ή βάλτε ένα τηγάνι στο μάτι της κουζίνας)
  • Προσθέστε τα φιλέτα, τα κομμάτια πιπεριάς, κρεμμυδιού και τις τομάτες πάνω στα καλαμάκια
  • Αλείψτε τα καλαμάκια με σογιέλαιο και τοποθετήστε τα στο μπάρμπεκιου
  • Να γυρίζετε τα σουβλάκια τακτικά, ανά δέκα λεπτά
  • Όταν είναι έτοιμα, σερβίρετε με αλάτι, πιπέρι  και χυμό λεμονιού

Tip: Ταιριάζει υπέροχα πράσινη σαλάτα και αβοκάντο!